Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Με μία σούπερ χριστουγεννιάτικη φορολοταρία που θα διανείμει συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ επιβραβεύοντας όσους έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών να «εγκαινιάσει» το νέο πλαίσιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους .
Με την ειδική κλήρωση που θα μοιράσει από 100.000 ευρώ όχι μόνο σε έναν αλλά σε περισσότερους φορολογούμενους, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της νέας φορολοταρίας ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 και κάθε μήνα θα κληρώνονται σημαντικά ποσά ,τα οποία θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στο ένα εκατ. ευρώ. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως
.Από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή το χρηματικό ποσό που θα κληρώνεται δεν θ’ αλλάξει και θα παραμείνει στο 1 εκατ. ευρώ.
Μια μεγάλη αλλαγή της νέας φορολοταρίας είναι η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έτσι ώστε να είναι έτοιμη τον προσεχή Δεκέμβριο.
Στην νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς .Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Η πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.
Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα μια σκέψη είναι εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.
Οι νέες διατάξεις για την αλλαγή του καθεστώτος της φορολογίας αλλά και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του φθινοπώρου.