Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από Δευτέρα

487

Μετάβαση σε μία «χειμερινή» κανονικότητα από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θα τεθεί σε ισχύ το νέο πακέτο μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, το οποίο θα αφορά ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, θα ισχύσουν ειδικά μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ειδικό τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.

Τα μέτρα

  • Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.
  • Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.
  • Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Δείτε τους πίνακες με όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

  • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
  • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Διαβάστε: Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές

  • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.
  • Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
  • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
  • Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Ο «χάρτης» των νέων μέτρων

erchetai-to-lockdown-gia-toys-anemvoliastoys-o-chartis-ton-neon-metron0

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Η κυβέρνηση εξέδωσε προ ημερών ένα κείμενο με δέκα ερωτοαπαντήσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας:

1. Γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην πρόσβαση σε κάθε χώρο και δεν ισχύουν ενιαίοι κανόνες;

Η διαφοροποίηση σχετίζεται με τον βαθμό αναγκαιότητας κάθε δραστηριότητας για τον άνθρωπο. Σε απολύτως αναγκαίες για την ζωή των πολιτών δομές, όπως υγειονομικές και σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός στην πρόσβαση, αλλά μόνο μέτρα προφύλαξης.

2. Γιατί δεν υπάρχουν μέτρα για τις Εκκλησίες;

Οι χώροι λατρείας, όπου εκδηλώνεται η θρησκευτική πίστη, δεν μπορεί να εξομοιώνεται με ένα κοινό κατάστημα, αλλά προσιδιάζει στις αναγκαίες δομές. Εφαρμόζονται, πάντως, περιορισμοί με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πιστούς, με ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστο αριθμό 100 πιστών.

3. Γιατί διακρίνονται οι χώροι εστίασης από τους χώρους πολιτισμού;

Υπάρχουν δύο λόγοι που διαφοροποιούν τα εστιάτορα, τα καφέ – μπαρ από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Ο πρώτος είναι ότι η πρόσβαση στον πολιτισμό συνιστά στοιχείο ανάπτυξης της προσωπικότητας μας και άρα θα πρέπει να διασφαλίζονται όροι ευρύτερης δυνατής πρόσβασης. Ο δεύτερος είναι ότι στους χώρους πολιτισμού οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες φορούν μάσκα και καταρχήν δεν συνομιλούν.

4. Γιατί δεν επιτρέπεται πρόσβαση στην εστίαση σε ανεμβολιαστους πολίτες με τεστ;

Το τεστ αποτελεί τη φωτογραφία μιας στιγμής σε σχέση με τον ιό. Είναι απολύτως δυνατόν κάποιος να έχει νοσήσει και το τεστ προ 24 ωρών να είναι αρνητικό, είτε επειδή εμπίπτει στο όριο τους στατιστικού λάθους είτε επειδή νόσησε μετά το τεστ. Συνεπώς, μόνο όπου βρίσκονται αποκλειστικά άτομα που έχουν αναπτύξει αντισώματα, δηλαδή εμβολιασμένοι και νοσήσαντες, διασφαλίζεται ένα σχετικά πιο ασφαλές περιβάλλον, ιδίως μάλιστα σε μέρη όπου οι πελάτες δεν φορούν μάσκα.

5. Πώς εξηγείται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο εστίασης θαμώνες μόνο εμβολιασμένοι, αλλά και εργαζόμενοι που δεν είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι;

Δεν είναι η ίδια η φύση της παρουσίας των δύο κατηγοριών προσώπων. Οι θαμώνες βρίσκονται στον χώρο για αμιγή ψυχαγωγία, ενώ οι εργαζόμενοι ασκούν μια αναγκαία για την επιβίωσή τους λειτουργία. Άρα η διαφοροποίηση αναγκαίου και μη αναγκαίου είναι προφανής. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι/-ες εργαζόμενοι/-ες στα καταστήματα αυτά τηρούν πολύ αυστηρούς όρους προφύλαξης με δύο τεστ εβδομαδιαία και υποχρεωτική χρήση μάσκας καθολη τη διάρκεια της βάρδιας τους.

6. Γιατί σε ορισμένους χώρους οι εργαζόμενοι και οι εργαζομενες υποχρεούνται σε δύο τεστ εβδομαδιαία και σε άλλους ένα;

Ο αριθμός των απαιτούμενων εργαστηριακών τεστ εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει κάθε χώρος εργασίας, σε σχέση είτε με τον συγχρωτισμό που αναπτύσσεται, είτε με την αμεσότητα στην επαφή πελατών και εργαζομένων, είτε με την επαφή των εργαζομένων με μέσα και υλικά, όπως φαγώσιμα είδη. Εύλογο είναι για αυτό να απαιτούνται δύο τεστ για εκπαιδευτικές δομές και χώρους εστίασης και ένα σε λιγότερους επικίνδυνους χώρους εργασίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις