Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι για ελπίδα κι αισιοδοξία

69
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αλλάζει άρδην τη ζωή του ασθενούς. Αλλά δεν είναι το τέλος της ζωής, που είχε μάθει και συνηθίσει.

Οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν πολλούς λόγους να είναι αισιόδοξοι. Δεκαετίες επιστημονικών ερευνών αιχμής και οι πρόοδοι στην εκπαίδευση του ασθενούς ως προς τη διαχείριση των συμπτωμάτων του, μπορούν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές σας συνήθειες.

Πέντε λόγοι για να ελπίδα κι αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον

Λόγος 1: Υγιέστερη, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Σήμερα τα άτομα με Parkinson ζουν περισσότερο, αλλά και καλύτερα. “Γίναμε καλύτεροι στη διαχείριση των επιπλοκών της νόσου. Οι ασθενείς ζουν περισσότερο και καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και χωρίς φάρμακα”, λέει η Liana Rosenthal, MD, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διευθύντρια του κλινικού πυρήνα του Κέντρου Morris K. Udall για την Έρευνα για τη Νόσο του Πάρκινσον.

Λόγος 2: Πρώιμη διάγνωση

Όσο πιο γρήγορα μπορεί να εντοπιστεί η νόσος του Parkinson, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι προσπάθειες για τον μηδενισμό της νόσου σε πρώιμα στάδια συνεχίζονται, αν και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να θεωρείται “κλινική διάγνωση”, λέει η δρ. Rosenthal. “Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξέταση αίματος, ή απεικόνισης, που να μπορεί να μας πει με βεβαιότητα ότι έχετε Πάρκινσον”. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να εντοπίσουν χαρακτηριστικά ή συμπτώματα σε πρώιμα στάδια. Για παράδειγμα, επιστήμονες στην Αγγλία έχουν αναπτύξει ένα μη επεμβατικό τεστ οφθαλμών που μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Πάρκινσον πριν εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα. Η παρατήρηση αλλαγών στον αμφιβληστροειδή μπορεί να προσφέρει ενδείξεις της νόσου.

Λόγος 3: Εργαστηριακή έρευνα αιχμής

Η έρευνα για τις αλληλεπιδράσεις των γονιδίων που συνδέονται με τη νόσο του Parkinson μπορεί να προτείνει νέες και καλύτερες επιλογές θεραπείας. Για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη έρευνα για το πώς το γονίδιο της νόσου του Πάρκινσον LRRK2 (ονομάζεται επίσης LARK2) αλληλεπιδρά με άλλα γονίδια του Πάρκινσον οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση του πώς εξελίσσεται η νόσος και πώς μπορεί να επιβραδυνθεί.

Λόγος 4: Κλινικές δοκιμές

Όπως με κάθε ασθένεια, οι κλινικές δοκιμές προσφέρουν στους ερευνητές ευκαιρίες να βρουν καλύτερους τρόπους για τον εντοπισμό, τη διαχείριση και τη θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Parkinson. Αλλά οι δοκιμές είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τον ίδιο τον ασθενή να συμβάλλει στην ανακάλυψη θεραπειών. Το 1997, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) ίδρυσε το ερευνητικό πρόγραμμα NINDS Morris K. Udall Centers of Excellence for Parkinson’s Disease. Εκατοντάδες επιστήμονες και κέντρα ερευνών συμμετέχουν σε αυτό και σε παρόμοια σε άλλες χώρες του κόσμου.

Λόγος 5: Προηγμένες θεραπείες

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία είναι η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, ή DBS (deep brain stimulation). Αυτή η μορφή θεραπείας χρησιμοποιεί ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο για τη θεραπεία προβλημάτων κίνησης που σχετίζονται με το Πάρκινσον, όπως τρόμος, δυσκαμψία, δυσκολία στο περπάτημα και επιβράδυνση της κίνησης, και μπορεί να είναι μια επιλογή όταν τα φάρμακα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, ή οι παρενέργειες είναι πολύ επαχθείς.

Σε μια χρηματοδοτούμενη μελέτη από το NINDS και το αμερικανικό Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων, η DBS (σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή και τη φυσικοθεραπεία για τα συμπτώματα του Parkinson) αποδείχτηκε ανώτερη στη βελτίωση των κινητικών συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις