Γράφει ο Θανάσης Παπαδής
Ενας από τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας που θα γνωρίσει ημέρες δόξας, αμέσως μόλις τελειώσει η πανδημία, είναι αυτός του τουρισμού. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παρατηρείται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τρέχουσα δεκαετία θα είναι μια περίοδος ιδιαίτερης τουριστικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Και αυτό διότι η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες συσσωρεύει χρόνο, χρήμα και διάθεση για ταξίδι, κάτι που θα επιταχυνθεί με το τέλος της πανδημίας.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο σχεδιασμός της τουριστικής βιομηχανίας και στην προ covid περίοδο ήταν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις προκειμένου το προϊόν να βελτιωθεί και να υπάρξει ισχυρή προστιθέμενη αξία.
Ισχυρή ζήτηση για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ισχυρός παράγοντας του ελληνικού τουρισμού, «υπάρχει μία διεθνής τάση και στην Ελλάδα, που πέρυσι φάνηκε με εκκωφαντικό τρόπο, ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για πολυτέλεια και αυτό ένας μεγάλος αριθμός τουριστών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για το αποκτήσουν». Και συνεχίζει: «Το ζητούμενο για εμάς είναι να τρέξουμε και να μπορέσουμε άμεσα να ικανοποιήσουμε την ανάγκη αυτή. Και για να συμβεί αυτό χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις».
Ηδη στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρατηρείται ένας πραγματικός οργασμός επενδύσεων. Νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες θα είναι έτοιμες σύντομα να λειτουργήσουν, αρκετές εκ των οποίων ακόμη και από αυτό το καλοκαίρι.
Το επενδυτικό πρόγραμμα που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή απλώνεται μέχρι και το καλοκαίρι του 2024, ενώ σχεδιασμός υπάρχει και για μακρύτερο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα των οικονομιών προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα για την περίοδο 2022-2023, εκτός και αν συνεχιστεί η πανδημίας, αποτελεί μια ευνοϊκή συνθήκη για την πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στην οποία καταγράφονται οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα.
Ο πληθωρισμός θα φρενάρει τη ζήτηση;
Κομβική σημασία θα έχει η εξέλιξη του πληθωρισμού στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες, που μετά τον Απρίλιο του 2021 έχει καταστεί κύριο θέμα οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως.
Ειδικότερα, η ενίσχυση του πληθωρισμού που προκύπτει από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, λόγω αύξησης της ζήτησης, αναμένεται να οδηγήσει τις Κεντρικές Τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπισή του. Εξαιτίας των πιο έντονων πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Fed (Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ) θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται το δολάριο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ, καθιστώντας πιο ελκυστικά τα ταξίδια και τις διακοπές στην Ευρώπη.
Ως προς τις εξελίξεις και τις προοπτικές στις οικονομίες ορισμένων κύριων αγορών του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρονται συνοπτικά τα εξής:
Ελλειψη προσωπικού
Στον αντίποδα των παραπάνω θετικών εκτιμήσεων για τα επόμενα χρόνια, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που αυτή την στιγμή δεν έχει απάντηση. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιο ότι κάποιες περιοχές, σε περίπτωση έξαρση της ζήτησης, θα μπορέσουν να την καλύψουν επαρκώς, ειδικά σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το θέμα αυτό έχουν θίξει οι παράγοντες της αγοράς και αναφέρουν ότι οι σχολές «παράγουν» λιγότερους από όσους έχει ανάγκη η αγορά.