O σκύλος σας είναι ο καλύτερος ψυχολόγος σας

115

Ιουλία Τούντα

Ο σκύλος ξέρει και διαβάζει τον κηδεμόνα του σαν ανοιχτό βιβλίο.

Είναι ικανός να καταλαβαίνει την ψυχολογική του κατάσταση και, μάλιστα, τον επηρεάζει.

Ο σκύλος γίνεται ένα με τον κηδεμόνα του.

«Οι σκύλοι ζουν αρμονικά δίπλα στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, και θεωρούμε, πλέον, τη συνύπαρξή μας δεδομένη.

Όταν δεν αισθανόμαστε καλά, είμαστε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι, πιεσμένοι από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, αλλάζουμε. Αλλάζει η στάση του σώματός μας, ο τόνος της φωνής μας, η έκφρασή μας.

Ανάλογες είναι και οι αλλαγές μας όταν χαιρόμαστε, στεκόμαστε καμαρωτοί, μιλάμε χαρούμενα, χαμογελάμε και έχουμε διάθεση για παιχνίδια με το κατοικίδιό μας.

Οι σκύλοι είναι διαισθητικά πλάσματα και μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων – οποιαδήποτε μικρή αλλαγή γίνεται αυτόματα αντιληπτή», εξηγεί η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη.

Μας ενημερώνει ότι πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις (οσμή, ακοή και όραση), ώστε να μπορούν να «διαβάσουν» τη γλώσσα του σώματός μας, τον τόνο της φωνής μας και τις εκφράσεις μας.

Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει, σύμφωνα με την κα Στογιάννη, ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τον φόβο και το άγχος, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλα σημάδια.

Ένας σκύλος μπορεί να μυρίσει τις ορμόνες που δημιουργούνται από το στρες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη, κ.λπ.) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει εντοπίσει την αύξηση του άγχους πριν, καν, ο κηδεμόνας του το αντιληφθεί.

Αντίστοιχα, ένας σκύλος μπορεί να καταλάβει πότε είμαστε χαρούμενοι από τις ορμόνες ωκυτοκίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των οποίων τα επίπεδα αυξάνονται όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι!

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος «ψυχολόγος»

Ο σκύλος για τον άνθρωπό του είναι ο καλύτερος «ψυχολόγος», διαβεβαιώνει η κα Στογιάννη, καθώς «εκπαιδεύοντας, τα τελευταία εννέα χρόνια, σκύλους θεραπείας (Therapydogs – Animal Assisted Therapy) και συμμετέχοντας στις θεραπευτικές μας συνεδρίες για άτομα με πολυαναπηρίες και ψυχικά νοσήματα, με εκατοντάδες ωφελούμενους από αυτές τις συνεδρίες, μπορώ να πω με σιγουριά πως ο σκύλος ως σύντροφός μας είναι ο καλύτερος ψυχολόγος μας.

Και οι λόγοι είναι οι εξής: μας αγαπά απεριόριστα, τα φιλιά του είναι θεραπευτικά και συνεχώς διαθέσιμα, είναι πάντα δίπλα μας για να μας ακούει να του λέμε όσα, ίσως, δεν θα μπορούσαμε να πούμε σε κανέναν άλλον, και δεν θα μας κρίνει ποτέ! Με τα νάζια του, σίγουρα, θα κερδίσει το χαμόγελο μας.

Είναι, άλλωστε, ιατρικά αποδεδειγμένο πως όταν έχουμε πλάι μας έναν σκύλο και τον χαϊδεύουμε, ο εγκέφαλος εκκρίνει μια ορμόνη, την οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνητης αγκαλιάς. Είναι η ορμόνη που εκκρίνουν οι μητέρες μετά τον τοκετό, αγκαλιάζοντας το νεογέννητό τους. Η αρτηριακή μας πίεση έρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα και ηρεμούμε.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία».

Επίσης, αναφέρει ότι οι σκύλοι αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας και μπορούμε να τους «επηρεάσουμε» με τη διάθεσή μας, και να τους μεταφέρουμε τη δική μας ψυχολογία.

Για παράδειγμα, όταν εμείς δεν έχουμε διάθεση, βλέπουμε πως και τα ζωάκια μένουν ήσυχα δίπλα μας, χαρίζοντάς μας την ηρεμία τους.

Πόσο σημαντικός είναι ο τόνος της φωνής μας για την επικοινωνία με τον σκύλο μας

«Τα κατοικίδια μας είναι ισότιμα μέλη της οικογένειάς μας. Οι δυνατές φωνές, ο επιτακτικός τόνος, η χροιά της αυστηρότητας στη φωνή μας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε έναν σκύλο νευρικό, και, ίσως, φοβικό. Το ζητούμενο είναι, ο σκύλος μας να μας σέβεται, κι όχι να μας φοβάται.

Η χρήση του σωστού τόνου, ήχου και έντασης, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πόσο καλά επικοινωνούμε μαζί τους», εξηγεί η κα Στογιάννη και συμπληρώνει: ένας χαρούμενος, αισιόδοξος τόνος, συνδυασμένος με θετική ενίσχυση, είναι ο καλύτερος για να ενθαρρύνουμε έναν σκύλο στο να μάθει εντολές.

Αντίθετα, ένας θυμωμένος, επιθετικός, ή και απειλητικός, τόνος, μπορεί να αγχώσει τον σκύλο μας και να μην ανταποκρίνεται.

Την ίδια λέξη που λέγεται σε δύο διαφορετικούς τόνους, ο σκύλος μας μπορεί να την αντιλαμβάνεται σαν δύο εντελώς διαφορετικές λέξεις.

Ας μην ξεχνάμε πως σε κάποιες περιπτώσεις -για παράδειγμα, οι κωφοί σκύλοι- εκπαιδεύονται μόνο με σήματα των χεριών (σινιάλα)».

Συμβουλές για μελλοντικούς κηδεμόνες

Τα ευτυχισμένα σκυλιά κάνουν ευτυχισμένους τους κηδεμόνες τους, τονίζει η κα Στογιάννη, και δίνει συμβουλές σε όσους σκέπτονται να προσθέσουν ένα κατοικίδιο στην οικογένεια τους: «Πριν αποκτήσουμε σκύλο, θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί τα έξοδά του, τον χρόνο που πρέπει να του αφιερώνουμε για τις βόλτες του, αν «χωράει» στο καθημερινό μας «τρέξιμο», κ.λπ.

Εκτός από την παροχή βασικής φροντίδας (φαγητό, στέγη, κτηνίατρος, κ.λπ.), συχνά αδιαφορούμε για την ψυχική υγεία του κατοικιδίου μας και παραβλέπουμε την εκπαίδευσή του, με αρνητικά αποτελέσματα.

Το να βάλουμε έναν σκύλο στη ζωή μας, ως ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας, είναι μία τεράστια απόφαση και ευθύνη. Οπότε, είναι απαραίτητο να είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

Η πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας, Μαρία Στογιάννη

Η κυρία Μαρία Στογιάννη είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας. Δεν συμφωνεί με την ιδέα της κυριαρχίας, ή της χρήσης βίας.
Διδάσκει νέους εκπαιδευτές, αρθρογραφεί σε περιοδικά και Διαδίκτυο, συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης σχολείων, ραδιοφωνικές εκπομπές & φιλοζωικά σωματεία.
Έχει γράψει και εκδώσει το βιβλίο «Σπιτικές συνταγές για σκύλους» και έχει δημιουργήσει, με την κυρία Τέρψη Πασχάλη, το εθελοντικό, πρωτοποριακό και μοναδικό για την Ελλάδα, πρόγραμμα σκύλων θεραπευτικής επαφής (Animal Assisted Therapy) για άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2012 μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις