Γράφει η Catherine Pearson
Σε κάθε στάδιο της πανδημίας, προσθέσαμε νέες λέξεις στο καθημερινό λεξιλόγιό μας: κορονοϊός, COVID-19, κοινωνική αποστασιοποίηση, Δέλτα, Ομικρον και πολλές άλλες.
Η τελευταία λέξη που πρωταγωνιστεί στα διεθνή πρώτα θέματα, είναι η “flurona”, που προέρχεται από τις λέξεις flu (γρίπη) και corona (εκ του κορονοϊός) και περιγράφει τις περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν από γρίπη και κορονοϊό ταυτόχρονα. Τέτοιου είδους κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στη Βραζιλία και στο Περού, όπου καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος. Ο ασθενής ήταν 87 ετών, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε εμβολιαστεί.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για μας και τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Η “Flurona” δεν είναι κάτι καινούργιο
Ο όρος “flurona” μπορεί να είναι καινούργιος και ”πιασάρικος”, αλλά το φαινόμενο δεν είναι, σύμφωνα με τον Ραγκτνού Αντίγκα, επικεφαλής του Νοσοκομείου Liberty στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε στο Scientific American. Τα δε ρεπορτάζ που το παρουσιάζουν σαν εφιάλτη είναι υπερβολικά και δεν λαμβάνουν υπ όψιν το γεγονός ότι έχει ξανασυμβεί.
″Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτό το θέμα είναι άλλο ένα παράδειγμα της παραπληροφόρησης μέσω Ιντερνετ, η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε όλους εμάς που προσπαθούμε να πολεμήσουμε την πραγματική κρίση” έγραψε στην ανάλυσή του.
Οταν μία πανδημία με εκατομμύρια νέα κρούσματα συμπίπτει με την εποχιακή γρίπη, ”στον παγκόσμιο πληθυσμό, που είναι κατά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος, τόσο για COVID-19, όσο και για την γρίπη, είναι λογικό να υπάρξουν ασθενείς που θα κολλήσουν και τους δύο ιούς, την ίδια στιγμή” συνεχίζει ο Αντίγκα.
Τέτοιου είδους περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας και θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες τώρα, διότι η εποχιακή γρίπη του 2021 ήταν πολύ πιο ήπια, κυρίως λόγω των λοκντάουν, των κλειστών σχολείων και της γενικότερης χρήσης μάσκας, αλλά υπάρχει γενική ανησυχία ότι η φετινή γρίπη θα είναι πολύ χειρότερη. Παράλληλα, βρισκόμαστε εν τω μέσω της επέλασης της Ομικρον, η οποία πολλαπλασιάζει τα κρούσματα παγκοσμίως.
Μπορεί να είναι σοβαρό, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν είναι σύνηθες για την ώρα
Τα ρεπορτάζ για την “flurona” μπορεί να είναι υπερβολικά, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τόσο τον κορονοϊό, όσο και την γρίπη. Ναι, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με γρίπη ή κορονοϊό γίνονται καλά, αλλά μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 800.000 θάνατοι από COVID-19 μέχρι τώρα και κάθε χρόνο, η γρίπη σκοτώνει από 12.000 έως 52.000 ανθρώπους.
Ετσι, παρ′ όλο που η ταυτόχρονη νόσηση δεν είναι κάτι καινούργιο, χρειάζεται προσοχή. Επιβαρύνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής ασθένειας, ειδικά σε μεγάλες ηλικίες και σε ανεμβολίαστους.
″Οταν νοσούμε, το ανοσοποιητικό σύστημά μας βρίσκεται υπό επίθεση, οι άμυνές μας αδυνατίζουν και είμαστε ευάλωτοι και σε άλλες μολύνσεις” δηλώνει στην HuffPost ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, επιστήμονας στο Χάρβαρντ, ειδικός στις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω αέρος.
Οι πιθανότητες να εκτεθούμε ταυτόχρονα και στους δύο ιούς είναι χαμηλές, ειδικά αν οι άνθρωποι γύρω μας μένουν σπίτι τους αν έχουν συμπτώματα.
″Οι πιθανότητες να κολλήσουμε και τις δύο ασθένειες την ίδια στιγμή είναι μικρές” λέει ο Εντουαρντς. ”Πρέπει να καταλάβουμε ότι η “flurona” δεν είναι μία μεγάλη, νέα και επικίνδυνη μόλυνση, που θα επικρατήσει της Ομικρον, αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί.”
Προσοχή στα τυπικά συμπτώματα γρίπης και COVID
Τα κλασσικά συμπτώματα του κορονοϊού παραμένουν τα ίδια: πυρετός, βήχας, κρυάδες, μυϊκοί πόνοι, δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια όσφρησης ή και γεύσης. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει πονοκέφαλος, τρέχει η μύτη και τα συμπτώματα είναι εντερικά και όχι αναπνευστικά.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια: βήχας, βουλωμένη μύτη, πυρετός, πόνοι, κούραση κλπ. και εμφανίζονται από μία έως τέσσερις μέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα του κορονοϊού εμφανίζονται από δύο έως 14 μέρες, με μέσο όρο περίπου πέντε μέρες, αν και φαίνεται ότι τα συμπτώματα της Ομικρον παρατηρούνται πολύ πιο γρήγορα, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Μπορούμε να αποφύγουμε την flurona λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που μάθαμε κατά την πανδημία
″Η καλύτερη πρακτική είναι να εμβολιαστούμε τόσο για την γρίπη, όσο και τον κορονοϊό, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι και να κάνουμε τέστ για γρίπη και για COVID όταν έχουμε συμπτώματα” λέει ο Μάθιου Κρόνμαν, του Κέντρου Πρόληψης στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε τις μάσκες μας σε KN95 ή N95, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Επίσης, καλό είναι να υπερβάλουμε ως προς την προσοχή αν έχουμε έστω και ένα από τα συμπτώματα και να κάνουμε τεστ. Μόνον έτσι μπορούν οι γιατροί να εξακριβώσουν αν έχουμε γρίπη, κορονοϊό ή και τα δύο μαζί.
Αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα, ας προστατεύσουμε τους γύρω μας. Ας μείνουμε σπίτι μέχρι να ξέρουμε τι συμβαίνει και να γίνουμε καλά.