Φίδια βοηθούν τους επιστήμονες να μετρήσουν τη ραδιενέργεια στην Φουκοσίμα

Έρευνες με ιδιαίτερο τρόπο δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου.

114
Φωτογραφία: pixabay

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκοσίμα, με τις επιστήμονες να συνεχίζουν τις μετρήσεις για ραδιενέργεια στην περιοχή και μάλιστα με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν φίδια, τα οποία μπορούν να τσεκάρουν την περιβαλλοντική ρύπανση με ακρίβεια, καθώς περνούν πολύ χρόνο μέσα ή πάνω στο έδαφος, ταξιδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 65 μέτρα τη μέρα, ενώ ζουν πολλά χρόνια.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας που έβρισκαν οι επιστήμονες στα φίδια ήταν πολύ κοντά στα επίπεδα που έβρισκαν στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει πως η παρακολούθησή τους θα αποκαλύψει τα επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον που ζουν.

Η ομάδα των επιστημόνων τοποθέτησε GPS με VHF πομπούς σε εννέα φίδια, για να μπορούν να καταλαβαίνουν πότε βρίσκονται στο έδαφος και πότε σε δέντρα. Τα εννέα φίδια παρακολουθήθηκαν για ένα μήνα καθώς κινούνταν 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Τα φίδια μετακινήθηκαν σε πληθώρα περιοχών, από δέντρα και ρυάκια μέχρι εγκαταλελειμμένες πόλεις και αχυρώνες. Οι ερευνητές πήραν μετρήσεις από 1.717 διαφορετικές τοποθεσίες. Η ανίχνευσή τους διήρκησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, την περίοδο που τα φίδια είναι πιο ενεργά. Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις ενδείξεις ραδιενέργειας ειδικά αν κρύβονται στο υπέδαφος.

Συνολικά αυτά τα δεδομένα προσφέρουν πολύτιμη γνώση στις κινήσεις των φιδιών, τη συμπεριφορά και την επιλογή περιβάλλοντος σε ένα ραδιενεργό τοπίο που θα μας πληροφορήσει καλύτερα για μελλοντικές εκτιμήσεις της εξωτερικής έκθεσης στη ραδιενέργεια και στη μείωση της αβεβαιότητας για τη Ζώνη Αποκλεισμού της Φουκουσίμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η συμπεριφορά των ζώων εξαρτάται πολύ από την έκθεση στη ραδιενέργεια και τη συγκέντρωσή της. Μελετώντας πώς ορισμένα ζώα χρησιμοποιούν το ραδιενεργό περιβάλλον θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων πυρηνικών καταστροφών όπως της Φουκουσίμα και του Τσέρνομπιλ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις