Η χρήση ακόμα ενός σκευάσματος ευρείας χρήσης αποδεικνύεται αποτελεσματικότατο όπλο κατά του κορωνοϊού, καθώς μειώνει τις πιθανότητες θανάτου για τους ασθενείς.
Οι στατίνες, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αποδεικνύονται αποτελεσματικές και στη μάχη κατά του κορωνοϊού σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας. Αν και από την αρχή της πανδημίας είχε αμφισβητηθεί η αποτελεσματικότητά τους, τα νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS Medicine είναι μάλλον ενθαρρυντικά.
Η χρήση των στατινών είναι μια προληπτική μέθοδος για τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όσον αφορά τη μείωση των πιθανοτήτων θανάτου ως επιπλοκή της νόσησης από κορωνοϊό, προηγούμενες μελέτες δεν είχαν προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα και συχνά υπήρχε ο περιορισμός ότι εξετάζονταν νοσηλευόμενοι ασθενείς. Το ερευνητικό κενό καλύπτει η προκείμενη έρευνα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μελέτη μέχρι και σήμερα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ στατινών και θνησιμότητας από τον κορωνοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από σουηδικά μητρώα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 963.876 κατοίκους της Στοκχόλμης ηλικίας άνω των 45 ετών το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου του 2020. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε αναλύσεις δεδομένων που αφορούσαν στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή και την υγειονομική περίθαλψη των συμμετεχόντων και από το μητρώο αιτιών θανάτου.
Οι πληροφορίες αναλύθηκαν σε σχέση με παράγοντες όπως η διάγνωση της κατάστασης του ασθενούς. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με στατίνες συσχετίστηκε με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό, μια συσχέτιση που δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ομάδων κινδύνου.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν οι μελετητές, θα χρειαστούν επιπλέον τυχαιοποιημένες μελέτες για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση.
«Συνολικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη χρήση στατινών για καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μαζί με τη χρήση τους για την πρόληψη των θανάτων απο κορωνοϊό είναι οφέλιμη», καταλήγει ο συγγραφέας Viktor Ahlqvist, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Karolinska Institutet.
Όσον αφορά τους περιορισμούς της μελέτης, ο ένας αφορούσε τη χρήση συνταγογραφούμενων δεδομένων χωρίς τη δυνατότητα διασταύρωσης της μεμονωμένης χρήσης των φαρμάκων. Οι ερευνητές, τέλος δεν ήταν επίσης σε θέση να ελέγξουν παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος.