Σαν σήμερα 20 Αυγούστου 1858 , ο κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος μετά τη δημοσίευση της θεωρίας του Δαρβίνου

89
Ο διάσημος σκιτσογράφος, Τόμας Νας σχολίασε τη θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου ότι ο άνθρωπος πιθανότατα προήλθε από τον πίθηκο με αυτό το σκίτσο το 1871/copyright: AP PHOTOS

Σαν σήμερα, 20 Αυγούστου του 1858 η αντίληψή μας για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν άλλαξε εκ θεμελίων και για πάντα. Σαν σήμερα ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε ένα περίγραμμα για τη θεωρία της εξέλιξης. Ως πρώτη απόπειρα αποδείχτηκε φοβερά απογοητευτική!

Η επιστημονική κοινότητα, σε μεγάλο βαθμό, την αγνόηση ενώ ο ίδιος ο Δαρβίνος είχε τελείως αλλού το μυαλό του αφού είχε μόλις χάσει τον γιο του από οστρακιά σε ηλικία μόλις ενάμιση έτους. Επί 20 χρόνια, ο Δαρβίνος, εργαζόταν με βάση το ενδεχόμενο ότι τα είδη μπορεί να αλλάζουν και να εξελίσσονται. Ήταν μία ιδέα που του είχε έρθει για πρώτη φορά στη διάρκεια του πενταετούς ταξιδιού του με ερευνητικό πλοίο «Beagle». Αντιλαμβανόταν βέβαια πως για μία τόσο προκλητική θεωρία, θα έπρεπε να έχει απαντήσεις σε κάθε πιθανό αντίλογο πριν από τη δημοσίευση της. Η προσοχή του Δαρβίνου εκείνη την εποχή ήταν αποσπασμένη λόγω της δημοσίευσης των γεωλογικών ευρημάτων από την αποστολή του «Beagle».

Ο διάσημος σκιτσογράφος, Τόμας Νας σχολίασε τη θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου ότι ο άνθρωπος πιθανότατα προήλθε από τον πίθηκο με αυτό το σκίτσο το 1871/copyright: AP PHOTOS

Δέκα χρόνια μετά… επανήλθε

Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία ασχολήθηκε με λεπτομερείς έρευνες πάνω στην ταξινόμηση οστρακοειδών, που αποτελούσε τη βάση για τη γενική του ιδέα. Τελικά ο Δαρβίνος αναγκάστηκε να επισπεύσει τη δημοσίευσή της θεωρίας του, όταν έμαθε πως ένας άλλος επιστήμονας ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας ετοιμαζόταν να παρουσιάσει μία παρόμοια επιχειρηματολογία. Συμφώνησε σε μία από κοινού δημοσίευση η οποία έγινε σαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «Linean Society». Η δημοσίευση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο πρόεδρος της εταιρείας παρέμεινε μάλλον ασυγκίνητος, σχολιάζοντας – λίγους μήνες αργότερα – πως δεν είχε γίνει κάποια επαναστατική ανακάλυψη κατά τη χρονιά που είχε περάσει. Οι ιδέες του Δαρβίνου και του Γουάλας τράβηξαν την προσοχή τουλάχιστον ενός σχολιαστή όμως κι αυτός είχε αρνητική προσέγγιση. Ο καθηγητής Χόρτον έγραψε πως οτιδήποτε νέο είχαν να παρουσιάσουν οι επιστήμονες ήταν και εσφαλμένο!
Παρά τη διόλου θερμή υποδοχή της οποίας έτυχαν οι ιδέες του Δαρβίνου και όσο καιρό προσπαθούσε να συνέλθει από την οικογενειακή του τραγωδία, αποφάσισε να επιχειρήσει μία σύντομη σύνοψη της μεγάλης θεωρίας του έγραψε: «Θα έλεγα πως μάλλον μισώ να γράφω χάριν της πρωτιάς, όμως αναμφίβολα θα συγχυστώ αν κάποιος προλάβει να δημοσιεύσει τις ιδέες μου πριν από μένα».

«Περί της καταγωγής των ειδών»

Δεκατρείς μήνες αργότερα η σύνοψη ήταν έτοιμη για δημοσίευση. Της έδωσε τον τίτλο «Τhe origin of species» (Περί της καταγωγής των ειδών) και εκεί παρουσίαζε μία ενοποιημένη ιδέα περί εξελικτικής προσαρμογής μέσω φυσικής επιλογής η οποία έκτοτε αποτελεί τη βάση για κάθε επιστημονική διερεύνηση της ζωής του πλανήτη μας.

Δαρβίνος
copyright: AP PHOTOS

Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος ήταν Άγγλος φυσιοδίφης και βιολόγος. Γεννήθηκε στο Σριούσμπερι του Σροπσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Φεβρουαρίου του 1809. Έμεινε στην Ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, μια σύλληψη που -σύμφωνα με τα λόγια του Τζούλιαν Χάξλεϋ– υπήρξε «αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της βιολογίας». Ο Δαρβίνος έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές της ανθρώπινης Iστορίας. Ο Δαρβίνος πέθανε στο Downe του Κεντ στην Αγγλία, στις 19 Απριλίου του 1882.

Ο  Κάρολος Δαρβίνος, παρά την σφοδρή πολεμική που δέχτηκε αρχικά για τη θεωρία του, αναδείχτηκε, τελικά, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Δυτικό κόσμο – και όχι μόνο – σε σημείο που, ο επίγονός του, ο δεδηλωμένος αθεϊστής Richard Dawkins, ο επoνομασθείς Σύγχρονος Δαρβίνος, να προτείνει ν’ αλλάξει το σύστημα χρονομέτρησης και αντί για π.Χ. και μ.Χ. που χρησιμοποιούμε με βάση τη γέννηση του Χριστού στον πολιτισμένο κόσμο, να εισαχθούν τα σύμβολα, π.Δ. και μ.Δ.όπου «Δ», Δαρβίνος…

Πηγές: Σαν σήμερα – Παγκόσμια Ιστορία εκδ. Μεταίχμιο, en.wikipedia.org

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις