Ελληνικές πόλεις που είναι ήδη «έξυπνες»

49

Εύη Σαλτού

Ηλεκτρονική εφαρμογή που λύνει τα χέρια σε όσους θέλουν να αθληθούν, καθώς με ένα «κλικ» επιλέγουν το γήπεδο και την ημερομηνία στην οποία θέλουν να παίξουν σε αυτό. Σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για θέσεις ΑμεΑ. Ψηφιακή πλατφόρμα αποκλειστικά για διευθυντές σχολικών μονάδων στην οποία υποβάλλουν τα αιτήματά τους για τεχνικά ζητήματα των σχολείων…

Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα βήματα που κάνουν πόλεις στην Ελλάδα στον δρόμο προς τη νέα ψηφιακή εποχή. Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε πρώτη φάση θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ στους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας αλλά και στον Δήμο Τρικκαίων. Και μπορεί το πρόγραμμα αυτό να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δήμοι στη χώρα που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Ελληνικές «έξυπνες» πόλεις υπάρχουν και βάζουν τα… γυαλιά με τις πρακτικές τους ακόμη και σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού.

Τρίκαλα: Από το «Πρώτο Trappaizei» στην προειδοποίηση για πλημμύρες

Η πόλη που το όνομά της είναι συνώνυμο με την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή είναι αυτή των Τρικάλων. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ψηφιακών δράσεων προς όφελος των δημοτών της.

Πρόσφατες προσθήκες στη λίστα με τις καινοτομίες είναι το σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για τις 30 θέσεις ΑμεΑ που έχει η πόλη.

Ειδικοί αισθητήρες «καταλαβαίνουν» εάν το όχημα που βρίσκεται στην οριοθετημένη θέση διαθέτει Κάρτα Ασύρματης Ταυτοποίησης Θέσης Στάθμευσης ΑμεΑ – την οποία προμηθεύεται το άτομο από τον δήμο. Εάν όχι, τότε η Δημοτική Αστυνομία, η οποία λαμβάνει το σήμα, προχωρεί στην αφαίρεση πινακίδων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου Τρικκαίων, από την ώρα που έγινε γνωστό το μέτρο, αποσυμφορήθηκαν οι θέσεις κατά 40%.

Το σύστημα ελέγχου στάθμης ποταμών, με ειδοποίηση σε περίπτωση επερχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, έκανε «πρεμιέρα» πέρυσι στην κακοκαιρία «Ιανός».

Με τρία μεγάλα ποτάμια να περνούν από τα Τρίκαλα, ήταν ζωτικής σημασίας η λειτουργία ενός τέτοιου ψηφιακού εργαλείου, με μετρητικούς σταθμούς στις πηγές των ποταμών, που στέλνουν τα δεδομένα για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από την Πολιτική Προστασία του δήμου.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου «γεννήθηκε» μια εφαρμογή που βοηθά τους δημότες των Τρικάλων να «κλείσουν» τον αθλητικό χώρο που θέλουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

Το «Πρώτο Trappaizei», όχι στην πίστα αλλά στα 15 αθλητικά κέντρα και γήπεδα της πόλης, έχει ήδη 1.700 χρήστες, ενώ μόνο για τον Οκτώβριο οι κρατήσεις έφτασαν τις 550.

Ιος: Δείτε πόσο νερό καταναλώσατε με ένα app

Με την ανομβρία να έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια εφιάλτης και το φράγμα στο νησί να μην έχει σταγόνα νερό, οι αφαλατώσεις προσπαθούν να σώσουν την Ιο.

Με τη δεδομένη κατάσταση, ο Δήμος Ιητών προχωρεί σε εφαρμογή μέσω της οποίας δημότες αλλά και επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, θα βλέπουν την κατανάλωση νερού ανά 24ωρο.

«Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, ενώ οι ψηφιακοί υδρομετρητές έχουν ήδη τοποθετηθεί. Μιλάμε για ένα αγαθό, το νερό, που στα νησιά είναι πολύτιμο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ιου Γκίκας Γκίκας.

Βέροια: e-κιτίο παραπόνων για τους δημότες

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να λειτουργεί μια εφαρμογή στον Δήμο Βέροιας μέσα από την οποία ο χρήστης μπορεί να δει ανακοινώσεις, χρήσιμα τηλέφωνα, ενημερώσεις της δημοτικής Αρχής, αλλά και να υποβάλει ηλεκτρονικά τα αιτήματά του για ζητήματα που τον απασχολούν, όπως είναι μια λακκούβα ή ο φωτισμός έξω από το σπίτι του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας της πόλης Καλλίστρατο Γρηγοριάδη, εδώ και έναν χρόνο – από τότε που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη αντιδημαρχία – έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Τους τελευταίους 12 μήνες «τρέχει» μια πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους για τεχνικά ζητήματα των σχολικών μονάδων οι διευθυντές των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης. Μάλιστα, έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι τώρα 2.500 τέτοια αιτήματα».

Κέρκυρα: Παγκόσμιο πρότυπο για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα και να τη νιώσουν χρησιμοποιώντας τα πλωτά αναπηρικά αμαξίδια και τις ράμπες άμεσης πρόσβασης στο νερό.

Συνολικά 30 παραλίες στον Δήμο Κέρκυρας είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, καθώς υπάρχουν ήδη 22 πλωτά αμαξίδια και τέσσερα sea track.

Οπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Ανδρέας Σκούπουρας, η δική του δυσκολία, όντας άτομο με 85% αναπηρία, έγινε βίωμα: «Πλέον, ο δήμος περνά στη νέα ψηφιακή εποχή και μέχρι τέλος του έτους θα ψηφιοποιηθεί ο χάρτης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, ώστε να περιηγηθούν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες χωρίς να πέσουν πάνω ούτε σε ένα εμπόδιο.»

» Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και εφαρμογή για ΑμεΑ, προκειμένου να γνωρίζουν ποια παραλία είναι προσβάσιμη και τι ακριβώς θα βρουν σε αυτή».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις