More
    Αρχική ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο σταμάτησαν να δέχονται κρατήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού

    Η έλλειψη προσωπικού για να επανδρώσει τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου αποτελεί ένα απροσδόκητο φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζει φέτος ο τουρισμός. Και ενώ ανατράπηκαν όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις και ήδη από τον Ιούλιο οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις έχουν δώσει βαθειά ανάσα στην τοπική οικονομία, διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, προκειμένου να εργαστούν για να ανταποκριθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες στην ζήτηση που υπάρχει.

    90

    Η έλλειψη προσωπικού για να επανδρώσει τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου αποτελεί ένα απροσδόκητο φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζει φέτος ο τουρισμός. Και ενώ ανατράπηκαν όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις και ήδη από τον Ιούλιο οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις έχουν δώσει βαθειά ανάσα στην τοπική οικονομία, διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, προκειμένου να εργαστούν για να ανταποκριθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες στην ζήτηση που υπάρχει.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης κάνει λόγο για σοβαρό ζήτημα με πολλαπλές προεκτάσεις, που οδηγεί την τοπική ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα σε μαρασμό. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μιλά για σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο τα ξενοδοχεία να απευθυνθούν σε προσωπικό από άλλες χώρες ή μόνο σε μετανάστες, προκειμένου να δουλέψουν, αλλά και για φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει τα ίδια τα ξενοδοχεία σε «ξένα χέρια»! Ο ίδιος υποστηρίζει πως υφίστανται φαινόμενα «κρατικοδίαιτων ξενοδοχοϋπαλλήλων» που προτιμούν ένα επίδομα και μαύρη εργασία παρά την νόμιμη δουλειά και επιτίθεται ακόμα και στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα αυτό.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου κ. Κωστής Νικολιδάκης, υποστηρίζει, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα φέτος. Ωστόσο, αυτό έχει συμβεί γιατί έως τον Ιούλιο τίποτα δεν ήταν σαφές ως προς το τί δουλειά θα υπάρχει, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να επιλέξουν άλλη εργασία, προκειμένου να ζήσουν. «Δεν μπορείς να περιμένεις τρεις μήνες για να βγάλεις τα έξοδα ενός χρόνου» υποστηρίζει ο κ. Νικολιδάκης, ο οποίος διαψεύδει τα περί κρατικοδίαιτων υπαλλήλων αφού τα κρατικά επιδόματα έχουν διακοπεί από τον Μάιο. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για ξενοδόχους που θέλουν να έχουν εργαζόμενους «για ένα κομμάτι ψωμί» χωρίς να τηρούν καν τα εκ του νόμου περί μισθοδοσίας!

    Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

    Εκφράζοντας τους ξενοδόχους, ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος για το θέμα αυτό, όταν μίλησε στην εφημερίδα μας. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ξενοδόχοι που σταματούν να κάνουν πωλήσεις δωματίων, διότι δεν έχουν προσωπικό για να δουλέψουν. Οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όσο και αν φαίνεται παράξενο, επέλεξαν να κάθονται και όχι να δουλεύουν. Προτιμούν να παίρνουν τα επιδόματα του κράτους, πιθανόν κάνουν και κάποιο «μαύρο μεροκάματο» όπου ενδεχομένως έχουν μια τέτοια ευκαιρία και θεωρούν πως αυτό τους συμφέρει καλύτερα από το να δουλέψουν.»

    • Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι «Αυτό που συμβαίνει, είναι να έχουμε μια δεύτερη γενιά ανέργων μετά την εποχή των ανέργων του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, γενιά κρατικοδίαιτων που την δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Δεν λέω να μην παίρνουν τα επιδόματα, ειδικά όταν δεν έχουν δουλειά, όμως κατακρίνω την επιλογή της ανεργίας από αυτή της εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε προσωπικό και να μην βρίσκουμε, και το προσωπικό που θα μπορούσαμε να έχουμε, να παίρνει λεφτά από το κράτος και να κάθεται.

    Εμείς λέμε στους ξενοδοχουπαλλήλους να έρθουν να δουλέψουν και να πληρωθούν. Δεν είναι δυνατόν να χρειαζόμαστε εργαζόμενους και να μην βρίσκουμε γιατί αυτοί παίρνουν επιδόματα και κάθονται στις καφετέριες. Εάν, λοιπόν, εγώ του χρόνου πάω και φέρω εργαζόμενους από ένα άλλο κράτος, γιατί θα είμαι κακός; Επειδή θέλω να φέρω λεφτά στο Ρέθυμνο και οι Ρεθεμνιώτες δεν τα θέλουν; Τότε να τα κλείσουμε τα ξενοδοχεία!»

    Μιλώντας για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ο κ. Τσακαλάκης, είπε τα εξής: «Σας πληροφορώ, ότι αν οι μεγάλοι ξενοδόχοι δεν έφερναν προσωπικό από το εξωτερικό, τότε, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν φέτος! Δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν! Δεν υπάρχουν καμαριέρες, δεν υπάρχουν σερβιτόροι! Ποιος θέλει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά; Φέρτε μου ένα! Όποιος θέλει να δουλέψει, γίνεται αμέσως πρόσληψη! Έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, που προσλαμβάνουμε όποιο βρούμε, ακόμα και αν αξιολογούμε, ότι δεν θα είναι καλός στην δουλειά του! Οι ιδιοκτήτες μαζί με τα μέλη της οικογένειας τους, κάνουν όλες τις δουλειές προκειμένου να κρατήσουν τα ξενοδοχεία ανοικτά! Όταν λοιπόν αρχίσουμε και βάζουμε μετανάστες να δουλεύουν, θα είμαστε κακοί!»

    Συνεχίζοντας τόνισε, ότι πρόκειται για φαινόμενο που καταγράφεται σε όλη τη χώρα και είπε: «Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Εγώ, παίρνω μηνύματα και από την Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων. Είναι ένα φαινόμενο που το διαπιστώνουμε παντού. Και αυτό είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Διότι, αυτή η κατάσταση οδηγεί και στο μεγάλο κίνδυνο να πουληθούν τα ξενοδοχεία σε ξένες εταιρείες! Μήπως θέλουν να μας αναγκάσουν να κουραστούμε, να πουλήσουμε τα ξενοδοχεία μας στους ξένους για «κομμάτι ψωμί», να έρθουν οι λαθρομετανάστες να τα δουλεύουν επίσης για «κομμάτι ψωμί» και να καθόμαστε όλοι μαζί μετά να «σφυρίζουμε κλέφτικα»; Θα πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε όλη αυτή την κατάσταση και να συνετιστούμε! Είναι απαράδεκτο να μην θέλουν οι Έλληνες να δουλέψουν! Οι περισσότεροι ψάχνουμε τώρα να συνεργαστούμε του χρόνου με εταιρείες που θα μας φέρουν προσωπικό από το εξωτερικό! Και όλα αυτά γίνονται για κάποια μεροκάματα με μαύρα λεφτά! Είναι δυνατόν εγώ σαν ξενοδόχος να μπαίνω στην διαδικασία να ανταγωνίζομαι κάποιους που μπορούν να δουλεύουν με μαύρα λεφτά; Προφανώς δεν μπορώ να ανταγωνιστώ τέτοιες καταστάσεις! Είναι απαράδεκτο!»

    Η απάντηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

    Για όσα κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, απάντησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Κωστής Νικολιδάκης, ο οποίος παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά έδωσε τις δικές του εκδοχές για τα αίτια που το προκαλούν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Νικολιδάκης δήλωσε, ότι «Αυτό που καταγγέλλεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων έχει παρατηρηθεί και υφίσταται, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Δυστυχώς, τα ξενοδοχεία αυτή την στιγμή δεν βρίσκουν προσωπικό, διότι οι εργαζόμενοι έχουν στραφεί σε άλλες μορφές απασχόλησης. Αυτό συμβαίνει, αφενός γιατί δεν ήταν σαφές πότε και αν ανοίξει ο τουρισμός για να μπορέσουν να δουλέψουν αλλά και γιατί κάποιοι ξενοδόχοι δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη σε ό,τι αφορά ζητήματα μισθοδοσίας. Εκεί, δηλαδή, που ο νόμος λέει 1000 ευρώ, ο εργοδότης θέλει να δώσει 800 ή και λιγότερα. Οπότε δεν συμφωνεί ο ξενοδοχοϋπάλληλος και δεν πάει. Έτσι, είναι αλήθεια, ότι πολλοί φέτος στράφηκαν σε άλλες δουλειές.»

    Ωστόσο, ο κ. Νικολιδάκης, διαψεύδει τα περί επιλογής των ξενοδοχοϋπαλλήλων να μείνουν με κρατικά επιδόματα και δηλώνει: «Αυτό, όμως, που πρέπει να τονίσουμε, είναι πως δεν ισχύει πως επιλέγουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το κρατικό επίδομα. Δεν υπάρχουν πια τέτοια επιδόματα. Έχουν σταματήσει από τον Μάιο. Εκτός αν κάποιος είχε προσληφθεί από πριν τις 30/4ου και τον έχει βάλει σε αναστολή η ίδια η επιχείρηση που τον είχε προσλάβει. Δεν υφίσταται, λοιπόν, θέμα επιλογής μεταξύ δουλειάς και κρατικού επιδόματος, διότι δεν υπάρχει κρατικό επίδομα.»

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επίσης κάνει λόγο για επικίνδυνο φαινόμενο και δίνει τη δική του εκδοχή: «Είναι, όντως ένα επικίνδυνο φαινόμενο και κανένας μας δεν θέλει να χάσουν οι Έλληνες την δουλειά τους και να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή εκτίμηση για το επόμενο έτος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα έχουμε δουλειά να πάμε. Επίσης θα πρέπει καταλάβουν όλοι, ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να δουλεύει τρεις μήνες για να ζήσει όλο το χρόνο! Διότι αυτό συμβαίνει με τους συναδέλφους μου! Καλούνται να εργαστούν 2-3 μήνες και μάλιστα πολύ σκληρά, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ενός ολόκληρου έτους! Οπότε, αν κάποιος συνάδελφος βρει κάποια δουλειά για ολόκληρο το χρόνο, είμαι βέβαιος πως θα επιλέξει την δουλειά αυτή και όχι ένα ξενοδοχείο.»

    Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νικολιδάκης, χτυπά το δικό του «καμπανάκι» προς τους εργοδότες, λέγοντας: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι αυτοί του τουρισμού, γεγονός, που θα έπρεπε να αντιστοιχεί και σε ανάλογη αμοιβή. Όμως αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ούτε τα στοιχειώδη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θέλουν να πληρώσουν καν τα στοιχειώδη! Πώς να πάνε σε αυτή την επιχείρηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για δουλειά; Δεν θα πάνε. Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν, αλλά με βάση αυτά που λέει ο νόμος. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο!»

    ΠΗΓΗ: ΡΕΘΕΜΝΟΣ

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις