Το WTTC αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη για βιώσιμο τουρισμό

31

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συζητούν συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των κλιματικών κρίσεων στο COP26 στη Γλασκώβη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) έχει ξεκινήσει έναν φιλόδοξο και πρωτοποριακό καθαρό μηδενικό οδικό χάρτη, για να καθοδηγήσει τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα.

Το WTTC, το οποίο εκπροσωπεί τον παγκόσμιο τουριστικό ιδιωτικό τομέα, ανέπτυξε τον οδικό χάρτη σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και την Accenture. Ο οδικός χάρτης παρέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις στο ταξίδι τους προς το καθαρό μηδέν.

Παρέχοντας ορόσημα για ουσιαστική δράση για το κλίμα και μείωση των εκπομπών για διάφορες βιομηχανίες εντός του κλάδου, ο οδικός χάρτης καθορίζει τις μελλοντικές προκλήσεις και πώς ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού μπορεί να απελευθερωθεί από τις ανθρακούχες εκπομπές και να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2050.

Αυτή η έκθεση δείχνει πώς επηρεάζεται ο τομέας από την κλιματική αλλαγή μέσω των επιπτώσεών της σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως και με πολλούς άλλους τομείς, είναι επίσης υπεύθυνος για περίπου 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG).

Ως εκ τούτου, ο τομέας έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας τις φιλοδοξίες του, κάτι που θα απαιτήσει αυξημένες φιλοδοξίες και διαφοροποιημένες προσεγγίσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, όπως περιγράφεται στον οδικό χάρτη.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον πρωτοποριακό μας χάρτη πορείας Net Zero για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Βοηθά τις ταξιδιωτικές βιομηχανίες να επιτύχουν μεμονωμένους στόχους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Πολλοί προορισμοί επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αποψίλωση των δασών και την απώλεια ειδών ζώων και φυτών. Οι κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό είναι πρώτες στη σειρά για να δουν τον αντίκτυπο και θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό. Ο τουριστικός τομέας εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να αποτελέσει καταλύτη για την αλλαγή. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Είναι απολύτως κρίσιμο ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να εργαστούμε συλλογικά για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού και την πρόληψη της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας».

Η Emily Weiss, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Accenture’s Travel Industry Group και επικεφαλής του Travel Industry Group της Accenture παγκοσμίως, δήλωσε: «Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία επανέρχεται μετά από λίγα δύσκολα χρόνια, υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία να ξαναχτίσουμε υπεύθυνα και να επιταχύνουμε τη στροφή προς ένα καθαρό μέλλον για τον κλάδο. Το Net Zero Roadmap προσφέρει μια ρεαλιστική αλλά φιλόδοξη πορεία δράσης που θα βοηθήσει τη βιομηχανία να δημιουργήσει πραγματικούς και ορατούς στόχους για να μειώσει τον αντίκτυπό του στον άνθρακα, παρέχοντας τη διαφάνεια που απαιτούν οι καταναλωτές».

Αναγνωρίζοντας ότι διαφορετικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ο οδικός χάρτης καλεί τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους όπου είναι δυνατόν και παρέχει λεπτομερείς συστάσεις για πέντε τομείς:

Θέστε τώρα βασικές γραμμές και στόχους εκπομπών για να επιτύχετε ατομικούς και τομεακούς στόχους

Παρακολουθήστε και αναφέρετε την πρόοδο τακτικά

Συνεργαστείτε εντός και μεταξύ των βιομηχανιών και της κυβέρνησης

Παροχή χρηματοδότησης και επενδύσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση

Ευαισθητοποίηση και οικοδόμηση γνώσεων και ικανοτήτων για την κλιματική αλλαγή.

Αυτός ο οδικός χάρτης καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να παράσχουν στα ταξίδια και στον τουρισμό το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που προσφέρεται σε άλλους τομείς. Δίνει επίσης συστάσεις στις κυβερνήσεις για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν τον τομέα, ο οποίος πριν από την πανδημία αντιπροσώπευε το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ (9,2 τρισεκατομμύρια $), για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και την επίτευξη στόχων για την επίτευξη ενός καθαρού μηδενικού μέλλοντος.

Η διαδικασία συνεργασίας περιλάμβανε βασικούς οργανισμούς όπως το World Wide Fund for Nature (WWF), η International Air Transport Association (IATA), η Air Transport Action Group (ATAG), η Cruise Lines International Association (CLIA), η Travalyst και η SHA (Sustainable Hospitality Alliance). ), μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις