Οι καλύτερες σαλάτες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

230

Καλές οι γαλοπούλες και τα διάφορα ψητά, καλές και οι πατάτες, οι πίτες και όλα τα συνοδευτικά, αλλά ένα γιορτινό τραπέζι χωρίς σαλάτα, δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της περίστασης.

Και για να αποφύγουμε τα τετριμμένα, σας προτείνουμε μερικές όμορφες, νόστιμες και πρωτότυπες σαλάτες, που θα αναβαθμίσουν το μενού της Γιορτής.

Το Στεφάνι της Γιορτής

.
feelgoodfoodie.net
.

Υλικά για 6 άτομα

Ενα «κεφάλι» kale

10-12 μαγειρεμένα παντζάρια, κομμένα σε στρογγυλό σχήμα

5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση

5-10 φέτες κρεμμυδιού

Τριμμένη φέτα – ή άλλο λευκό τυρί

Για το ντρέσινγκ

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

Μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη

1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά για το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε το kale και του κάνουμε καλό «μασάζ» για να καλυφθεί πλήρως με το ντρέσινγκ και να μαλακώσει. Το μεταφέρουμε σε μία μεγάλη πιατέλα και το τοποθετούμε κυκλικά. Πάνω του βάζουμε τα παντζάρια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το τυρί, φτιάχνοντας ένα στεφάνι με χρωματιστές μπαλλίτσες. Σερβίρουμε αμέσως ή καλύπτουμε με wrap και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Σαλάτα με παρμεζάνα και λαχανάκια Βρυξελλών

.
LINDSAY MAITLAND HUNT
.

Υλικά για 6 άτομα

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

5 κ.σ. χυμός λεμονιού

1/4 φλυτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

Ενα κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα πρώτα στη μέση και μετά σε λεπτές φετούλες

1/2 φλυτζ. καβουρδισμένα αμύγδαλα

1/2 φλυτζ. σπόροι ροδιού

Φλούδες παρμεζάνας

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τα λαχανάκια και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε ανακατεύοντας πού και πού, για τουλάχιστον 20 λεπτά ή εως 4 ώρες. Πριν σερβίρουμε, προθέτουμε τα αμύγδαλα, το ρόδι και την παρμεζάνα.

Κόκκινη Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα

.
coop.co.uk
.

Υλικά για 6 άτομα

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

Χυμός ενός λεμονιού

40 γρ. καρύδια

Μισό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

Δύο μικρά μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μηλόξυδο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι

40 γρ. ροκφόρ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπώλ με τον μισό χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.

Απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε το κάχανο σε ένα σουρωτήρι και το τρίβουμε με αρκετό αλάτι μέχρι να μαλακώσει.

Σε μία μεγάλη σαλατιέρα, βάζουμε το λάχανο και τα μήλα. Σουρώνουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε. Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα προσθέτουμε στη σαλάτα, μαζί με τον μαϊντανό.

Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμόνι με το μηλόξυδο, το λάδι και το μέλι και το προσθέτουμε στην σαλάτα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό

*Το ροκφόρ μπορεί να αντικατασταθεί από μπλέ τυρί, στίλτον ή λευκό τυρί της προτίμησής μας.

Μαροκινή Καροτοσαλάτα

.
PARKER FEIERBACH
.

Υλικά για 6 άτομα

Τρία φλυτζάνια (250γρ.) καρότα, τριμμένα

3/4 φλυτζ. ξανθές σταφίδες

2/4 φλυτζ. φυστίκια

1/4 φλυτζ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φετούλες

1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χαρίσα

1 κ.σ. μέλι

Χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ

2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γ. κύμινο

αλάτι

πιπέρι

Σε μία σαλατιέρα ανακατεύουμε τα καρότα, τις σταφίδες, τα φυστίκια, τον κόλιανδρο και τα κρεμμυδάκια.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το λάδι, την χαρίσα, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, το σκόρδο, το τζίντζερ και το κύμινο. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Σαλάτα με αρακά και μπέικον

.
PARKER FEIERBACH
.
Υλικά για 6 άτομα

4 φλυτζάνια αρακά, κατεψυγμένο ή όχι.

1/4 μικρό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

3 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φετούλες

1/4 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μισή κουταλιά γλυκού αλάτι

4 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

3 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί

2 κ.σ. Μουστάρδα Dijon

1/4 κ.γ. μπούκοβο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλυτζ. τριμμένο φέτα

Σε μία σαλατιέρα ανακατεύουμε τον αρακά, το λάχανο, τα ραπανάκια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το αλάτι.

Σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανό (περίπου 10 λεπτά). Το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύδι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μπούκοβο, το πιπέρι και λίγο αλάτι.

Ρίχνουμε το ζεστό ντρέσινγκ στη σαλάτα, γαρνίρουμε με μπέικον και φέτα και σερβίρουμε.

Παντζαροσαλάτα με φέτα και φυστίκια Αιγίνης

.
feastingathome.com
.

Υλικά για 6 άτομα

700 γρ. παντζάρια

1/3 φλυτζ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λειωμένη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί, μηλόξυδο ή ξύδι σαμπάνιας

Ενα πορτοκάλι (2 κ.σ ξύσμα και 4 κ.σ. χυμό)

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι

1 φλυτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή δυόσμο ή βασιλικό)

1/2 – 1 φλυτζ. φυστίκια Αιγίνης

1 φλυτζ. φέτα κομμένη σε κύβους

Σπόρια ροδιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Τυλίγουμε το κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο, τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε τα φυστίκια Αιγίνης, την φέτα και τους σπόρους ροδιού.

Η χειμωνιάτικη σαλάτα της Γιορτής

.
whatsgabycooking.com
.

Υλικά για 6 άτομα

Δύο μάτσα kale

Ενα «κεφάλι» ραντίτσιο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/4 φλυτζ. τριμμένο Pecorino Romano

1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο

Χυμός ενός λεμονιού

1/4 κ.γ μπούκουβο

αλατοπίπερο

1/2 φλυτζ. τριμμένη φρυγανιά

2 κ.σ. βούτυρο

Κόβουμε το kale και το ραντίτσιο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε μία σαλατιέρα. Λειώνουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το τυρί, 2-3 κουταλιές λάδι, τον χυμό λεμονιού, το μπούκοβο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε την σαλάτα τουλάχιστον 5 λεπτά, για να μαλακώσει το kale.

Λειώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρουμε την φρυγανιά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε τη φρυγανιά στη σαλάτα, γαρνίρουμε με επιπλέον pecorino και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις