Μέτρα 600 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

99

Του Τάσου Δασόπουλου  

Την άμεση ενίσχυση της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες) με ένα ποσό που φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με τη συνδρομή και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμές οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που χτύπησαν την Ελλάδα από τις αρχές του 2020 έχουν κοστίσει περίπου 1,1 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν οι κοινωνικές αλλά και οι οικονομικές συνέπειες από τις επιχειρήσεις που ανέτειλαν για πολλούς μήνες ή και μόνιμα τη λειτουργία τους.

Μόνο για αποζημιώσεις πληγέντων από τις αρχές του 2020 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου έχουν δοθεί συνολικά 352,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 209,6 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν εντός του 2020 και 142,5 εκατ. ευρώ εντός του 2021.

Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν διατεθεί συνολικού ύψους 787,2 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εκ των οποίων 398,9 εκατ. ευρώ το 2020 και 388,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Όλα αυτά για την αποκατάσταση υποδομών οι οποίες καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτη ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) από το τακτικό αποθεματικό εντός του 2021 με 45,5 εκατ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση της πρόληψης τώρα δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο με παρεμβάσεις προς τέσσερεις κατευθύνσεις:

– Την ενίσχυση της παρουσίας και των εποπτικών μέσων για την Πολιτική Προστασία.

– Την ενίσχυση της επιτήρησης και της αεροπυρόσβεσης.

-Την απόκτηση μέσω αντιμετώπισης των πλημμυρών.

-Την αναδάσωση των καμένων δασών.

Ειδικότερα:

Ενίσχυση μέσων για την Πολιτική προστασία.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζεται να δημιουργηθούν 13 μόνιμοι σταθμοί για κλιμάκια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με όλα τα κατάλληλα μέσα επιτήρησης και άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 87 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 21,3 δισ. ευρώ θα είναι χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και 68 εκατ. ευρώ θα είναι το μέρος του προϋπολογισμού που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η ολοκλήρωση όλων των σταθμών αναμένεται μέσα στο 2023.

Η δημιουργία των σταθμών θα συμπληρωθεί και με την αγορά μεταφορικών μέσων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 115 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται:

1. Αγορά πυροσβεστικών οχημάτων για τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμοι και υπηρεσίες). Ανάπτυξη σχεδίων πρόληψης. Προμήθεια υλικών κατασκευής έργων προστασίας.

2. Αγορά Οχημάτων για Περιφερειακά/Τοπικά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντικές Οργανώσεις.

3. Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καταστροφών κ.λπ., τύπου Bailey.

Παράλληλα για τη μετακίνηση του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας θα αγοραστούν:

-4×4 οχήματα τζιπ, 1.25 -1.5 τόνους το καθένα.

-4Χ4 φορτηγά και ειδικά οχήματα, 10 -12 τόνοι το καθένα.

-Λεωφορεία (minibus 20 – 22 θέσεων) & πούλμαν (50 θέσεις).

Εναέρια μέσα πυρόσβεσης-αεροδιακομιδής

Το δεύτερο βήμα που θα γίνει σε επίπεδο μέσω στο πλαίσιο της οχύρωσης από φυσικές καταστροφές με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που θα ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το 2026 με προϋπολογισμό 155 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Την αγορά δύο μεσαίων ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορά ασθενών.

– Την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για εναέρια επιτήρηση.

– Την αγορά δύο μεγάλων πυροσβεστικών ελικοπτέρων Ericsson / Sicorsky.

– Τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair.

– Tην αγορά 11 μικρότερων πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα είναι εγκατεστημένα σε νησιά .

– Τον εκσυγχρονισμό των δύο ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών παντός καιρού SUPER PUMA.

Αναδασώσεις

Εκτός από την ενίσχυση με μέσα και ανθρώπινους πόρους της πρόληψης έχει εκπονηθεί και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της ζημιάς που έχει γίνει ήδη. Στην ίδια κατεύθυνση έχει εκπονηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων 16.500 εκταρίων σε διάφορα υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Η επένδυση έχει διατυπωθεί με βάση μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και παραδόθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιτόπιες παρατηρήσεις που διενήργησαν οι τοπικές δασικές αρχές. Η επένδυση θα ξεκινήσει το 2021 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2025. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 224 εκατομμύρια ευρώ (278 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα οποία θα καλυφθούν από επιχορηγήσεις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις