Υπ. Υγείας: Αναβάθμιση ΕΣΥ και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε συνεργασία με ιδιώτες

114

Eξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ και του τομέα του φαρμάκου, μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας .

«Η φιλοσοφία μας συνολικά είναι εξορθολογισμός με τους ιδιώτες στον ΕΟΠΥΥ και στο φάρμακο. Θέλουμε από τον ιδιωτικό τομέα να παίρνουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Πρωτοβάθμια με συμπράξεις σε όλα τα επίπεδα, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πολύ καλύτερα νοσοκομεία και κάλυψη των αναγκών με συμπράξεις και του ιδιωτικού τομέα. Από το Ταμείο Ανάπτυξης έχουμε 1,5 δισ. ευρώ. Πάνω από 300 εκατομμύρια αναφέρονται στο κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Αρα έχουμε τρομακτικές δυνατότητες να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια, πάνω από 200 εκατομμύρια, για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια για τηλεϊατρική και ιατρική εξ αποστάσεως. Αρα θεωρούμε ότι αυτά τα κεφάλαια αν αξιοποιηθούν με τον σωστότερο δυνατό τρόπο και απορροφηθούν από το υπουργείο, θα μπορέσουμε να έχουμε βάλει τις βάσεις για μία καλύτερα παρεχόμενη υγεία στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Ξανθός: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα από την πανδημία

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Πλεύρη ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα από την πανδημία. «Με βάση τις νέες ανάγκες οι οποίες έχουν έρθει στο προσκήνιο πρέπει να πάμε σε συνολική αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Κατ’ αρχήν να αποκτήσουν οργανική και θεσμική υπόσταση και να ενσωματωθούν στους οργανισμούς των νοσοκομείων όλες οι λειτουργίες και τα τμήματα που αναπτύχθηκαν λόγω της πανδημίας. ΤΕΠ και κλινικές Covid να παραμείνουν στο ΕΣΥ ως κλινικές λοιμώξεων με αυτόνομη στελέχωση και με τη δυνατότητα σε κρίσιμες φάσεις και σε επιδημικές εξάρσεις να μπορούν να ανταποκρίνονται και να μην εγκαταλείπονται . Η μετανοσοκομειακή φροντίδα να παρεμείνει ως συστατικό του συστήματος υγείας. Τα εμβολιαστικά κέντρα οι δημόσιες δομές ΠΦΥ να αποκτήσουν μόνιμο ρόλο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για άλλα νοσήματα» σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Εξαδάκτυλος: Να δούμε τι θετικό μπορεί να μείνει από την πανδημία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται. Κρατούν ένα χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό στη δική μας περίπτωση λόγω της τεχνολογίας γρήγορης ανάπτυξης εμβολίων θα μειωθεί και θα μειωθεί παγκοσμίως. Η προηγούμενη αντίστοιχη ήταν πριν 100 χρόνια. Αρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι και πολύ σκόπιμο να θεωρούμε ότι όλα όσα αναπτύχθηκαν μέσα στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουμε τον έκτακτο κίνδυνο θα πρέπει να τα διατηρήσουμε περιμένοντας την επόμενη πανδημία η οποία δεν θα είναι ενδεχομένως σε 100 χρόνια. Εκείνο που είναι πολύ χρήσιμο είναι να δούμε τι θετικό μπορεί να μείνει από αυτή την υπόθεση».

Ανέφερε ακόμη ότι το 45% των Ελληνων πολιτών επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές για την υγεία τους ελεύθερα και συνειδητά . Οι πολίτες θέλουν να επιλέγουν τον γιατρό, κάτι που το σύστημα στη χώρα μας το αγνοεί διαρκώς.

Θ. Τρύφων: Πώς οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα πάνε σε ξένες αγορές

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, σημείωσε ότι πλέον οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επικεντρώνονται σε ανάπτυξη φαρμάκων για ειδικές παθήσεις, κυρίως σε φάρμακα με βάση τους βιολογικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα φάρμακα, αφήνονται πίσω. Αυτό, είπε, θα είναι μια ευκαιρία για μεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.

«Είναι υποχρέωση και στρατηγική προτεραιότητα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις, εξαγωγές και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Τα εμβόλια τα οποία προήλθαν από μια πλατφόρμα που προϋπήρχε εδώ και 15-20 χρόνια δείχνουν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν πολύ μεγάλες εταιρείες. Επειδή οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο αν οι ελληνικές βιομηχανίες επικεντρωθούν σε κάποιες παθήσεις όπου μπορούν να παράγονται χρονικά έγκαιρα με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και κοστολογικά ανταγωνιστικά φάρμακα, είναι ξεκάθαρο ότι μπορούμε να πάμε και στις ξένες αγορές» πρόσθεσε ο κ Τρύφων.

Χ. Τζιουβάρα: Χρειαζόμαστε πιο στοχευμένη προσέγγιση των ευάλωτων

H Πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, Χαρίκλεια Τζιουβάρα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο για τους ευάλωτους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς να υπάρξει ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της ιατρικής της κοινότητας, άμεσες οικονομικά προσιτές υπηρεσίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι μόνοι μας. Χρειαζόμαστε μια πιο στοχευμένη και πιο συναισθηματική προσέγγιση των ευάλωτων συνανθρώπων μας μέσα από οργανισμούς και κοινότητες ώστε να ακουστεί και η δική τους φωνή» σημείωσε η κ Τζιουβάρα. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο αυτοί οι πληθυσμοί να έχουν άμεση πρόσβαση στην διάγνωση, στη θεραπεία και στον εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις