Την άνοιξη ξεκινούν δρομολόγια τα υδροπλάνα – Από ποια περιοχή θα γίνει η αρχή
Αν ένα project παραμένει σε αναμονή εδώ και χρόνια και έχουν γραφτεί εκατοντάδες κείμενα που αναγγέλλουν την έναρξή του, η οποία όμως δεν έχει έρθει ακόμα, αυτό αναμφισβήτητα είναι το υδροπλάνο. Οι μεταφορές με αυτό το αεροπορικό μέσο σε χώρες όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να αποτελούν καθημερινότητα, ειδικά αν σκεφτούμε το δυναμικό σε μικρά απομακρυσμένα νησιά με εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση, ιδιαίτερα τον χειμώνα.
Ωστόσο οι διεργασίες, η προετοιμασία και το θεσμικό πλαίσιο που πλέον ισχύει, δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες να δούμε -επιτέλους- από την ερχόμενη άνοιξη τις πρώτες εμπορικές πτήσεις. Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει η προετοιμασία αδειοδότησης από την ΥΠΑ.
Τι σημαίνει αυτό; Έχει πραγματοποιηθεί μία αρχική συνάντηση των στελεχών της εταιρείας με στελέχη της ΥΠΑ. Προχωρώντας για την αδειοδότηση της Grecian Air Seaplanes, θα χρειαστεί να συνταχθούν οι τεχνικοί φάκελοι, οι οποίοι θα κατατεθούν στην ΥΠΑ προς έγκριση και στόχος, σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, είναι να έχει δοθεί η πολυπόθητη άδεια στις αρχές του 2022.
Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη όχι μόνο του σχεδιασμού πτήσεων αλλά και την επάνδρωση της εταιρείας. Σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, θα προτιμηθούν πιλότοι με προηγούμενη εμπειρία σε πυροσβεστικά αεροπλάνα καθώς γνωρίζουν το περιβάλλον, τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες ενός υδροπλάνου.
Ποια υδροπλάνα έρχονται – Πώς θα γίνει η εκπαίδευση
Την εκπαίδευσή τους θα αναλάβουν έμπειροι Καναδοί πιλότοι, οι οποίοι θα έρθουν στη χώρα μας όταν όλα είναι έτοιμα για να αναλάβουν σχετικά καθήκοντα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μηχανικούς, καθώς ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας του μέσου θα χρειαστεί να περάσουν από μία περίοδο εκπαίδευσης.
Παράλληλα, για αρχή, ετοιμάζεται η προμήθεια των τριών πρώτων υδροπλάνων. Το πρώτο αναμένεται το επόμενο διάστημα και, αν δεν έχουμε καθυστερήσεις, λίγο πριν από το τέλος του 2021 θα ξεκινήσει δοκιμαστικές και εκπαιδευτικές πτήσεις για κάποιους μήνες, πριν ξεκινήσουν τα εμπορικά επιβατικά δρομολόγια.
Τα υδροπλάνα θα παραγγελθούν με τη μέθοδο lease to purchase για 10 έτη με προοπτική την αγορά τους μετά την πάροδο της χρονομίσθωσης. Πρόκειται για το μοντέλο Twin Otter 400 της καναδικής εταιρείας Viking Air, μία από τις γνωστότερες στον χώρο.
Το πρώτο δίκτυο
Το Ιόνιο Πέλαγος θα έχει την τιμητική του, και αναφορικά με τις πτήσεις της Grecian Air Seaplanes οι πρώτες πτήσεις που θα ξεκινήσουν θα αφορούν τα υδατοδρόμια Κέρκυρας, Παξών και Πάτρας που είναι ήδη αδειοδοτημένα. Οι τρεις προορισμοί θα συνδέονται καθημερινά, με πρώτο μεγάλο στόχο αυτό να ξεκινήσει από την ερχόμενη άνοιξη, ίσως κοντά στο Πάσχα.
Μαζί θα ξεκινήσει και το πρώτο διεθνές δρομολόγιο που θα συνδέσει το Πρίντεζι της Ιταλίας με το λιμάνι της Κέρκυρας. Ο σχεδιασμός αφορά τη δρομολόγηση ενός «αμφίβιου» υδροπλάνου 19 θέσεων το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινά από το αεροδρόμιο του Πρίντεζι και να προσθαλασσώνεται στο λιμάνι της Κέρκυρας. Το δρομολόγιο θα καλύπτεται μέσα σε 50 λεπτά.
Παράλληλα στοχεύονται και εξειδικευμένα τουριστικά δρομολόγια μικρής διάρκειας, απευθυνόμενα κυρίως σε επιβάτες κρουαζιέρας οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από το νησί της Κέρκυρας ή σε προορισμούς όπως οι Παξοί σε 15 λεπτά. Το ενδιαφέρον μιας τέτοιας προοπτικής από την κρουαζιέρα, σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Στόχος η «κατάκτηση» του Ιονίου
Επόμενο βήμα είναι η αδειοδότηση των Διαπόντιων Νήσων και πέντε ακόμα υδατοδρομίων: Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Ζακύνθου και Μεγανησίου. Την αδειοδότηση έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τα τοπικά Λιμενικά Ταμεία για να προχωρήσει η αδειοδότηση.
Επιπλέον, στόχος είναι και η αδειοδότηση λειτουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη των Ιωαννίνων που θα επιτρέψει αρχικά την σύνδεση Κέρκυρας-Ιωαννίνων σε λιγότερο από 20 λεπτά. Εδώ η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος και τρέχει τη διαδικασία αδειοδότησης. Όπως αναφέρει ο κ. Γκόβας, η ζήτηση για αυτό το δρομολόγιο είναι μεγάλη όχι μόνο για προφανείς τουριστικούς λόγους αλλά και λόγω της παρουσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.
Μετά την «κατάκτηση» του Ιονίου, επόμενος στόχος είναι το νησιωτικό δυναμικό του Αιγαίου και ιδιαιτέρως απομακρυσμένων νησιών όπως η Σύμη και η Χάλκη, όπου θα προσφέρεται απευθείας πτήση από την Αθήνα (ΣΕΦ) σε χρόνους ιδιαιτέρως ελκυστικούς.
Γερμανικό fund στην όλη προσπάθεια
Η Grecian Air Seaplanes επιθυμεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην Ελλάδα σχετικά με τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών και των παραλίμνιων περιοχών τόσο με την ηπειρωτική χώρα όσο και μεταξύ τους. Ενα γερμανικό fund επενδύει μέσω της εταιρείας AXIONAIR στη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων Grecian Air Seaplanes, στην οποία συμμετέχουν η Μαρία Τόκτωρ και ο Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια».
Αξίζει να αναφερθεί πως διευθύνων σύμβουλος της AXIONAIR είναι ο Ελληνο-γερμανός Δημήτρης Μπαμπάκος, ο οποίος έχει πιστέψει στο στοίχημα των υδροπλάνων και της ανάπτυξης δικτύου δρομολογίων στη χώρα.
Αργοστολιώτης της διασποράς.Όλο μέσα στη γκρίνια είσαστε.Φτερό δεν έχετε δει, κρουαζερόπλοια δεν έχετε δει, τουρίστες δεν έχετε δει ,ούτε αεροπλάνα από το εξωτερικό έχετε δει.Έλεος.