Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών κάλεσαν τα μέλη τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πρωί της Παρασκευής 5/11. Το σύνθημα ήταν “Καλοκαίρι στις φωτιές, χειμώνα στην Ανεργία” και το αίτημα την άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και σειρά με αιτήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας.
Σημείωση: η αντιπυρική περίοδος έληξε στα τέλη του Οκτώβρη, μέρα που 2500 εποχικοί πυροσβέστες βρέθηκαν στον ΟΑΕΔ -με το επίδομα ανεργείας των 399 ευρώ να διαρκεί για τρεις μήνες. Τι κάνουν μετά; Ο καθένας ό,τι μπορεί.
To ΝΕWS 24/7 είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Αύγουστο συνέντευξη εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος είχε εξηγήσει ακριβώς πώς δεν λειτουργεί το σύστημα. Ουσιαστικά, η πυροσβεστική υπολογίζει τους εθελοντές και τους εποχικούς πυροσβέστες σε κάθε αντιπυρική περίοδο (τα στοιχεία να αναφέρουν ότι στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 80 δασικές πυρκαγιές, μόνο το τρίμηνο του καλοκαιριού), χωρίς όμως να έχει κάποια υποχρέωση απέναντι στους εθελοντές. Αυτές που έχει απέναντι στους εποχικούς είναι οι ελάχιστες -με δεδομένο το τι προσφέρουν.
Στα της Παρασκευής 5/11, το ραντεβού για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δόθηκε έξω από το Υπουργείο, στη λεωφόρο Κηφισίας. Εκεί βρέθηκαν και αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε ρίψη χημικών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και νερού (με ‘αύρες’), στους 2000 ανθρώπους που διαδήλωναν. Πριν λίγους μήνες ήταν οι ήρωες που έσωσαν αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, συνήθως με αυταπάρνηση, αφού τα μέσα που διέθεταν ήταν ανεπαρκή ή παλαιωμένα και εκείνοι κατά πολύ λιγότεροι από έστω αρκετοί για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.
Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο μας είπε πως οι μόνιμοι είχαν αποχωρήσει πριν αρχίσουν τα επεισόδια. Άρα δεν μπορούσε να βοηθήσει, στην προσπάθεια που κάναμε να μάθουμε το λόγο που έγινε η επίθεση.
Τις απορίες που είχαμε, τις έλυσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Καραδελής, ο οποίος ήταν στην συγκέντρωση. Στην πρώτη απόπειρα επικοινωνίας, μας ζήτησε συγγνώμη πριν μας πει πως έπρεπε να κλείσει, καθώς τον καλούσε ο δικηγόρος του Σωματείου “γιατί έχουν γίνει προσαγωγές συναδέλφων”. Στη δεύτερη προσπάθεια, ήταν στο ΑΤ Αμαρουσίου, όπου είχαν προσαχθεί τρεις εποχικοί πυροσβέστες. Τι είχαν κάνει;
“Ο Υπουργος μας δεχθηκε στα σκαλοπατια”
“Η διαδήλωση ήταν ειρηνική” εξήγησε ο κύριος Καραδελής, “μετά τη μία το μεσημέρι, αντιπροσωπεία των εποχικών πυροσβεστών επισκεφτήκαμε τον Υπουργό για να του επιδώσουμε το ψήφισμα. Μας δέχθηκε στα σκαλοπάτια. Δεν πήραμε πίσω τίποτα;. Ούτε μια υπόσχεση. Μάλιστα, μας κατηγόρησε ότι κλείσαμε την Κηφισίας, χωρίς λόγο”. Μετά γύρισε την πλάτη και έφυγε.
Πηγές του NEWS 24/7 αναφέρουν πως οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει από όλη την Ελλάδα για να είναι στις 11 το πρωί στο προγραμματισμένο σημείο, είχαν αφήσει μια λωρίδα της Κηφισίας άδεια, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία. Στις 13.30 η αστυνομία τους ειδοποίησε πως έχουν δέκα λεπτά να απομακρυνθούν, λόγω παρακώλυσης της κυκλοφορίας -είχε προηγηθεί σχετική εντολή από προϊστάμενο.
Ενώ άρχισαν να φεύγουν και άρχισε να αδειάζει η Κηφισίας, η ‘αύρα’ που είχε ήδη χαράξει πορεία προς το μέρος τους, άρχισε να ρίχνει νερό, χωρίς καμία πρόκληση (“όπως κάνει στις περισσότερες πορείες” συμπλήρωσε η πηγή). Είχαν προηγηθεί ρίψεις χημικών από τα ΜΑΤ -πάλι, χωρίς να υπάρχει πρόκληση, κάτι που επισήμανε ο άνθρωπος με τον οποίον επικοινωνήσαμε και ήταν στο σημείο.
“Είχαμε μόλις επιστρέψει από τη συνάντηση με τον Υπουργό, -δεν προλάβαμε καν να ενημερώσουμε για το τι είχε γίνει-, όταν η αστυνομία μας υπέδειξε πού έπρεπε να πάμε -και ότι είχαμε ένα δεκάλεπτο να απομακρυνθούμε. Οι συνάδελφοι -πολλοί εκ των οποίων ήταν ήδη κουρασμένοι, καθώς είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίς από τα μέρη τους-, ζήτησαν να κατέβει ο Υπουργός και να μιλήσει σε όλους. Εκείνος δεν δέχθηκε και όπως κατευθυνόμασταν όπου μας έλεγε η αστυνομία, άρχισαν τα καπνογόνα.
Ένας συνάδελφος τραυματίστηκε, όταν όπως έσκυψε για να πάρει την τσάντα που είχε αφήσει στο δρόμο, έσκασε δίπλα κροτίδα. Καυτηριάστηκε η παλάμη του. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, έκανε ράμματα και τώρα μάθαμε πως μπήκε στο χειρουργείο, καθώς το τραύμα ήταν βαθύ.
Πάλι καλά, γιατί αν ακρωτηριαζόταν το δάκτυλο του δεν θα μπορούσε να ξαναπιάσει δουλειά ως εποχικός πυροσβέστης.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΠΣΣΠ, κάθε χρόνο οι εποχικοί πυροσβέστες υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και οφείλουν να έχουν καθαρά ποινικά μητρώα για να υπογράψουν τις συμβάσεις τους. “Σε περίπτωση σύλληψης ή σοβαρού τραυματισμού, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη. Δηλαδή, αν ο συνάδελφος έχανε το δάχτυλο του, θα έμενε άνεργος. Όπως θα μείνουν άνεργοι οι τρεις συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί, σε περίπτωση που γίνει σύλληψη”. Γιατί όμως, προσήχθησαν; “Για παρακώλυση συγκοινωνίας. Είμαστε στο ΑΤ Αμαρουσίου με το δικηγόρο και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Υπάρχει καλή διάθεση”.
“Δεν εχουν γίνει προσληψεις απο το 2012”
Αφότου πήρε μια ανάσα, ο κύριος Καραδελής είπε με παράπονο “το καλοκαίρι με τις φωτιές, μας παρακαλούσαν να βγούμε στα κανάλια και δεν το κάναμε, για να μην εκθέσουμε καταστάσεις. Αυτό είναι το ευχαριστώ. Κάθε χρόνο περπατάμε σε κάρβουνα και αναπνέουμε καρκίνο και αυτό είναι το ευχαριστώ”. Ο μέσος όρος των πυροσβεστών που επιχείρησαν το περασμένο καλοκαίρι είναι τα 45 χρόνια. Ο εξοπλισμός τους είναι παλιός και εν μέρει κατεστραμμένος και τα οχήματα λίγα και άκρως καταπονημένα. “Δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2012” μας είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πριν δώσει ακόμα πιο συγκλονιστικά στοιχεία.
“Σε ένα σταθμό, στην Καλαμάτα χρωστούν στα 130 άτομα που ανήκουν σε αυτόν 17.000 ρεπό και 9.000 ημέρες αδείας. Κάτι που δεν συμβαίνει μόνο εκεί. Η πυροσβεστική δεν έχει προσωπικό και έτσι αναγκάζεται να καλεί σε συχνές επιφυλακές”.
Τι σημαίνει αυτό; “Δουλεύεις σήμερα, δουλεύεις αύριο, δουλεύεις και μεθαύριο χωρίς ρεπό που επειδή δεν πληρώνονται, συσσωρεύονται. Αυτοί οι άνθρωποι θα βγουν σε σύνταξη στα 50 με 55 χρόνια, για να καλυφθεί το ποσό. Πράγμα που σημαίνει πως αν η Πυροσβεστική δεν προσλάβει σύντομα προσωπικό, θα κλείσει”. Τα οργανικά κενά είναι 4.000 και όλα αυτά συμβαίνουν “σε μια χώρα που δεν έχει εποχικές ανάγκες, αλλά 12μηνου λόγω της κλιματικής αλλαγής -κατά δήλωση των κυβερνώντων- και παρ’ όλα αυτά έχει εποχικούς υπαλλήλους”.