Ο ανταγωνισμός ως πλεονέκτημα
Ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και το χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν για την Καμίλα Βαλίεβα, μόλις 15 ετών, η ”μεγάλη πρεμιέρα” στην ελίτ ενός αθλήματος, όπου όλα δείχνουν ότι το άστρο της θα λάμπει για πολλά χρόνια.
«Ζούμε σε αυτή τη στιγμή, στο παρόν και για να σκεφτόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και όταν είναι προ των πυλών… μάλλον δεν έχει νόημα», είπε λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει στο Πεκίνο.
Πριν από λίγο καιρό, υπήρξε κριτική για το σύστημα βαθμολόγησης που ανταμείβει τα μεγάλα άλματα με πολλούς πόντους: οι 272,71 πόντοι που μάζεψε η Βαλίεβα στο Rostelecom Cup τον περασμένο Νοέμβριο ήταν η αφορμή.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση με μεγάλα άλματα και μεγάλες ανταμοιβές σε πόντους εξισορροπεί την τέχνη και την εκφραστικότητα, που επίσης αποτελεί πολύτιμο πλεονέκτημα για πολλούς πρωταθλητές στο άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ.
Η Βαλίεβα λέει ότι αυτή και οι μεγαλύτερες από εκείνη σε ηλικία αθλήτριες γνωρίζουν ότι και οι νεότερες που θα ακολουθήσουν θα κάνουν αντίστοιχα υπερβάσεις με μεγάλα άλματα ώστε να κερδίσουν το προβάδισμα: «Όταν ξέρεις τι θα γίνει μετά, ότι νέα κορίτσια θα βγουν την επόμενη σεζόν και οι περισσότεροι δοκιμάζουν ήδη τετραπλά άλματα, [τότε] το καθήκον σου είναι να συνεχίσεις να εργάζεσαι, να στηρίξεις τον εαυτό σου».
Η έφηβη – φαινόμενο είναι μεν μικρή ακόμα σε ηλικία, ωστόσο σκέφτεται ως γνήσια πρωταθλήτρια, όταν αναφέρεται στον ανταγωνισμό και στο πως λειτουργεί υπέρ των αθλητών, όταν έχουν την κατάλληλη ψυχολογία: «Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλός, σε όλα τα αθλήματα», είπε η Βαλίεβα τον περασμένο μήνα μετά από μία πρόσφατη επιτυχία της. «Και μάλλον σε σπρώχνει μπροστά».