Τα 12+1 μέτρα «ανάχωμα» – Όλο το πακέτο στήριξης για τη διπλή κρίση σε ενέργεια και πανδημία

132

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Γράφει Βασίλης Τσεκούρας

Μαζικές παρατάσεις σε μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την πανδημία, αλλά και για την ακρίβεια έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς η οικονομία απειλείται από τις «δίδυμες» κρίσεις.

Ρύθμιση για κορονοχρέη, πάγιες δαπάνες, επιστρεπτέα προκαταβολή και τέλη κυκλοφορίας έχουν λάβει ήδη παράταση, ενώ έχει επεκταθεί και το μέτρο των αναστολών εργασίας για μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της υγειονομικής κρίσης, με φόντο τη μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία αν και χαρακτηρίζεται από πιο ήπια συμπτώματα, έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων, λόγω της έντονης διασποράς του ιού, ενώ παραμένουν σταθερά πάνω από τους 600 οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας, κυρίως σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων, που με τη σειρά τους έχουν δημιουργήσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς ήδη σχεδιάζεται ένα νέο «πακέτο» για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναφορικά με την πανδημία, τα οποία όμως, για δημοσιονομικούς λόγους, θα ανακοινωθούν μόνο εφόσον συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα. Ένα απ’ αυτά τα μέτρα είναι το επιπλέον «κούρεμα» στα επιστρεπτέα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και το «πακέτο» για την ακρίβεια του μηνός Φεβρουαρίου, το οποίο θα είναι άκρως στοχευμένο και οι παρεμβάσεις του θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό.

  1. Ρύθμιση για κορονοχρέη

Παράταση μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο, στην υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 72 δόσεων, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις οφειλές που “γεννήθηκαν” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορά συνολικά 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει η “βροχή” αιτήσεων που αναμενόταν αρχικά, αφού έχουν υποβληθεί σχεδόν 80.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

  1. Μεταβιβάσεις – Αντικειμενικές αξίες

Διορία έως το τέλος του μήνα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πραγματοποιήσουν  “φθηνές” μεταβιβάσεις. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε το δικαίωμα μεταβίβασης ενός ακινήτου με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες έως το τέλος Ιανουαρίου, το οποίο αφορά όμως, μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

Μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα των φορολογουμένων να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ, ώστε να τις υποβάλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας «MyProperty» και με αυτό τον τρόπο να μπουν σε σειρά προτεραιότητας στις εφορίες.

Η παράταση αφορά και όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών, μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έως το ποσό των 800.000 ευρώ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα “φουσκώσει” τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή

Πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και της εφάπαξ πληρωμής, έδωσε  το υπουργείο Οικονομικών σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που είχαν λάβει τουλάχιστον μια από τις επτά κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

  • Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 και
  • Δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022, με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Από τα συνολικά 8 δις ευρώ που έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία, τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος ανέρχονται στα 3,3 δις ευρώ.

  1. Πάγιες δαπάνες

Εξάμηνη παράταση, έως και το τέλος Ιουνίου 2022 θα έχουν οι 30.000 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα κρατικά «κουπόνια», στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο που προβλέπει το πλαίσιο, αφού δεν έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμούς οφειλών με την εφορία και τα ταμεία, για το σύνολο της επιδότησης που έχουν λάβει, ενώ το ισχύον πλαίσιο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Με το αδιάθετο ποσό να αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επεκτείνεται την περίοδο λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως η μέση ενίσχυση ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.

  1. Τέλη κυκλοφορίας

Παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με τους ιδιοκτήτες να έχουν το δικαίωμα καταβολής έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως επίσης και για να θέσουν το όχημά τους σε εκούσια ακινησία.

Το φετινό ειδοποιητήριο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων περιλαμβάνει ένα QR Code. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούν – σκανάροντας τον κωδικό – να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον παραπάνω τρόπο πληρωμής, έχουν τις εξής επιλογές:

  • Επίσκεψη στην τράπεζα και χρήση του QR Code για πληρωμή στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.
  • Μέσω web banking, όπου η πληρωμή γίνεται μέσω κωδικού RF.
  • Με καταβολή του ποσού στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE, “myCar”.

  1. Επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Νέο πακέτο για το μήνα Ιανουάριο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, που για πρώτη φορά καλύπτει και όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, και τους επαγγελματίες.

Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό είναι 42 ευρώ ενώ στα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα είναι 54 ευρώ.

Επίσης θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται η επιδότηση να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  1. Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, με το ποσοστό να αποφασίζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε στα 663 ευρώ.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης φτάσουν το 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

  1. Αναστολές εργασίας

Επεκτείνονται οι προσωρινές αναστολές εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Από την 1η/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Νυχτερινά κέντρα και Μπαρ
  • Αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, ενώ καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Τέχνες του θεάματος και θέατρα
  • Χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων
  • Διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
  • Παιδότοποι.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • Εστίαση
  • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • Ξενοδοχεία
  • Ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
  • Κινηματογράφοι
  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • Γυμναστήρια
  • Αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
  • Σχολές χορού
  • Φυσική ευεξία
  • Πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
  • Καζίνο.

Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου.

  1. Ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • Οργάνωση εκδηλώσεων
  • Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • Σχολές χορού
  • Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί η μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 να υπερβαίνει το 50%. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο 8% επί του τζίρου του 2019, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 400.000 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.

  1. «Πάγωμα» στις ρυθμίσεις οφειλών Ιανουαρίου

Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Το κόστος εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ.

Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζόμενους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

  1. Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που  δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

  1. Υποχρεωτική τηλεργασία

Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

  1. Κυλιόμενο ωράριο

Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις