GREEN PEACE- Tα ΕΛΠΕ ξεκινούν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, με πλήρη αδιαφάνεια

230
A sperm whale dives on the edge of the Saya de Malha Bank in the Indian Ocean. The Saya de Malha Bank is part of the Mascarene Plateau and located between Mauritius and Seychelles in the Indian Ocean. It is the largest seagrass meadow in the world and one of the biggest carbon sinks in the high seas. A team aboard the Greenpeace ship, Arctic Sunrise are on an expedition to the bank to contribute to a better understanding of the wildlife and diversity of the region and make the case for this area to be protected.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: τα ΕΛΠΕ ξεκινούν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς καμία δημόσια ενημέρωση για το πού και το πότε!

Κάλεσμα της Greenpeace για τον τερματισμό των εξορύξεων, την προστασία του κλίματος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας!

 Αυτή τη στιγμή, τα ΕΛΠΕ “οργώνουν” το Ιόνιο ανενόχλητα. Για 3 εβδομάδες, έκαναν σεισμικές εκρήξεις στην περιοχή του “οικοπέδου 10” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που τους έχει παραχωρηθεί για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίες ξεκίνησαν στα κρυφά και χωρίς καμία ανακοίνωση! Μετά από ερωτήσεις, επιστολές και πιέσεις μας, τελικά η πληροφορία επιβεβαιώθηκε. Ακόμα και μετά από αυτό, όπως όλα δείχνουν το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW COOK έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας[1] για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών, στο ίδιο πνεύμα αδιαφάνειας. Η Greenpeace θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση του λόμπι ορυκτών καυσίμων με στόχο την άμεση δημόσια ενημέρωση των πολιτών και την αντίσταση στα βρώμικα σχέδια των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο και την Ελληνική Τάφρο, εξαιρετικά σημαντικών περιοχών για τις θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά. Ταυτόχρονα, απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες να υπογράψουν για την προστασία του Ιονίου και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα[2].

Πρόσφατα, και ενώ το πανελλήνιο ενημερωνόταν για τον άτυχο χαμό του ‘Σωτήρη’, του ζιφιού που ξεβράστηκε στον Άλιμο Αττικής[3], με έκπληξη και ανησυχία ανακαλύψαμε την παρουσία ειδικού ερευνητικού σκάφους[4] που διεξάγει σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε σημεία εντός της περιοχής που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ για εκμετάλλευση από το ελληνικό δημόσιο. Οι έρευνες ξεκίνησαν στα κρυφά, χωρίς καμία ανακοίνωση από αρμόδιους φορείς ή την εταιρεία. Μετά από ερωτήσεις, επιστολές και πιέσεις από την πλευρά μας, τελικά η πληροφορία επιβεβαιώθηκε τόσο από τα ΕΛΠΕ[5], τον Υπουργό ΠΕΝ, κ. Σκρέκα[6] και καθυστερημένα από την ΕΔΕΥ[7]. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό: το ερευνητικό σκάφος μετακινείται προς στα οικόπεδα του Ιονίου για τον ίδιο σκοπό, κάτω από άκρα μυστικότητα για ακόμα μια φορά.

ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΙΟΝΙΟΥ

Θεωρούμε τα παρακάτω ερωτήματα αναπάντητα, ακόμη και ύστερα από τις υποτυπώδεις επικοινωνίες κατά τις έρευνες στον Κυπαρισσιακό:

– Γιατί τόση αδιαφάνεια και μυστικότητα για τη διεξαγωγή ερευνών για ένα έργο εθνικής εμβέλειας;

Με ποιον τρόπο ή κρατική μέριμνα διασφαλίζεται ότι από πλευράς ΕΛΠΕ δεν εκτελούνται γεωφυσικές καταγραφές εντός των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης της Θαλάσσιας Πανίδας και των Περιοχών Προστασίας της Φύσης Natura 2000 ή ότι η διέλευση του ερευνητικού σκάφους εντός των περιοχών αυτών είναι απολύτως αβλαβής;

Για ποιον λόγο τα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης (ΠΣΔ)[8] και οι προθέσεις των ΕΛΠΕ για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών δεν δημοσιοποιήθηκαν εξαρχής; Η διαβούλευση για τα συγκεκριμένα σχέδια μπορεί να μην είναι υποχρεωτική δια νόμου, όμως, τα ΕΛΠΕ λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια μόνο όταν υποχρεώνονται από τον νόμο;

-Έχει συνταχθεί έκθεση υφιστάμενης κατάστασης (Baseline Report) για την καταγραφή της κατάστασης των περιβαλλοντικών παραμέτρων και πόρων κατά το διάστημα πριν από την έναρξη σεισμικών εργασιών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, όπως άλλωστε ορίζει η σχετική νομοθεσία[9];

 Με δεδομένη την καταστροφική κλιματική κρίση την οποία ήδη βιώνουμε, πώς μπορούν να μιλούν τα ΕΛΠΕ για ενεργειακή μετάβαση ενώ εκτελούν έρευνες για νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων;

“Η ΕΔΕΥ και τα ΕΛΠΕ όσο και να προσπαθούν δεν πείθουν κανέναν ότι όλα γίνονται βάσει διαδικασίας και βέλτιστων πρακτικών. Η εκ των υστέρων ενημέρωση από την ΕΔΕΥ για την ολοκλήρωση σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο απλά επιβεβαιώνει την πρόθεση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και της ίδιας να διατηρούν κρυφά τα όποια σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Οι δηλώσεις του κ. Στεφάτου περί συμπερίληψης του ορυκτού αερίου στην ευρωπαϊκή ταξινομία και ότι το εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει την αύξηση της χρήσης του αερίου ως καύσιμο γέφυρα είναι αποπροσανατολιστικές. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις που δαπανούμε ως χώρα για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων και επέκταση υποδομών αερίου, εκτός από ασύμφορες και δύσκολα επιτεύξιμες[10], θα καταστούν πολύ σύντομα αδρανείς πόροι[11], το βάρος των οποίων θα κληθούν να σηκώσουν οι πολίτες, οι καταναλωτές ενέργειας και το φυσικό περιβάλλον”, δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως έχει αναφερθεί[12] και στο πρόσφατο παρελθόν, καμία από τις πρακτικές κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι επενδύουν επιθετικά στην καταστροφή της χώρας. Καταστροφή που προέρχεται από τις νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, η οποία επιδεινώνει την κλιματική κρίση και προκαλεί αχρείαστη βιομηχανική επιβάρυνση των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Πάγια αιτήματα του ελληνικού γραφείου Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ είναι:

– Να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες συνολικά στο Ιόνιο

Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν

Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ακόμα μία προσπάθεια αδιαφάνειας & πράσινου ξεπλύματος[13] της καταστροφικής τους δραστηριότητας για εμάς, το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον.

Καλούμε τους πολίτες  να υπογράψουν για την προστασία του Ιονίου και των θαλασσών μας, καθώς και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις