Είναι γνωστό από μαρτυρίες του ίδιου του Μίκη (και όχι μόνο) ότι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που μας άφησε σε ηλικία 96 ετών είχε ζήσει στο Αργοστόλι στη δεκαετία του ’30.

Ο πατέρας του Γιώργος δημόσιος υπάλληλος (στην τότε κρατική Νομαρχία) είχε περιοδεύσει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα λόγω πολιτικών φρονημάτων όπως γινόταν τότε με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Μίκης στο Αργοστόλι της δεκαετίας του ‘ 30 και η ανακάλυψη «της  μυστηριακής σχέση του με τη μουσική» !

Ο Μίκης γεννήθηκε τη Χίο το 1925 . Κατά την περιπλάνηση της οικογένειας του ανά την Ελλάδα βρέθηκε στο Αργοστόλι γύρω στο 1933 και έμεινε για δύο με τρία χρόνια μέχρι το 1935 οπότε και μετακόμισε η οικογένεια του στην Πάτρα.

Σύμφωνα με δικές του μαρτυρίες (συνέντευξη που είχε δώσει ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης στο περιοδικό Τέταρτο του Μάνου Χατζιδάκι, το 1985) είχε αποκαλύψει πως «Εκεί που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου ήταν στην Κεφαλονιά και με επηρέασε τρομερά ο έρωτας που είχαν εκεί για τη μουσική» (δες εδώ).

Και πρόσφατα στις 24/8 στη συναυλία που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Δήμος Αργοστολίου η κόρη του Μίκη Μαργαρίτα διάβασε το τελευταίο του δημόσιο μήνυμα που μεταξύ των άλλων έλεγες: «Είναι γνωστοί οι ιδιαίτεροι δεσμοί μου με την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα με το Αργοστόλι, που αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής μου. Εκεί ανακάλυψα την μυστηριακή σχέση μου με τη μουσική. Εκεί νομίζω ότι βγήκε για πρώτη φορά ο μουσικός που είχα μέσα μου και που έμελε να κυριαρχήσει στη ζωή μου και αυτό χάριν στα μουσικά ακούσματα που κυριαρχούσαν τότε στο νησί, τις καντάδες και τις φιλαρμονικές. Τόσο που κάποτε δήλωσα ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών μου έχει τις ρίζες του στο ωραίο αυτό νησί. Αλλά και αργότερα ευτύχισα να ζήσω μαζί σας στιγμές αξέχαστες, με συναυλίες και παρουσίαση των έργων μου»!

Μια τεράστια αναγνώριση του νησιού και της πόλης του Αργοστολίου από τον Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα ίσως στην τελευταία εν ζωή του δήλωση.

Ο Μίκης και η σχέση με το Α’ Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου που φέρει πλέον το όνομά του

Στο Αργοστόλι ο Μίκης πήγε στο Α’ Δημοτικό και είχε σύμφωνα με πολλές δικές του προσωπικές μαρτυρίες τις πρώτες εμπειρίες με την μουσική.

Ακούστε τι είπε ο ίδιος σε συνέντευξη στην ΕΡΤ

Κατά την δεύτερη επίσημη επίσκεψη του στο Αργοστόλι τον Σεπτέμβρη του 2000 ο μεγάλος μουσουργούς πήγε στο μέρος που βρισκόταν τότε το Α’ Δημοτικό στην οδό Χαροκόπου και σήμερα βρίσκεται το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου !

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Αργοστόλι το 1996 ο μεγάλος Μίκης όταν και τιμήθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου ως Επίτιμος Δημότης, είχε διηγηθεί τόσο κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη στον «Κέφαλο», όσο και σε συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, πλήθος περιστατικών που το σημάδεψαν καθοριστικά για την μεγάλη του παγκόσμια πορεία στη συνέχεια στη μουσική. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή που περιέγραψε όταν, όπως είπε, είδε στην πλατεία Αργοστολίου τη φιλαρμονική και «έναν να κουνάει τα χέρια του μπροστά για να παίζουν» και όταν έμαθε πως λέγεται μαέστρος ζήτησε από τη μάνα του …«όταν μεγαλώσω θα γίνω μαέστρος» ! Επίσης αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά στη ζωή του 11 χρονών έψαλε στην Μητρόπολη το πρώτο του «σόλο» !

Ο Μίκης στο χώρο του προσεισμικού σχολείου Α’ Δημοτικού (σήμερα Δ’ Δημοτικό) κάνει δηλώσεις

Από εδώ και πέρα το Α’ Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου θα φέρει το όνομα του «Μίκης Θεοδωράκης» και «θα κρατά άσβεστους τους δεσμούς μας με την θρυλική του φυσιογνωμία» όπως σημειώνεται στο χθεσινό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και η τελευταία εν ζωή δήλωσή του θα μείνει στην ιστορία «Έχω την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να πληροφορούμε την απόφασή σας να δώσετε το όνομα μου στο σχολείο στο οποίο φοίτησα και εγώ, κάποτε. Η Τιμή είναι μεγάλη!
Σας Ευχαριστώ και στέλνω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους και κυρίως στα παιδιά, στους δασκάλους και στους γονείς τους» !!!

Από το Αργοστόλι ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα και πρέπει να ήταν τότε στην Έκτη τάξη του δημοτικού. Στο Αργοστόλι δηλαδή πρέπει να έκανε την Δ’ και Ε’ δημοτικού.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μίκη στην Κεφαλονιά το 1996

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Αργοστόλι, 1996
Ο Μίκης στο φέρυ μπωτ «Επτάνησος» που ήλθε στο Αργοστόλι 1996
Τον Μίκη υποδέχονται ο Δήμαρχος Μάκης Φόρτες, ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του «Κέφαλου» Πάνος Βαρδάκος οι συμμαθητές του (από αριστερά) Θανάσης Αλεξανδράτος, Γεράσιμος Μουσούρης (με την πλάτη που τον χαιρετάει) και Παναγής Γεράκης (δίπλα στον Π. Βαρδάκος δεξιά). Επίσης ο Κώστας Χαλιώτης δικηγόρος γνωστοί από τους Λαμπράκηδες. 1996

Συμμαθητές του Μίκη στο Αργοστόλι ήταν ο Παναγής Γεράκης (πρώην βουλευτής), ο Γεράσιμος Μουσούρης (πρώην τραπεζικός υπάλληλος), ο Σπύρος Αλεξανδράτος (πρώην επαγγελματίας οπτικών στο Λιθόστρωτο κοντά στην Καμπάνα), οι οποίοι μαζί με τον μικρότερό τους (κατά επτά χρόνια) δικηγόρο Κώστα Χαλιώτη (γνωστοί από την εποχή των Λαμπράκηδων) ήταν αυτοί που τον περίμεναν στο λιμάνι Αργοστολίου τον Γενάρη του 1996 όταν ήλθε στο Αργοστόλι ο Μίκης με τη σύζυγό του Μυρτώ για να ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Αργοστολίου.  Με τους παλιούς συμμαθητές του θυμήθηκε τότε πολλές και παιδικές ιστορίες. Σήμερα έφυγε και ο τελευταίος από τους συμμαθητές επιζών, ο Μίκης Θεοδωράκης !

Στο φουαγιέ του Θεάτρου «Κέφαλος» ο Μίκης με τη σύζυγο του Μυρτώ με τον Αλέκο Καλαφάτη και τους Μάκη Φόρτε Δήμαρχο Αργοστολίου και Νίκο Ταμπακίδη Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων και Σπύρο Πεφάνη Πρόεδρο ΔΣ

Στην εκδήλωση που έγινε στον «Κέφαλο» μάλιστα ο Δήμαρχος Μάκης Φόρτες και ο Πρόεδρος του ΔΣ Σπύρος Πεφάνης και τον τίμησαν με την ομόφωνη απόφαση του επεφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη. Του παρέδωσαν τον μαθητικό έλεγχο με τις επιδόσεις του στο σχολείο και τον οποίο με συγκίνηση και έκπληξη τον παρέλαβε Ο κατάλογος βρέθηκε στα αρχεία του Α’ Δημοτικού που είχαν σωθεί από τους σεισμούς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες και ο Πρόεδρος του ΔΣ Σπύρος Πεφάνης δίνουν στον Μίκη την τιμητική πλακέτα με το ψήφισμα του ΔΣ ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη και είναι τη στιγμή που του δίνουν τον έλεγχο με τους βαθμούς ου στο Α΄ Δημοτικό και αιφνιδιασμένος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης χαμογελάει και μαζί του και οι άλλοι δύο .

Στην τιμητική εκδήλωση το μουσικό μέρος καλύφθηκε από την χορωδία του δήμου Αγίων Αναργύρων που συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Νίκο Ταμπακίδη και την διεύθυνση είχε ο μετέπειτα μεγάλος Κεφαλονίτης μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης ο οποίος έκτοτε και πάντα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτή τη συναυλία πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια διευθύνει μεγάλα χορωδιακά σχήματα με έργα του Μίκη Θεοδωράκη (στο μέγαρο Μουσικής, το Παναθηναϊκό Στάδιο κ.λ.π.) όπως εφέτος πριν λίγες ημέρες στις 17 Αυγούστου  με το πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού την «εκπληκτική μουσική βραδιά που έζησε το Ληξούρι με τη συναυλία του Παναγή Μπαρμπάτη “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις” και έργα Μίκη Θεοδωράκη»  (δες εδώ) .

Σε αυτή την πρώτη επίσκεψή του στην Κεφαλονιά ο Μίκης επισκέφθηκε πολλά μέρη όπως το Φισκάρδο  (δες εδώ)

Στο Φισκάρδο μαζί με τον Μίκη, ο δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες, ο Κώστας Κοντογούρης τότε κοινοτάρχης Φισκάρδου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, και ο Λευτέρης Αντύπας

Δεύτερη επίσημη παρουσία στην Κεφαλονιά με τον «Ζορμπά», 2000

Το 2000 ο Μίκης ξαναήλθε στην Κεφαλονιά ως επίσημος καλεσμένος

Αυτή τη φορά ως τιμώμενο πρόσωπο του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης των Δήμων Αργοστολίου και Ληξουρίου (ΚΕΧΟΠΡΑ), ενός θεσμού στα πλαίσια του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού που έγραψε ιστορία στα μουσικά πράγματα της Κεφαλονιάς και της Ελλάδας.

Αργοστόλι (Στάδιο «Ανδρέας Βεργωτής»). Ο Μίκης διευθύνει τις 8 χορωδίες και την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που έλαβαν μέρος στην συναυλία στο τέλος της εκδήλωσης.

Οι συναυλίες στις 9/9 στο Ληξούρι και στις 10/9 στο Αργοστόλι ήταν «αφιέρωμα στα 75 χρόνια του μεγάλου μας Μουσικού» με το τεράστιο παγκόσμιο έργο του «Ζορμπάς» και έχουν μείνει στην ιστορία.

Δήμαρχοι ήταν στο Ληξούρι ο Σπύρος Κατσιβέλης και στο Αργοστόλι ο Μάκης Φόρτες οι οποίοι και προσφώνησαν τον μεγάλο τιμώμενο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ληξούρι (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη). Ο Μίκης απευθύνει χαιρετισμό στο τέλος της συναυλίας, δίπλα του ο Δήμαρχος Σπύρος Κατσιβέλης.

Συμμετείχαν οκτώ χορωδίες υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και της ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι οκτώ χορωδίες με τον συντονισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΕΧΟΠΡΑ αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου, που συμμετείχαν σε αυτές τις μοναδικές συναυλίες ήταν : η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία Μακεδονίας, η Μικτή χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, η Πειραματική χορωδία Δήμου Ροδίων, το Γυναικείο Σύνολο Πάτρας, η Παιδική Χορωδία Δήμου Κορίνθου, η Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου και η Χορωδία Αργοστολίου.

Ο Μίκης μάλιστα διεύθυνε και στις δύο συναυλίες στο τέλος.

Δεν υπάρχει αποχαιρετισμός για τον Μίκη.. Θα μένει ΑΘΑΝΑΤΟΣ στη συλλογική παγκόμια μνήμη πολλούς αιώνες ακόμα.

√ Στιγμιότυπα απο την παρουσία του στο Αργοστόλι το 2000

Ο Μίκης με τη σύζυγό του Μυρτώ και το συμμαθητή του στο Α’ Δημοτικό Γεράσιμο Μουσούρη

 

Ο Μίκης στο χώρο του προσεισμικού σχολείου Α’ Δημοτικού (σήμερα Δ’ Δημοτικό) κάνει δηλώσεις
Ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος δίνει στον Μίκη πίνακά του εμπνευσμένο από το έργο του μουσικοσυνθέτη, δίπλα ο Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες.
Ο Μίκης υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Λαογραφικού Κοργιαλενείου Μουσείου

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

 * Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση , η αλλοίωση, η με οποιοδήποτε τρόπο χρήση , ή αναδημοσίευση των φωτογραφιών του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ που κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύονται στο ανωτέρω κείμενο.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις