Τα πιο όμορφα χωριά δίπλα σε χιονοδρομικά κέντρα

134

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ

Χιονοδρομικά κέντρα έχουμε πολλά· όπως και όμορφα χωριά. Δεν έχουν όμως όλα τα χιονοδρομικά δίπλα τους παραδοσιακούς οικισμούς με ατμοσφαιρικά σοκάκια, πέτρινα αρχοντικά, άπλετη θέα και γραφικές πλατείες.

Υπάρχουν ωστόσο εξαιρετικά χιονοδρομικά, όπου τα χωριά στα πέριξ φημίζονται για την ομορφιά τους. Ίσως μάλιστα κάποια να κλέβουν και την παράσταση. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μόνο μια επιλογή από αυτά, καθώς οι ομορφιές στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητες.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Αράχωβα
Είναι ο πιο διάσημος χειμερινός προορισμός εντός συνόρων -και όχι άδικα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε 960 μ. υψόμετρο, έχει παραδοσιακό ύφος, βρίσκεται μισή ώρα μακριά από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας και διαθέτει εξαιρετικά καταλύματα με δυνατές παροχές. Τα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια της, τα cozy καφέ της με τζάκι, οι διάσημες ταβέρνες της και τα μπαράκια της είναι από μόνα τους λόγος για να ανεβείτε μέχρι εκεί. Αφήστε το αυτοκίνητο και γυρίστε τα στενά της, αράξτε για καφέ στην πλατεία Λάκκα, ανεβείτε τα 200+ σκαλοπάτια έως την εκκλησία του Άη Γιώργη για να αγναντέψετε το χωριό από ψηλά και την κοιλάδα των Δελφών και περπατήστε μέχρι το σήμα κατατεθέν του χωριού, το Ρολόι που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Ο βράχος του ρολογιού μάλιστα, πριν πολλά πολλά χρόνια αποτελούσε φυσικό ψυγείο για τα τυριά. Αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη βόλτα πάρτε τον δρόμο κάτω από το χωριό, περίπου από το ύψος του ρολογιού, που βγάζει κοντά στο κάτω δωρεάν πάρκινγκ και δείτε την πιο ήσυχη πλευρά της Αράχωβας. Για εσάς που θέλετε κάτι παραπάνω αλλά δεν είστε του σκι, στο Λιβάδι μπορείτε να κάνετε snowmobile, διαδρομές με ATV, βόλτα με χιονορακέτες και πολλά ακόμα ή πολύ απλά να δοκιμάσετε τα φημισμένα παϊδάκια της Ρούμελης στις ταβέρνες της περιοχής. Λίγο πιο πάνω στη θέση Βαρκό, σε ένα μεγάλο πλάτωμα που θα βρείτε στα αριστερά σας, ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο, μπορείτε να πάρετε τον χωματόδρομο, το χειμώνα πάντα με 4Χ4, και να κάνετε μια μικρή διαδρομή μέσα στο ελατόδασος. Aν ο δρόμος το επιτρέπει, πηγαίνετε μέχρι τη θέση «Πυργάκι», όπου βρίσκεται το φυλάκιο του Δασαρχείου της Άμφισσας και έχει συγκλονιστική θέα. Αν συνεχίσετε τον ασφάλτινο δρόμο μπορείτε να πάτε και για ένα καφεδάκι στο καταφύγιο Δέφνερ. Εννοείται πως δεν θα πάρετε το δρόμο του γυρισμού εάν δεν εφοδιαστείτε με φορμαέλα, το ντόπιο τυρί.

Αγόριανη
Το δεύτερο πιο γνωστό χωριό της περιοχής μετά την Αράχωβα είναι η Αγόριανη ή Επτάλοφος. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, περίπου στα 900 μ. υψόμετρο και περιτριγυρίζεται από πανύψηλα έλατα. Τα πέτρινα σπιτάκια, τα φιδογυριστά δρομάκια, η θέα, το ποταμάκι που την διατρέχει και το πράσινο που την περιβάλλει κάνουν το χωριό έναν μοναδικό προορισμό. Σημείο συνάντησης η πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια και τις ταβέρνες γύρω γύρω. Στα must see ο μικρός καταρράκτης που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία. Αφού γυρίσετε τα σοκάκια του xvrio;y μπείτε στο αυτοκίνητο και τραβήξτε για το χιονοδρομικό, έστω και εάν δεν κάνετε σκι, μόνο και μόνο για να απολαύσετε αυτοκινητάδα ανάμεσα στα έλατα. Αν θέλετε φουλ θέα πιάστε τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, στο καφέ που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, όπως έρχεστε από την Αράχωβα. Δεν λείπουν και οι περιπατητικές διαδρομές μικρές και μεγάλες, οπότε βάλτε αθλητικά και ξεκινήστε για την Αγία Τριάδα, την Αγία Παρασκευή, τη Βρωμόβρυση, την πηγή Βασιλική ή το Πυργάκι.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Ζαρούχλα
Η Ζαρούχλα σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μ. είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Τα πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, μπλέκονται με πεύκα, πλατάνια καρυδιές, καστανιές και έλατα. Το υγρό στοιχείο εδώ βρίσκεται παντού καθώς ρυάκια διατρέχουν όλο το χωριό. Απλωμένη στη ρεματιά του ποταμού Κράθι, η Ζαρούχλα έχει πλούσια ιστορία καθώς αποτελούσε κέντρο της ευρύτερης περιοχής -αυτό μαρτυρούν άλλωστε και όσα πυργόσπιτα στέκουν ακόμα όρθια. Τα καλντερίμια της αξίζουν τις βόλτες σας, ιδίως τώρα το χειμώνα που το κρύο δίνει αυτή την υπέροχη φρεσκάδα ενώ η ομίχλη που ντύνει όλο το χωριό καλύπτει τυχόν παραφωνίες και την κάνει να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Μια όμορφη βόλτα περιπατητική ή με αυτοκίνητο είναι αυτή προς το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που αγναντεύει το χωριό. Πάρτε και έναν καφέ μαζί σας και καθίστε στο μικρό προαύλιο, κάτω από τα πλατάνια, και απολαύστε την θέα και την ησυχία. Η μεγάλη ατραξιόν του χωριού είναι η λίμνη Τσιβλού, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Ήταν Μάρτιος του 1913 όταν μια κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθι και δημιούργησε τη λίμνη η οποία περιτριγυρίζεται από πλατάνια, πεύκα και έλατα και είναι πραγματικά μοναδική.

Κάτω Ζαχλωρού
Η Ζαχλωρού είναι ένα μικροσκοπικό πανέμορφο χωριουδάκι χτισμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Εδώ κάνει στάση και ο οδοντωτός. Γραφικό χωριό, με τα πέτρινα σπιτάκια του, τα μικρά του δρομάκια, τα πλατάνια, τις καρυδιές και τις μουριές, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό ποίημα και μόλις 24 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Εδώ, τον ρόλο της πλατείας παίζει ο σταθμός του οδοντωτού με τα ταβερνάκια να βγάζουν τραπεζάκια τριγύρω και να αποτελεί το σημείο συνάντησης. Εκτός από τις βόλτες μέσα στο χωριό μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον παλιό νερόμυλο ή να πάρετε το παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από τον σταθμό και βγάζει στο Μέγα Σπήλαιο. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου χτίστηκε πάνω σε κατακόρυφα βράχια, σε υψόμετρο κοντά 900 μ., τον 4ο αιώνα και το πολυόροφο κτίριό της είναι απίστευτα εντυπωσιακό. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο ενώ εξαιρετική είναι και η ιδιαίτερης τεχνοτροπίας ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας φτιαγμένη κυρίως από κερί και μαστίχα. Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι επίσης μια καλή επιλογή -όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν- για να το περπατήσετε. Ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του και αρκετά βατό είναι αυτό που ξεκινάει από τη Ζαχλωρού και φτάνει στα Καλάβρυτα με το μονοπάτι να κινείται πολύ κοντά στο ποτάμι και να περνάει μέσα από απίθανη φύση. Κοντά στο χωριό βρίσκεται επίσης και το Σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς υπόγειες λίμνες που αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αν κάνατε τον κόπο να φτάσετε μέχρι το σπήλαιο είναι κρίμα να μην πεταχτείτε και μέχρι το πλατανόδασος του Πλανητέρου και τις πηγές του ποταμού Αροάνιου.

Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Είναι σχεδόν εξολοκλήρου ένα πέτρινο χωριό, με έντονο το στοιχείο της Μακεδονίτικης παράδοσης, χτισμένο στα τέλη του 16ου αι. και χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος οικισμός. Παλιότερα είχε το όνομα Τσέγανη, επίσης παλιότερα ήταν σχεδόν έρημο, καθώς οι αντίξοες συνθήκες του χειμώνα οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του χωριού να μετακινηθεί πιο χαμηλά και να φτιάξει τον Νέο Άγιο Αθανάσιο. Ωστόσο όταν άνοιξε το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, κάπου μέσα στη δεκαετία του ‘90, το χωριό άρχισε πάλι να παίρνει ζωή και πλέον είναι γεμάτο από ντιζαϊνάτους ξενώνες με φουλ παροχές και δυνατές ταβέρνες. Παρότι είναι χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου στα 1.200 μ. δεν είναι ανηφορικό και αυτό βοηθά στο να σεργιανίσετε με ευκολία τα λιθόστρωτα δρομάκια του. Επισκεφτείτε την εκκλησία της Αναλήψεως, μια τρίκλιτη βασιλική του 17ου αι. με υπέροχες βυζαντινές εικόνες και αναζητήστε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, λίγο έξω από το χωριό, που δίνει υπέροχη θέα στην περιοχή. Αν δεν ανέβετε μέχρι το χιονοδρομικό για σκι μπορείτε να πεταχτείτε μέχρι τη λίμνη Βεγορίτιδα που βρίσκεται κοντά στο χωριό ή στα Λουτρά Πόζαρ για ένα φυσικό σπα στους θερμούς καταρράκτες του -είναι λίγο μακριά αλλά αξίζει τον κόπο. Προτείνω όμως να ανέβετε και μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο μόνο και μόνο για τη θέα σε όλο τον κάμπο. Αν πετύχετε τα σύννεφα να είναι χαμηλά και να σκεπάζουν όλη την περιοχή θα νιώσετε ότι αιωρείστε.

Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

Αλωνίσταινα
Στα 1.200 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του Μαινάλου, είναι τυλιγμένη σε έλατα και καστανιές και ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας χαρακτηρισμένο μάλιστα ως διατηρητέος οικισμός. Τα πέτρινα σπίτια του χωριού φτιαγμένα από λαγκαδιανούς μαστόρους, που ήταν ξακουστοί για την τέχνη τους, έχουν μεγάλα τοξωτά ανοίγματα και πυργόσχημη κατασκευή. Εννοείται πως το σεργιάνι στο χωριό επιβάλλεται μόνο και μόνο για να χαζέψετε τα πανέμορφα δίπατα σπίτια που σας ταξιδεύουν στον προηγούμενο αιώνα -και ακόμα πιο παλιά. Περιτριγυρισμένη όχι μόνο από πυκνό δάσος αλλά από πηγές και ποταμάκια η Αλωνίσταινα είναι ένα χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε, εξάλλου η ελατοσκέπαστη διαδρομή μέχρι εδώ είναι μαγική. Για την ιστορία από εδώ καταγόταν και η μητέρα του Θόδωρου Κολοκτρώνη, Ζάμπεια Κωστάκη μάλιστα ο τάφος της βρίσκεται στην πλατεία του χωριού δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στα μικρά αλλά όμορφα αξιοθέατα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής είναι το παλιό χάνι, ο νερόμυλος και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ εάν θέλετε να «χαθείτε» μέσα στο δάσος δεν θα δυσκολευτείτε και πολύ, δυο βήματα είναι.

Βυτίνα
Από τα πιο διάσημα χωριά του Μαινάλου, η Βυτίνα είναι το κέντρο της περιοχής. Είναι χτισμένη στα 1033 μ. υψόμετρο και έχει ένα υπέροχο ελατόδασος γύρω της. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της μαζί με το γεγονός ότι είναι μόλις μισή ώρα μακριά από το χιονοδρομικό και διαθέτει εξαιρετικούς ξενώνες και ξενοδοχεία αλλά και ταβερνάκια, την κάνουν εξαιρετικά δημοφιλή χειμώνα – καλοκαίρι. Must βόλτα, αυτή στο δενδρόφυτο Δρόμο της Αγάπης με τους σφένδαμους και τα πλατάνια. Η Βυτίνα είναι επίσης ιδανική βάση για πεζοπορίες στα μονοπάτια του Menalon Trail και μπορεί τώρα το χειμώνα η πεζοπορία να είναι δύσκολη ωστόσο δεν χρειάζεται να περπατήσετε ολόκληρα τα μονοπάτια, διαλέξτε ένα από τα πιο βατά και εύκολα και κάντε απλά μια μικρή βόλτα. Στην πλατεία θα αράξετε για καφεδάκι και facespotting ωστόσο μην παραλείψετε να μπείτε και στον εντυπωσιακό Ιερό Ναό του Αγ. Τρύφωνα του 1846 όπως και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο.

Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου

Κορυσχάδες
Οι Κορυσχάδες βρίσκονται σε υψόμετρο 940 μ. κυκλωμένες από τις κορυφές Παλαιόκαστρο, Λεκογιάννη και Ψηλό Κοτρόνι. Διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα είναι από τα πιο πολυσύχναστα χωριά του Καρπενησίου. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία δεσπόζει ένας τεράστιος πλάτανος. Εκεί θα βρείτε την όμορφη εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Αθανάσιο που χτίστηκε περίπου στα μέσα του 19ου αι. καθώς επίσης ταβέρνες και όμορφα καφέ. Τα πέτρινα αρχοντικά που συνδυάζουν την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με αυτή της Κωνσταντινούπολης, παραδοσιακοί ξενώνες, καλοβαλμένα σπιτάκια και όμορφα ταβερνάκια όλα με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Βελουχίου κάνουν το χωριό έναν must προορισμό. Περπατήστε μέχρι την κάτω πλευρά του, εκεί που περνάει το ρέμα που καταλήγει στον Καρπενησιώτη ποταμό ή ανεβείτε στο λόφο Παλαιόκαστρο όπου μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια αρχαίων τάφων και τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού κάστρου και φυσικά να απολαύσετε τη θέα στις γύρω βουνοκορφές. Επισκεφθείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο παλιό σχολείο το οποίο μάλιστα έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Εδώ έλαβε χώρα η πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων το 1944. Στο μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821. Στη θέση Κουμάσια, μέσα στα έλατα βρίσκεται και ένα υπέροχο μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία, του 17ου αιώνα.

Μεγάλο Χωριό
Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, το Μεγάλο Χωριό είναι πανέμορφο. Σε παραδοσιακό ύφος, είναι γεμάτο βελανιδιές, καρυδιές και τρεχούμενα νερά ενώ τα πλακόστρωτα σοκάκια του σας καλούν να τα περπατήσετε και να θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά. Στις βόλτες σας θα ανακαλύψετε καταστήματα με αντικείμενα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνήματα, καθώς και όμορφα καφέ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που μέσα από τα εκθέματά του ξεδιπλώνει τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής. Για μεγαλύτερες βόλτες πάρτε την ανηφόρα στην είσοδο του χωριού που βγάζει στο καταφύγιο αλλά και στη θέση Λακκώματα στο μνημείο της μάχης της Καλιακούδας και χαρίζει πανοραμική θέα στο χωριό και τη γύρω περιοχή. Από το πάρκινγκ του χωριού ξεκινάει και το μονοπάτι προς το Κεφαλύβρυσο που οδηγεί σε μια όμορφη ρεματιά με γεφυράκια. Μπορείτε επίσης να πάρετε και κάποιον από τους δασικούς δρόμους και να περπατήσετε ή να οδηγήσετε μέσα στα έλατα. Το Μεγάλο Χωριό φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό του οπότε κάντε μια στάση στον Καρβέλη.

Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

Ελάτη
Χτισμένη στις πλαγιές του Κόζιακα, σε 921 μ. υψόμετρο, ανάμεσα στα έλατα, δικαιολογημένα τραβά την προσοχή των επισκεπτών της περιοχής. Και εδώ τα πέτρινα σπίτια δίνουν το παρόν και κάνουν το χωριό όμορφα γραφικό. Η Ελάτη διαθέτει πανέμορφους ξενώνες αλλά και ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό, εξάλλου η Θεσσαλία έχει δυνατό όνομα στις γεύσεις. Απέχει περίπου 8 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου και αυτό της δίνει έξτρα πόντους. Στο σεργιάνι σας στο χωριό θα συναντήσετε παλιές βρύσες, αρχοντικά άλλης εποχής αλλά και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα όπως σπιτικές μαρμελάδες και χυλοπίτες. Οι χωματόδρομοι που μπαίνουν στο δάσος είναι καλές προτάσεις για χαλαρές περιπατητικές διαδρομές μέσα στα έλατα. Μια βόλτα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου για να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, από ηπειρώτες τεχνίτες, αξίζει να μπει στο πρόγραμμά σας.

 

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου

Άγιος Λαυρέντιος
Ο Άγιος Λαυρέντιος βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες. Το έντονα παραδοσιακό του ύφος και η εξαιρετική θέα στον Παγασητικό τον έβαλαν στο χάρτη των ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια και ας μην μπορούν να μπουν μέσα στο χωριό με το αυτοκίνητο. Το χαμηλό προφίλ του τον κάνει να είναι επίσης και ένα από τα πιο ρομαντικά χωριά του βουνού. Οφείλει το όνομά του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, περίπου τον 11ο αι. Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε εκ νέου ως ορθόδοξη μονή τον 14ο αι. και τότε είναι που άρχισε και το χωριό να κατοικείται. Μια επίσκεψη σε αυτό σχεδόν επιβάλλεται. Ο Άγιος Λαυρέντιος έχει μια μοναδική ομορφιά. Διαθέτει πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά κυρίως του 18ου αι. χτισμένα από ηπειρώτες μαστόρους όπως η πυργόμορφη οικία Στέλλου με τα όμορφα σαχνισιά, τις οικίες Λιάτζουρα και Αποστόλου, τον πύργο Μίλλερ κ.α. Εκεί θα συναντήσετε περισσότερες από 20 βρύσες και ένα από τα πιο αξιόλογα δίκτυα καλντεριμιών. Από την πλατανοσκέπαστη πλατεία του, πίνοντας τον καφέ σας, έχετε θέα σχεδόν σε όλο τον Παγασητικό. Μικρά μονοπάτια και δρομάκια μπαίνουν μέσα στις καρυδιές, τις μηλιές και τις καστανιές και μπορείτε εύκολα να τα περπατήσετε, ένα από αυτά θα σας βγάλει στην Παναγία Σουραβλού με τον όμορφο περίβολο και τη θέα στη Δράκεια και στα Χάνια.

Κισσός
Ο Κισσός απέχει μόλις 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο και είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό. Σχεδόν κρυμμένο πίσω από οξιές, καρυδιές, καστανιές και έλατα, με πέτρινα σπιτάκια, ήσυχο, με πηγές και καταρράκτες γύρω του, αγναντεύει το Αιγαίο και είναι από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο βουνό. Σήμα κατατεθέν του η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας του 17ου αι., στην πλατεία του χωριού, με το μοναδικό της τέμπλο, κατασκευασμένο από ξύλο φλαμουριάς και επενδεδυμένο με φύλλα χρυσού. Μπαίνοντας στον Κισσό, από το Μούρεσι, συναντάτε τον καταρράκτη του Αγίου Κωνσταντίνου, που οι ντόπιοι αποκαλούν Μαυρούτσα, ενώ κοντά στην πλατεία βρίσκεται και η πηγή Νταϊμάκι και αν περπατήσετε λίγο παραπάνω θα φτάσετε στην πηγή Τύμπανο. Το χωριό έχει όμορφα μονοπάτια και δρόμους που είναι τέλειοι για χαλαρές βόλτες, όπως αυτός που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου και χαρίζει υπέροχη θέα αλλά και το καλντερίμι που οδηγεί στα Χάνια.

Χιονοδρομικά κέντρα Μετσόβου

Το Μέτσοβο δεν χρειάζεται η αλήθεια πολλές συστάσεις, οι περισσότεροι, αν δεν έχουμε μείνει, έχουμε κάνει σίγουρα μια στάση εκεί για καφέ ή φαγητό μετά το σκι στα κοντινά χιονοδρομικά, τρία για την ακρίβεια, το Καρακόλι, τον Προφήτη Ηλία και το Anilio Park. Η ορεινή αυτή κωμόπολη χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, φωλιασμένη στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.160 μ. είναι η πιο όμορφη επιλογή διαμονής στην περιοχή. Διατηρώντας σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό το παραδοσιακό της ύφος, μπορεί να θεωρείται από πολλούς τουριστική, δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα γραφική, με υπέροχα αρχοντικά, παλιά και νέα, ενώ διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις διαμονής και φαγητού. Το Μέτσοβο περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, έχει πηγές και βρύσες, νοστιμότατα τυριά και μια φολκόρ αισθητική που ναι μεν αρκετοί τη βρίσκουν κάπως υπερβολική ωστόσο δε, ξεχνάμε πολλές φορές πως οι ρίζες μας είναι αυτές. Είναι οι φλοκάτες, τα ταγάρια και οι ξύλινες κουτάλες, οι καρδάρες, τα υφαντά και τα πατούνια. Στις βόλτες σας στο Μέτσοβο μην παραλείψετε να περάσετε και από τον Αβερώφειο Κήπο, ένα εξαιρετικό πάρκο γεμάτο με δέντρα που φύονται στην Πίνδο. Κοντά στον Μετσοβίτικο ποταμό θα βρείτε το μοναστήρι της Θεοτόκου που μαζί με τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία και αξίζουν την προσοχή σας. Επίσης στην πόλη λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα με παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, κοσμήματα, υφαντά, κεντήματα, φορεσιές, χάλκινα σκεύη, σπαθιά, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850 αλλά και η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στην οποία εκτίθενται πάνω από 200 πίνακες σημαντικών ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα όπως των Μόραλη, Γύζη, Λύτρα, Μαλέα κ.α. Αν βρεθείτε εκεί την άνοιξη αξίζει να περπατήσετε τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Τον χειμώνα στα must είναι η βόλτα στην τεχνητή λίμνη Αωού η οποία μεταμορφώνεται σε ένα ονειρικό τοπίο όταν ξεκινά η χιονόπτωση. Πριν φύγετε περάστε μια βόλτα και από το Τυροκομείο Τοσίτσα για λίγο καπνιστό Μετσοβόνε.

Μηλιά
Το μικρό χωριό της Μηλιάς στα 1.160 μ. υψόμετρο βρίσκεται και αυτό μέσα στις ελατήσιες πλαγιές της Πίνδου πολύ κοντά στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Σύμφωνα με μαρτυρίες χτίστηκε πριν από τον 16ο αι. και, αν και έχει ανακηρυχτεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, ο τουρισμός δεν έχει κάνει την επέλασή του ακόμα και τα πράγματα εξακολουθούν και είναι ήσυχα. Οι κάτοικοι, βλάχικης καταγωγής στην πλειοψηφία τους, ασχολούνται κυρίως με την επεξεργασία του ξύλου φτιάχνοντας από κολόνες για τη ΔΕΗ μέχρι βαρέλια, ξύλινα οικιακά σκεύη, δοχεία για νερό κ.α. Τα ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια του, τα πέτρινα σπιτάκια του με τον οντά, τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και η μαγευτική φύση γύρω-γύρω το κάνουν αναμφίβολα ένα από τα πιο ωραία χωριά κοντά στα χιονοδρομικά του Μετσόβου. Στην πλατεία του θα βρείτε και μια γυάλινη προθήκη που φιλοξενεί μια βαλσαμωμένη αρκούδα. Το ζώο βρίσκεται εκεί για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να προστατεύσει την άγρια πανίδα της περιοχής καθώς βρέθηκε τραυματισμένο και παρά τις προσπάθειες των χωριανών για να σωθεί δεν τα κατάφερε. Στην είσοδό της Μηλιάς, από την πλευρά του Μετσόβου, θα σας καλωσορίσει μια μικρή νεροτριβή ενώ αν συνεχίσετε προς την Κρανιά θα βρείτε και τον καταρράκτη Μπουλουβάρου του ομώνυμου ρέματος που μπορείτε να προσεγγίσετε μέσω μονοπατιού.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις