”Βόμβα”από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Σπανό: Υπήρξε εντολή μη κατάσβεσης στη Β. Εύβοια

240

Μείζον πολιτικό θέμα που αγγίζει τον πρωθυπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Νίκο Χαρδαλιά, οι “βόμβες” του “γαλάζιου” Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, χτες στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Διάχυτη η οργή ακόμη και των «γαλάζιων» αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον τρόπο με τον οποίον το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη αντιμετώπισε τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 24 Αυγούστου, με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το βόρειο τμήμα του νησιού, ο προερχόμενος από τη ΝΔ, περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση που έτυχαν από τον κρατικό μηχανισμό.

«Είδαμε πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι «κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα…», μεταφέροντας μάλιστα τις δεκάδες καταγγελίες πολιτών για το γεγονός πως τα επίγεια μέσα «είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σπανός, υπήρχαν «πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας όπου τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία…».

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επεσήμανε ότι: «υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία, ναι αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Όταν δίνεις προτεραιότητες, όπως εισπράττεις τον έπαινο, να κοιτάζεις τα μάτια και σε όσους δεν έδωσες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», τονίζοντας μάλιστα στη συνέχεια ότι: «είχα πάντα την αίσθηση ότι και τα προηγούμενα χρόνια και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μια κάμερα, ώσπου κι αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο…».

«Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την οργή και την αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση του κρατικού μηχανισμού στο θέμα των πυρκαγιών της Εύβοιας, εξέφρασε και ο -εξίσου «γαλάζιος»- δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς.

«Ο τόπος δεν ρήμαξε γιατί δεν ήμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή. Ένας είναι ο λόγος. Η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό…», σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου έκανε λόγο για έγκλημα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας, κατήγγειλε έγκλημα εκ προμελέτης στην Εύβοια.

«Δεν υπήρχε πυροσβεστικό εντός οικισμών πουθενά. Οι κάτοικοι έφτασαν στο σημείο να τους τραβάνε μέσα από το πυροσβεστικό  για να τους γυρνάνε πίσω, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έλεγαν ότι έχουν εντολή να μην μπαίνουν μέσα σε δασικούς δρόμους παρά να παραμένουν στην άσφαλτο.

Η εντολή ήταν να μη ζυγώνουν κοντά σε φωτιά όπου υπήρχε πεύκο. Αυτό το ζήσαμε όλοι μας όλες αυτές τις ημέρες. Υπήρχαν μαγαζιά που καιγόντουσαν, υπήρχαν σπίτια που καιγόντουσαν και οι πυροσβέστες δεν ζύγωναν».

Πρέπει να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή μη κατάσβεσης

Οξύς προς την κυβέρνηση, ομιλητής επαναλαμβάνει ότι «υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης. Αυτό ακούστηκε επίσημα, από τα χείλη του περιφερειάρχη. Αν αυτό δεν είναι εγκληματική εντολή … από κάποιον δόθηκε, πρέπει να μάθουμε ποιος είναι αυτός … Η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνες. Ποιες; Ποιοι; Πότε θα καταλογιστούν; Για να υπάρξει δικαίωση στον αγώνα αυτών των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν την μάχη».

Πυροσβέστες δούλεψαν σε πείσμα των εντολών

«Η επικεφαλίδα του “τι” και του “πώς” είναι ότι κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας, χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα, με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης.

Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με άλλες κυβερνήσεις και άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας.

Για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε “απαραίτητο”», αναφέρει άλλος ομιλητής.

Πού λέει ότι σβήνουμε την φωτιά χωρίς πυροσβεστική;

Είναι ξεκάθαρο, κατά άλλον, ότι για την καταστροφή «ένας είναι ο λόγος: η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος.

Νιώσαμε ότι εκείνο εκεί το μνημόνιο για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που μας ήρθε από την Πολιτική Προστασία και ψηφίσαμε όλοι στα δημοτικά συμβούλια δεν είχε καμιά αξία. Σε ποια σελίδα αυτού του μνημονίου λέει ότι σβήνουμε την φωτιά χωρίς πυροσβεστική;

Αυτό ούτε θα το ξεχάσουμε, ούτε θα το συγχωρέσουμε».

Καταγγελία και από επιχειρηματία της περιοχής: «Μαζέψτε τους Ρουμάνους πυροσβέστες γιατί θα τα σβήσουν όλα»

Σε μία σοκαριστική καταγγελία που φανερώνει την πλήρη απροετοιμασία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού προχώρησε την Τετάρτη 25 Αυγούστου μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ο Αγησίλαος Βούλγαρης, επιχειρηματίας της περιοχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι Ρουμάνοι έσβησαν τις φωτιές, ενώ οι Έλληνες δεν είχαν νερό».

Ο κ. Βούλγαρης κατήγγειλε σκόπιμη αδράνεια από κάποιους πυροσβέστες οι οποίοι μάλιστα έλεγαν πως τα σπίτια έπρεπε να καούν γιατί είναι παράνομα.

«Μου φαίνεται παράλογο όλο αυτό το πράγμα. Καήκαμε από πυροσβέστες που δήλωναν ότι αυτά τα σπίτια θα καούν επειδή είναι παράνομα. Δεν το έλεγαν όλοι προφανώς. Άλλοι έλεγαν ότι μαζέψτε τους Ρουμάνους πυροσβέστες γιατί θα τα σβήσουν όλα. Οι Ρουμάνοι ήταν αποδοτικοί και έσβηναν τις φωτιές, οι δικοί μας δεν είχαν νερό, δεν ήξεραν πως να τα σβήσουν… Έχει διαλυθεί ο μηχανισμός», σημείωσε ο επιχειρηματίας.

Στη συνέχεια δήλωσε την πρόθεσή του να μην εγκαταλείψει τον τόπο του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν σκέφτομαι να φύγω από την περιοχή, αλλά να μείνω με τους άλλους κατοίκους να δούμε τι θα κάνουμε. Τα δάση πρέπει να αναδασωθούν και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα».

Μ. Χατζηγιαννάκης: Ποιός έδωσε εντολή μη κατάσβεσης;

«Να δοθούν άμεσα απαντήσεις, ποιος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έδωσε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έκαψε 500.000 στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ευβοιωτών» ζήτησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης αυτοδιοίκησης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις