Fake news οι φωτογραφίες απο δήθεν διαδηλωτές στην Κούβα

67

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες δείχνουν διαδηλωτές στην Κούβα κατά της τοπικής κυβέρνησης.

Συμπέρασμα:

Μία εκ των φωτογραφιών αφορά διαδηλωτές στην Κούβα υπέρ της τοπικής κυβέρνησης. Έτερες φωτογραφίες προέρχονται από διαμαρτυρία συμπαράστασης, που έλαβε χώρα σε περιοχή του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Στιγμιότυπο από βίντεο δείχνει επίσης διαμαρτυρία στο Μαϊάμι, σε σημείο του ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις πολιτών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, και δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τον σταθερό τίτλο για «διαμαρτυρίες χιλιάδων στην Κούβα».

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν άρθρα και δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία παρουσιάζουν εικόνες διαδηλωτών με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για πολίτες της Κούβας οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης στο πλαίσιο κοινωνικών αναταραχών λόγω της τρέχουσας πανδημίας. Στη πραγματικότητα ωστόσο αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν διαμαρτυρόμενους πολίτες στην Κούβα αλλά άτομα που διαδήλωσαν σε άλλες περιοχές υποστηρίζοντας τους Κουβανούς διαδηλωτές.

Παραδείγματα: huffingtonpost.gr, protothema.gr, alphapatras.gr, sofokleous10.gr

Στα δημοσιεύματα, που αφορούσαν μόνο τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην Κούβα, προβλήθηκαν οι εξής φωτογραφίες:

Αποσπάσματα από ενδεικτικό άρθρο

Τι ισχύει

Καταρχάς, η φωτογραφία που απεικονίζει διαδηλωτές σε μνημείο στην Αβάνα της Κούβας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη περιγραφή της φωτογραφίας που ελήφθη από την Eliana Aponte για το πρακτορείο ειδήσεων The Associated Press, αφορά υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, οι υπόλοιπες φωτογραφίες των παραπάνω δημοσιευμάτων δεν προέρχονται από την Αβάνα, αλλά από το Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα από την περιοχή που είναι γνωστή ως «Μικρή Αβάνα». Επρόκειτο για διαδήλωση πολιτών σε αλληλεγγύη προς αυτούς που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στην Κούβα κατά της τοπικής κυβέρνησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

[το ίδιο πρόσωπο σε έτερη λήψη]

Τέλος, σχετικά με το στιγμιότυπο από βίντεο στο YouTube, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βίντεο από το οποίο προέρχεται είναι το παρακάτω [1:19 του βίντεο]:

 

Όπως γίνεται αντιληπτό από τη συνολική επισκόπηση του βίντεο, ο τίτλος του ρεπορτάζ μένει σταθερός (δηλαδή «Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Κούβα»), και στο απόσπασμα του ρεπορτάζ ακριβώς πριν το σημείο όπου εμφανίζεται η υπό εξέταση εικόνα διαδηλωτών, γίνεται λόγος για διαδήλωση συμπαράστασης υπέρ των διαμαρτυρομένων κατά του κουβανικού καθεστώτος, που γινόταν στο Μαϊάμι. Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, η τοποθέτηση του στιγμιοτύπου στο ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποια προφανή περίπτωση παραπληροφόρησης εκ μέρους του συγκεκριμένου μέσου ενημέρωσης.

Η τοποθεσία λήψης του βίντεο είναι όντως στο Μαϊάμι, και συγκεκριμένα πρόκειται για λήψη πάνω από την οδό SW 8th St, Miami, FL 33135.

Η συσχέτιση της λήψης βίντεο με το συγκεκριμένο σημείο στο Μαϊάμι είναι ευχερής αν λάβει κανείς τις πινακίδες των εστιατορίων La Carreta και Versailles, το οποίο εικονίζεται και σε ορισμένες από τις παραπάνω φωτογραφίες, αλλά και την κόκκινη ένδειξη Publ[ic].

Συμπέρασμα

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες δεν απεικονίζουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Κούβα. Ορισμένες φωτογραφίες προέρχονται από διαδήλωση συμπαράστασης που έλαβε χώρα στο Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, ενώ μία άλλη απεικονίζει υποστηρικτές της κουβανικής κυβέρνησης. Το βίντεο από το οποίο προέρχεται το στιγμιότυπο που εξετάσαμε, δείχνει επίσης διαδήλωση συμπαράστασης προς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έγινε στο Μαϊάμι, σε σχετικό σημείο ρεπορτάζ αμερικανικού μέσου ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις