Δυναμική κινητοποίηση από εκατοντάδες διανομείς της efood στη Θεσσαλονίκη μετά το αρχικό μήνυμα της ψηφιακής πλατφόρμας να δεχτούν να δουλέψουν ως αυτό-απασχολούμενοι.
Οι εργαζόμενοι που κήρυξαν για σήμερα στάση εργασίας έφτασαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μπροστά από το οποίο πραγματοποίησαν συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.
«Θέλουμε αορίστου χρόνου συμβάσεις για να έχουμε μία ασφάλεια στην εργασία μας, δεν ζητάμε τίποτα παράλογο. Θέλουμε επίσης να είναι μισθωτοί η εργασία μας και όχι να είμαστε freelancer» ανέφερε μεταξύ (grtimes.gr) άλλων ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και εργαζόμενος στην e-food.
Το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που ξέσπασε μετά την επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων από την εταιρεία efood συνεχώς φουσκώνει, ενώ έχει εξελιχθεί και σε κεντρικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας της συσχέτισής του με τον ανεργατικό νόμο Χατζηδάκη.
«Έχουμε έναν νεκρό τον μήνα και εκείνοι έβγαλαν κέρδος 120 εκατ. ευρώ στην πανδημία»
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN, μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έδωσε στοιχεία που σοκάρουν, προαναγγέλλοντας ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ο Γιώργος Χόντζογλου δήλωσε ότι η εταιρεία υλοποιεί το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη, έχει κέρδη 120 εκατομμύρια ευρώ από την πανδημία, ενώ οι διανομείς καταγράφουν έναν νεκρό τον μήνα.
«Θα κοινοποιήσουμε με εξώδικο την κινητοποίηση της Τετάρτης», είπε ο κ. Χότζογλου, «το εξώδικο θα κοινοποιηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα που έστειλε τα μηνύματα στους 211 συναδέλφους μας για κατάργηση των συμβάσεών τους και μετατροπή τους σε εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και στη ΓΣΕΒΕΕ ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο».
Τόνισε ακόμη ότι «ζούμε τα απόνερα του νόμου Χατζηδάκη, αν δείτε το άρθρο 69 είναι φωτογραφία αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η συγκεκριμένη εταιρεία … μιλάμε για μια εταιρεία που μέσα στην κρίση της πανδημίας εκτόξευσε τα κέρδη της, πάνω από 120 εκατ. ευρώ κέρδη, όχι τζίρο … μιλάμε για τους εργαζόμενους, που τα τελευταία τρία χρόνια μετράμε ένα νεκρό κάθε μήνα, είναι πολύ επισφαλής η εργασία τους -και είναι τρία χρόνια τώρα με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις».
«Θα κινηθούμε δικαστικά κατά της πλατφόρμας, θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο και κάθε συνδικαλιστικό μέσο για να σταματήσει αυτό το αίσχος, γιατί περί αίσχους πρόκειται … ζητούμε υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου για τους συναδέλφους και από εκεί και πέρα να ξεκινήσει ο διάλογος για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο», συνέχισε ο κ. Χόντζογλου για να συμπληρώσει «την Παρασκευή που πέρασε, λίγο πριν ανακαλύψουμε το θέμα με την e-food, είχαμε 13 απολύσεις διανομέων σε οργανωμένη αλυσίδα ταχυφαγείου στο Παγκράτι. Η αιτιολογία ήταν ότι το τμήμα καταργείται λόγω έναρξης συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία … είναι ντόμινο εξελίξεων αυτό που συμβαίνει στον κλάδο, ειδικά των διανομέων … ζούμε το δικό μας Uber αυτή την στιγμή».
Στάση εργασίας και μοτοπορεία την Τετάρτη
Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών με Δίκυκλο (Σ.Β.Ε.Ο.Δ) πραγματοποιούν στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 12.00 έως τις 16.00, ενώ θα γίνει και μοτοπορεία από τα Προπύλαια έως τα κεντρικά γραφεία της efood στο Ηράκλειο Αττικής.
Τα σωματεία, ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: Καλούμε όλους τους συναδέλφους/ισσες ανεξαιρέτως εργασιακού καθεστώτος (και μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) να στηρίξουν τη στάση εργασίας. Γιατί το συμφέρον όλων είναι κοινό και η πραγματικότητα αποκαλύπτει, ότι όσο ο χρόνος περνάει και το απεχθές καθεστώς της δουλειάς με το κομμάτι δείχνει το αληθινό του πρόσωπο, τόσο οι συνάδελφοι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικούν τον πραγματικό χαρακτήρα της εργασίας τους, που δεν είναι άλλος από την εξαρτημένη εργασία, με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.
Πουλάνε τρέλα Οικονόμου-Χατζηδάκης
Κυβέρνηση και υπουργός Εργασίας, πάντως, εμφανίζονται αμετανόητοι και συνεχίζουν να υπερασπίζονται τον νόμο Χατζηδάκη, αλλά και να εκτοξεύουν πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλγεινή εντύπωση, άλλωστε, προκάλεσε και η σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα, με τον Γιάννη Οικονόμου να στέκεται στη… λάθος επικοινωνία από πλευράς εταιρείας.
Δεν δίστασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «είναι διαφορετική η επιλογή και ο τρόπος επικοινωνίας και διαφορετικό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι καλύτερο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ντελίβερι και των εργαζομένων στο σύνολό τους».
Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε, ακόμη, ότι το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης «υποχρέωσε τους εργοδότες να αγοράζουν τον εξοπλισμό για τους εργαζόμενους, τους έδωσε τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται και να γνωρίζουν ότι είναι απολύτως διακριτές οι σχέσεις εργασίας».
Τέλος, επικαλέστηκε ακόμη και το ΣΕΠΕ, το οποίο έχει παροπλίσει εντελώς η κυβέρνηση εδώ και χρόνια, για να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει όλα τα εργαλεία και τις κατευθύνσεις στο ΣΕΠΕ για να ελέγχει τέτοιες συμπεριφορές».
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης βγήκε στον ΣΚΑΪ για να δηλώσει ότι αυτό που συνέβη με την efood δεν έχει καμία σχέση με τη δική του νομοθετική ρύθμιση, ενώ έσπευσε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ανεπιτυχώς λέει ψέματα για ψηφαλάκια».
Αντίδραση Ηλιόπουλου
«Ο κ. Οικονόμου και ο κ. Χατζηδάκης καλό θα ήταν να σταματήσουν να πουλάνε τρέλα σχετικά με το θέμα της e-food», ανέφερε σε δήλωση του ο Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εργασίας και υπογραμμίζοντας ότι «στο νομοσχέδιο με το οποίο φρόντισαν να νομοθετήσουν τα απλήρωτα 10ωρα κάνουν ρητή αναφορά σε αυτοαπασχολούμενους αντί για εργαζόμενους στις σχετικές πλατφόρμες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους «θυμίζει» τη «σχετική δήλωση του κ. Μητσοτάκη που αναφέρεται σε “αυτοαπασχολούμενα παιδιά”», για να τονίσει: «Ούτε “αυτοαπασχολούμενοι” είναι ούτε “παιδιά”. Είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα».
Ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει ότι «τη στιγμή που άλλες χώρες κατοχυρώνεται η μισθωτή σχέση σε παρόμοιες εργασίες, νομοθετικά ή μέσα από δικαστικές αποφάσεις, η ΝΔ ήρθε να στηρίξει νομοθετικά την εργοδοτική ασυδοσία». Υπογραμμίζει δε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «μαζί με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, θα κατοχυρώσουμε νομοθετικά την μισθωτή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων και τα δικαιώματα που αυτή περιλαμβάνει». «Αν μπορεί ας πράξει το ίδιο και η σημερινή κυβέρνηση», σχολιάζει.