Οι φωτιές στη Βουλή ( live η συζήτηση)

41

Το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών και η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού συζητήθηκε στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από την πρώτη στιγμή το πλαίσιο της συζήτησης, κάνοντας λόγο για ζητούμενο απαντήσεων σε τέσσερα ερωτήματα: «Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε; Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος. Τρίτον πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες. Και τέταρτο με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή», συμπληρώνοντας ότι «όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην Πολιτική Προστασία, μετατρέποντας την σε αξιόμαχη κρατική οντότητα, τόνισε την ενεργοποίηση του αριθμού 112, ο οποίος όπως είπε απέδειξε την αξία του. Κατά τον πρωθυπουργό το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε από τις πολλές και ταυτόχρονες φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας. «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1.279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Αυτές οι φωτιές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα σημείωσε ότι είχαν γίνει παρεμβάσεις, όπως οδοί διαφυγής, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό για την ασφάλεια των πολιτών σε περιπτώσεις όπως στη φωτιά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και σε αυτή του Σουνίου. «Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε να προστατεύσουμε ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς, τις κρίσιμες υποδομές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής, γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείριση τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε και σε παραδοχή λαθών. «Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξε ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης. Στην συνέχεια της τοποθέτησης του παραδέχθηκε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερα εναέρια μέσα. «Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από το εξωτερικό. Πάρα ταύτα χρειαστήκαμε τρεις ημέρες να σβήσουμε τη φωτιά. Πείτε μας που ακριβώς έγινε το λάθος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείριση τους. Επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την πυροσβεστική, αυτή η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει εν τη γενέσει τους την πλειοψηφία των πυρκαγιών».

Eurokinissi

 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα δάση θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει, ενώ έκανε λόγο για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών και τόνισε ότι η δημόσια συγνώμη του ήταν πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα και κάλεσμα για δράση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης των πληγέντων. «Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δίνει ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και καταρτίζει συνολικό πρόγραμμα ανάταξης των πληγέντων περιοχών, τονίζοντας ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική. Τέλος, ευχαρίστησε τις χώρες που έστειλαν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αλέξης Τσίπρας: Να θεσμοθετήσετε άμεσα το εισόδημα έκτακτης ανάγκης

Δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης και ειδικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό. Γιατί ζήτησε συγγνώμη αφού μας ζητά να υποδείξουμε εμείς που έγινε το λάθος;», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για προσπάθεια «συγκάλυψης και μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του». Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον σεβασμό του στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκαναν οι κάτοικοι να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι και στις ενέργειες της δικής του κυβέρνησης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό που τότε ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν δίστασε να μετατρέψει «την οδύνη και το δράμα σε εργαλείο μικροπολιτικής σκοπιμότητας».

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι ώρα εντυπώσεων αλλά ώρα ουσίας και πράξης, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που είδαν την περιουσία τους να γίνεται κάρβουνο αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. «Ερχόμαστε σήμερα εδώ με μια πρόταση. Να θεσμοθετήσετε άμεσα για τους πληγέντες το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είχαμε προτείνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αρνηθήκατε. Να το υιοθετήσετε ως μια ένδειξη κατανόηση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παταγώδη αποτυχία στο θέμα της κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά για ικανότητα στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. «Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις