Τι δείχνει το Βαρόμετρο της ETC για τα ταξίδια στην Ευρώπη

21

Αδύναμες παραμένουν οι προθέσεις για ταξίδια στην Ευρώπη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, σε βασικές αγορές του εξωτερικού.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία από το τελευταίο Βαρόμετρο Ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων (LHTB) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Οι ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων έχουν μεγαλύτερη όρεξη να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτή την εποχή, σε σχέση με πέρυσι. Κάτι που ενισχύουν τα βελτιωμένα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως.

Το LHTB από την ETC και την Eurail BV προβλέπει βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις σε πέντε αγορές του εξωτερικού, κάθε τέσσερις μήνες. Πρόκειται για τις αγορές σε Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ.
Η πρόθεση για ταξίδια μετριέται σε έναν δείκτη που αντικατοπτρίζει το κυρίαρχο συναίσθημα που εκφράζεται από μια αγορά, είτε θετική είτε αρνητική.

Η βαθμολογία πάνω από 100 υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη. Oι τιμές κάτω από το 100 δείχνουν αρνητική στάση απέναντι στο ταξίδι σε μια δεδομένη περίοδο.

Φώτο: ETC

Εναρμονισμένοι κανόνες ταξιδιού στην Ευρώπη και παγκοσμίως

«Τα τελευταία αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί ο τουρισμός Ευρώπη από βασικές αγορές του εξωτερικού, λέει ο Luís Araújo πρόεδρος της ETC.

Οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να διστάζουν να θεωρήσουν την Ευρώπη ως προορισμό αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά το 2022, είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε πιο εναρμονισμένους κανόνες ταξιδιού στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Έτσι θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων».

Το κινεζικό ταξιδιωτικό συναίσθημα βελτιώνεται σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν

Παρόλο που τα συναισθήματα ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων παραμένουν αδύναμα, η προθυμία των Κινέζων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη αυξήθηκε από 69 τον Σεπτέμβριο 2020 σε 92 τον Σεπτέμβριο 2021.

Ωστόσο, η κρατική συμβουλή για την αποφυγή ταξιδιών εκτός Κίνας εμποδίζει την εμπιστοσύνη και την πρόθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες.

Δημοφιλείς προορισμοί των Κινέζων

Οι χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης παραμένουν οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες μεταξύ των Κινέζων τουριστών που σχεδιάζουν να επισκεφτούν την ήπειρο.

Η επιθυμία των Αμερικανών για ταξίδια δεν συμβαδίζει με τα σχέδια για φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης συναισθημάτων ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων είναι θετικός (125).
Αλλά οι Αμερικανοί είναι λιγότερο σίγουροι όταν η Ευρώπη είναι ο προορισμός (97) λόγω των συνεχιζόμενων εικασιών για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι Αμερικανοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιλέξουν χώρες που έχουν επιδείξει καλή διαχείριση της πανδημίας, καθώς και προορισμούς με λιγότερο κόσμο.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται οι πιο εφικτοί μήνες για την υλοποίηση των ταξιδιωτικών σχεδίων.

Οι περιορισμοί και τα έξοδα ταξιδιού αποτρέπουν τους Ρώσους

Οι συνεχείς περιορισμοί του COVID-19 στα ταξίδια και η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης του εμβολίου Sputnik V σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εμποδίζουν την προθυμία των Ρώσων να ταξιδέψουν στην περιοχή (100).
Παράλληλα το ενδιαφέρον για ταξίδια σε άλλα μέρη αυξάνεται (151).

Σε σύγκριση με τις άλλες αγορές που αναλύθηκαν, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι ο COVID-19 δεν είχε επηρεάσει την απόφαση τους (22% έναντι 42% σε όλες τις αγορές) όσο το κόστος που σχετίζεται με τα ταξίδια (19% έναντι 11% σε όλες τις αγορές) και τη διαθεσιμότητα υπηρεσίες και εμπειρίες (9% έναντι 5% σε όλες τις αγορές).

Όταν ρωτήθηκαν για τα μελλοντικά τους σχέδια, οι Ρώσοι ήταν αισιόδοξοι για την επίσκεψη στην Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια (39%). Ένα 38% δηλώνει αναποφάσιστο, δείχνοντας ότι τα ταξίδια παραμένουν σε κατάσταση «αναμονής».

Η Ελλάδα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς των Ρώσων

Από τους Ρώσους που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες του 2021, υπάρχει ζήτηση για λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς με ήπιο καιρό και πιο προσιτές υπηρεσίες.

  • Τουρκία και Ιταλία (και οι δύο 18%).
  • Ελλάδα και Κύπρος (αμφότερες 15%).
  • Γαλλία (12%).

Ιάπωνες και Καναδοί πιο προσεκτικοί στα ταξίδια στην Ευρώπη

Στην Ιαπωνία, οι τιμές του δείκτη συναισθήματος παραμένουν αρνητικές με 62 για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και 94 για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη.

Οι Ιάπωνες (28%) είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Δήλωσαν ότι οι προσιτές υπηρεσίες και η διαθεσιμότητα δημοφιλών αξιοθέατων έχουν αυξανόμενη σημασία για την επιλογή του επόμενου τόπου διακοπών τους.
Ωστόσο, τα αποτελεσματικά πρωτόκολλα υγιεινής και τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης παραμένουν τα κύρια κριτήρια.

Ομοίως, οι Καναδοί είναι επίσης διστακτικοί για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

  • Μόνο το 28% εξέφρασε θετική πρόθεση να ταξιδέψει στην Ευρώπη.
  • Σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς που ήταν πιο απαισιόδοξοι για τα ταξίδια.

Δήλωσαν ότι ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια είναι οι κύριες. Το 33% δεν είχε ποτέ σκοπό να ταξιδέψει το φθινόπωρο.

Οι Καναδοί που κατευθύνονται προς την Ευρώπη προτιμούν τις διακοπές στην πόλη κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Και προσελκύονται ιδιαίτερα από την ιστορική κληρονομιά της Ευρώπης.

Πάνω από τους μισούς θα λάβουν υπόψη την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, την προσιτή τιμή και τις προσπάθειες των προορισμών να διατηρήσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά όταν επιλέγουν το επόμενο μέρος διακοπών τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις