Τι αποκαλύπτει πρώην υπάλληλος του γηροκομείου μετά τις καταγγελίες
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα όσα περιγράφει μία πρώην υπάλληλος του περιβόητου Γηροκομείου στα Χανιά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούσαν σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να διαβούν το κατώφλι του.
Η μαρτυρία της υπαλλήλου την οποία δημοσιεύει το kathimerini.gr, και η οποία ήδη έχει δώσει επίσημη κατάθεση στις Αρχές, χαρακτηρίζεται ως καταλυτική καθώς αποκαλύπτει σε όλο το εύρος της την περιφρόνηση και την εγκληματική αδιαφορία που επιδείκνυαν τα στελέχη του ιδρύματος στους ανθρώπους που ζούσαν εκεί.
Ειδικότερα, η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του kathimerini.gr, κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων που είχαν να κάνουν τόσο με την ανεπάρκεια του προσωπικού όσο και με την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης.
«Εργάστηκα στο ίδρυμα για έξι μήνες. Όσο ήμουν εκεί σπάνια έβλεπα γιατρό ή φυσικοθεραπευτή. Ο γιατρός ερχόταν μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Οι νοσηλεύτριες συζητούσαν μεταξύ τους τι αγωγή να κάνουν στους ασθενείς. Μπροστά μου μία νοσηλεύτρια έλεγε ότι ξέρει τι φάρμακο να δώσει στον ασθενή πριν να της το πει ο γιατρός. Είναι δυνατόν ένας γιατρός να εξετάζει τηλεφωνικά; Να δίνει οδηγίες για έναν ασθενή μέσω τηλεφώνου; Επίσης και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν ανεπαρκές. Δεν είχαν πτυχίο από ΤΕΙ Νοσηλευτικής που πρέπει, αλλά από άλλες σχολές, κατώτερες. Δεν είχαν τη σωστή ειδίκευση και κρατούσαν τη ζωή των ανθρώπων στα χέρια τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οργή και αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα λέει η γυναίκα αναφορικά με τη σίτιση των ηλικιωμένων στο ίδρυμα, καθώς όπως προκύπτει από τα λεγόμενά της, το προσφερόμενο φαγητό ήταν από λίγο έως ελάχιστο.
«Το φαγητό ήταν πολύ φτωχό. Τους έδιναν νερόβραστο φαγητό χωρίς λάδι. Δεν τους έδιναν ούτε καν ένα ολόκληρο φρούτο. Έπαιρναν ένα πορτοκάλι, το έκοβαν σε κομμάτια και τους τα μοίραζαν. Τους έδιναν ένα, δύο κομματάκια. Δεν ενδιαφερόντουσαν καθόλου. Ούτε τηλεόραση τους είχαν, ούτε τους προσέγγιζαν ανθρώπινα προκειμένου να τους φτιάξουν έστω την ψυχολογία. Κανένα ενδιαφέρον. Ελπίζω τώρα η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και αυτοί που ευθύνονται να δώσουν εξηγήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τη δικηγόρο που μας εκπροσωπεί, για τον αγώνα που δίνει τόσο καιρό για αυτή την υπόθεση» υπογράμμισε η γυναίκα.
«Είχαν τους ανθρώπους δεμένους και νηστικούς»
Τα όσα περιγράφει στο kathimerini.gr η υπάλληλος, επιβεβαιώνει και συγγενής γυναίκας που βρέθηκε στο ίδρυμα και ύστερα από οκτώ μήνες έφυγε από τη ζωή.
Ο λόγος για την κυρία Σοφία που, όπως λέει στην «Κ», αυτά που αντίκρισε όσο η μητέρα της βρισκόταν στο ίδρυμα ήταν εγκληματικά και απερίγραπτα.
«Η μητέρα μου πέθανε μέσα σε οκτώ μήνες. Την έβαλα στο ίδρυμα τον Οκτώβριο του 2020 και μέσα σε μία βδομάδα είδα να της αλλάζουν τα φάρμακα και να την κάνουν σαν φυτό. Την δεύτερη εβδομάδα την κατέβασαν στο υπόγειο, δεμένη χειροπόδαρα και της έδιναν βαριά φάρμακα. Στο υπόγειο ήταν και άλλοι ηλικιωμένοι που ήταν επίσης δεμένοι και νηστικοί. Οι άνθρωποι φώναζαν πεινάω και μύριζαν άσχημα. Αυτά που σας λέω τα είδα μπροστά στα μάτια μου. Όταν πήγαιναν συγγενείς επίσκεψη στους δικούς τους, οι υπάλληλοι εξαφανίζονταν και έκαναν τους ανήξερους» τόνισε. Σοφία.
Αναφερόμενη στο φαγητό που προσφέρονταν από το ίδρυμα, η κυρία Σοφία υπογράμμισε πως οι υπάλληλοι έδιναν στους ανθρώπους ένα μικρό μπολάκι το οποίο περιείχε τρεις κουταλιές μίας αλεσμένης, απροσδιόριστης, τροφής.
«Το φαγητό ήταν σε ένα μικρό μπολάκι που τρώει το μωρό την κρέμα. Τους έδιναν τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή, δεν ξέρω τι ήταν, αλλά κρέας, ψωμί και φρούτα δεν είδα ποτέ. Απλά τρεις κουταλιές μίας αλεσμένης τροφής που δεν είχε ούτε λάδι. Η μητέρα μου, με τα φάρμακα που της έδιναν, δεν είχε καμία επικοινωνία με το περιβάλλον. Της μιλούσα και ήταν δεμένη σε ένα καρότσι. Άλλες φορές που πήγαινα πιο αργά την είχαν στο κρεβάτι δεμένη χειροπόδαρα. Όσο πήγαινα και τάιζα την μητέρα μου, τάιζα και τους άλλους παππούδες και γιαγιάδες γιατί πεινούσαν. Μιλάμε για απερίγραπτα πράγματα» κατέληξε η γυναίκα.
Δικηγόρος θυμάτων: «Οι 30 ανθρωποκτονίες είναι δείγμα»
Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις πρακτικές των υπευθύνων της δομής και όσα έκαναν στους τροφίμους. Τους χορηγούσαν ψυχιατρικά φάρμακα για να βρίσκονται σε καταστολή, τους τάιζαν μέσω σύριγγας για «οικονομία χρόνου» και η τροφή τους ήταν εξαιρετικά χαμηλή σε θρεπτικότητα.
Αποτροπιασμό προκαλεί το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για όσα έκανε νοσηλευτής σε μια ηλικιωμένη. Η γυναίκα φέρεται να είχε ανοιχτές πληγές στα πόδια και ο νοσηλευτής αντί να περιποιηθεί τις πληγές με κάποιο αντισηπτικό σκεύασμα, της έριξε χλωρίνη με τη γυναίκα να σφαδάζει από τους πόνους. Σε βίντεο που έφτασε στα χέρια της αστυνομίας φαίνονται δύο νοσηλευτές που έπλεναν μια άλλη ηλικιωμένη να της έχουν δεμένη στο κεφάλι σακούλα σκουπιδιών και στη συνέχεια να την αφήνουν γυμνή στο κρεβάτι με την ίδια λερωμένη πάνα.
Οι αντίδικες πλευρές μίλησαν για την υπόθεση που αφορά στο γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά, δίνοντας τη δική τους οπτική σχετικά με το θέμα.
Ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Γηροκομείου Νικόλαος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων, των 30 τροφίμων ανέφερε ότι «έχουν διερευνηθεί μόνο οι 13» κατηγορώντας ότι «δημιουργούνται εντυπώσεις σχετιικά με τον αριθμό των νεκρών. Η θέση του δικηγόρου να κάνει «ποσοτική αποτίμηση» και η χρήση μη ακριβών στοιχείων για τους θανάτους κατηγορώντας το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Χατζηνικολάου.
Στη συνέχεια ο κ. Ρουσόπουλος αμφισβητώντας το αληθές των καταγγελιών ανέφερε ότι κάποιοι χρηματίστηκαν για να κάνουν ψευδείς καταθέσεις σχετικά με όσα συνέβαιναν στη δομή. Επισημαίνει μάλιστα πως είναι ενοχλημένος για το κατηγορητήριο περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε οικονομικό όφελος στους κατηγορούμενους. «Θα προσκομιστούν αύριο στοιχεία και θα έρθουν μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι τους προσφέρθηκαν χρήματα προκειμένου να καταθέσουν κατά του γηροκομείου. Αυτό είναι εγκληματική οργάνωση», ανέφερε.
Στον αντίποδα η δικηγόρος συγγενών θυμάτων, κ. Μαρία Παπαδάκη ανέφερε μεταξύ άλλων «είμαι η πρώτη παθούσα καθώς έχασα τον πατέρα μου στο συγκεκριμένο γηροκομείο και ξεκίνησα τις καταγγελίες το 2020» δηλώνοντας παράλληλα προσβεβλημένη σχετικά με όσα προανέφερε ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Γηροκομείου.
Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τον «δυσφημιστικό ισχυρισμό» ότι οι καταγγελίες αποσκοπούσαν σε οικονομικό κέρδος. Μάλιστα για να αντικρούσει το επιχείρημα του κ. Ρουσόπουλου τόνισε ότι η πλευρά των θυμάτων δεν έχει ασκήσει ούτε μία αγωγή αποζημίωσης παρ’ όλο που είναι νόμιμο δικαίωμα των παθόντων.
Σχετικά με την κατηγορία περί στησίματος της υπόθεσης έθεσε στον κ. Ρουσόπουλο το ερώτημα: «εμείς βάλαμε τις βέρες των νεκρών στο ντουλάπι της διαχειρίστριας της μονάδας που βρέθηκαν χθες κατά τη σύλληψή της; Εμείς το στήσαμε κι αυτο;».
«Από όσα γνωρίζω οι 30 ανθρωποκτονίες είναι απλά το δείγμα το οποίο έλαβε η ασφάλεια προκειμένου να διερευνήσει αν στοιχειοθετείται ένας συγκεκριμένος τρόπος τέλεσης εγκληματικής οργάνωσης. «Μέσα σε 6 χρόνια απεβίωσαν 293 άτομα. Το ποσοστό θανάτων τα έτη 2015-2019 με σημείο αναφοράς τη δυναμική της μονάδας μεγαλύτερο του 350%. Οι αρχές έπρεπε κατα τον έλεγχο να αντιληφθούν έστω τους υπεράριθμους τρόφιμους».