Πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Ιταλία , κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα γης και προκαλώντας τον θάνατο ενός άνδρα, μέσα στο σπίτι του, την ώρα που οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Πέντε οι νεκροί στην Ιταλία
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία της Καλαβρίας. Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, αλλά έμεινε εγκλωβισμένος.
Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Πριν από λίγο, επίσης, ένας αγρότης 30 ετών έχασε την ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνη της Σικελίας. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε.
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στην Καλαβρία, όπου ένας 76χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, αφότου το σπίτι του κατέρρευσε εξαιτίας της φωτιάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Άλλο ένα θύμα των πυρκαγιών. Χάνουμε την ιστορία μας, η ταυτότητά μας μετατρέπεται σε στάχτες, η ψυχή μας καίγεται», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης Ρήγιο της Καλαβρίας Τζουζέπε Φαλκοματά.
Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να μείνουν μακριά από τις πληγείσες περιοχές.
Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.
Πυρκαγιές κατακαίνε και τη Σικελία, καταστρέφοντας δέντρα και απειλώντας ιδιοκτησίες στο νότιο και κεντρικό τμήμα της νήσου, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ. Στη Σικελία αποφασίσθηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα Καναντέρ δίνουν μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας και στα όρη Νέμπροντι.
Στη Φλορίντια, στη νότια Σικελία, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα, τοπική ώρα, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πληροφορίες από το τοπικό μετεωρολογικό σύστημα.
Πυροσβέστες ανέφεραν στο Twitter πως έκαναν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στη Σικελία και την Καλαβρία τις τελευταίες 12 ώρες, με τη συνδρομή επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών.
«Πρέπει να ανταποκριθούμε αμέσως σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας οικονομική βοήθεια σε εκείνους που έχασαν τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι.
Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί.
«Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Οι περιφέρειες της Καλαβρίας και της Σικελίας ζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης, από την ιταλική κυβέρνηση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είναι ένα μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις δυο αυτές περιοχές.
Παράλληλα, οι εισαγγελίες της Κάτω Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.
Οι δήμαρχοι της Καλαβρίας θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση από την στιγμή που — όπως καταγγέλλουν — «μόλις σβήνει μια φωτιά, αμέσως μετά, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, εντοπίζεται νέα εστία».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.