Η διπλή Κυριακάτικη συνεδρίαση του Δήμου Αργοστολίου για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος (τα έργα δηλαδή)  και τον προϋπολογισμό του 2022 διεξήχθηκε σχετικά ήρεμα και ουσιαστικά σημαδεύτηκε καταρχήν από την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Ισχυρή Κεφαλονιά» και «Κεφαλονιά Νησί για Όλους», από την ψηφοφορία του τεχνικού προγράμματος (και αφού είχαν τοποθετηθεί ο Γιάννης Λυκούδης και ο Αλέξανδρος Παντελιός) και από την δεύτερη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.

Πρέπει δε να επισημάνουμε στα ξεχωριστά σημεία της διπλής Κυριακάτικης συνεδρίασης ότι η δεύτερη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό … δεν θα γινόταν αν οι τρεις εναπομείναντες από την αντιπολίτευση σύμβουλοι (Φόρτες, Κουρούκλης, Ανουσάκης) αποχωρούσαν ! Και αυτό γιατί οι εναπομείναντες που αποτελούν και την ετερόκλιτη ομάδα της δημοτικής αρχής αποτελείται από 13 συμβούλους (οι 9 της παράταξης Μιχαλάτου συν οι 4 αξιωματούχοι που προέρχονται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης),  οπότε και δεν θα υπήρχε απαρτία από απαιτούνται 14 σύμβουλοι (σύνολο δημοτικού συμβουλίου 27 μέλη) !!!

Θα επισημάνουμε επίσης ότι το φετινό κάζο για την δημοτική αρχή Θεόφιλου με το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό έρχεται σαν συνέχεια από το περσινό κάζο (δες εδώ) οπότε και μόνο ως κάζο πενσάτο (εκ προμελέτης) , μπορεί να χαρακτηριστεί  

Επί της ουσίας τώρα η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος, αναγκάστηκε να επιστρατεύσει εμφανώς από χιλιόμετρα μακριά αναληθή στοιχεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα στοιχεία που κατέθεταν οι τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και το μόνο που κατόρθωσε ήταν να δημιουργήσει ένα εμφανώς βαρύ γι’ αυτόν και τους συνεργάτες του κλίμα.

Τα στοιχεία αμείλικτα στους ισχυρισμούς των Μιχαλάτου, Μινέτου (αντιδήμαρχος έργων) ότι …. έχουν «φορτώσει» με έργα και χρήμα τα χωριά !!!

Για να δούμε πως “φόρτωσαν” με έργα και χρήμα τις 34 κοινότητες του δήμου (από 11 οι τρεις δημοτικές ενότητες, Αργοστολίου, Λειβαθούς και Ελειού – Πρόννων και μία τα Ομαλά).

 ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ  ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ  :ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ

Διευκρινίζουμε εξ αρχής ότι αναφερόμαστε στα στοιχεία του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το 2021 που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 13/2/2022.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια έργα σε μερικά χωριά αλλά να μην εμφανίζονται στα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή με δικιά της ευθύνη και σε αυτή την περίπτωση – λογικά – θα πρέπει να περιληφθούν στα έξοδα του 2022 !!!

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η δημοτική αρχή του Θεόφιλου Μιχαλάτου παρουσίασε με τα έγγραφα που κατάθεσε στο χθεσινό ΔΣ ότι το 2021 ΜΟΝΟ σε 5 κοινότητες από τις 34 έγιναν έργα και πληρώθηκαν , ολοκλρώθηκαν δηλαδή.

Συγκεκριμένα :

  • Αργοστόλι 3 έργα :101.503,38 ευρώ
  • Ζόλα 1 έργο :7.882,97 ευρώ,
  • Φαρακλάτα 2 έργα :165.466,11 ευρώ,
  • Πόρος 3 έργα :100.095,43 ευρώ και
  • Ομαλά 2 έργα : 21.390,15 ευρώ

Στις υπόλοιπες 29 κοινότητες ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου.

Με τον προϋπολογισμό του 2021 ο Θεόφιλος είχε υποσχεθεί και είχε γράψει στο τεχνικό πρόγραμμα έργα σε 23 κοινότητες και έγιναν μόνο στις 5 προαναφερθείσες, ενώ σε 18 κοινότητες αν και προγραμματίστηκαν έργα δεν έγιναν και αυτές είναι:
Αγκώνας, Δαυγάτα, Διλινάτα, Θηνιά, Κουρουκλάτα, Νύφι, Φάρσα, Αγία Ειρήνη, Μαρκόπουλο, Μαυράτα, Σκάλα, Βλαχάτα, Κεραμειές, Λακύθρα, Λουρδάτα, Μεταξάτα, Σβορωνάτα, Σπαρτιά.

Και  οι 11 κοινότητες στις οποίες … ούτε προγραμματίστηκαν ούτε και (φυσικά) έγιναν έργα είναι: Τρωϊαννάτα, Άγιος Νικόλαος, Αργίνια, Βαλεριάνο, Ξενόπουλο, Πάστρα, Χιονάτα, Καραβάδος, Μουσάτα, Περατάτα και Πεσσάδα.

Συνοπτικά στην Δ.Ε. Αργοστολίου έργα έγιναν σε 3 κοινότητες ,  στην Δ. Ε. Ελειού Πρόννων σε 1, στα Ομαλά και στην Δ.Ε. Λειβαθούς σε καμία! δηλαδή μόλις στο 15 % του συνόλου των κοινοτήτων έγιναν κάποια έργα.

Και όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων για έργα : σε 17.983.204,70 ευρώ προγραμματισμένες πιστώσεις η απορρόφηση έφθασε μόλις στα 1.192.043,82 ευρώ, δηλαδή μόλις στο ..6,63 % !!!

Tι να περιμένουμε το 2022 : 13 Κοινότητες χωρίς ούτε ενα ΕΥΡΩ για έργα.

Όσον αφορά το 2022 ,  στις 11 κοινότητες του 2021 που ούτε προγραμματίστηκε ούτε και απορροφήθηκε ένα ευρώ προστέθηκαν … άλλες δύο (Σβορωνάτα, Σπαρτιά) οπότε σε 13 κοινότητες ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος , παρά τα παχιά λόγια στο ΔΣ … δεν προγραμματίζει έργο ΟΥΤΕ για ΕΝΑ ΕΥΡΩ  και αυτές είναι: Τρωιανάτα, Καραβάδος , Μουσάτα, Περατάτα , Πεσάδα, Σβορωνάτα , Σπαρτιά, Άγιος  Νικόλαος, Αργίνια, Βαλεριάνο, Ξενόπουλο, Πάστρα, Χιονάτα.

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

* Στα αξιοσημείωτα των δύο συνεδριάσεων της Κυριακής  είναι η αποκάλυψη ότι η Κυβέρνηση την ώρα που παρακρατεί παράνομα πόρους από την αυτοδιοίκηση και μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την αυτοδιοίκηση κατά … 27% (!!!) και την τακτική κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους κατά… 137 εκατ. (!!!) σχεδιάζει την εφαρμογή με νόμο που πρόσφατα πέρασε από την βουλή … τέλος ταφής απορριμμάτων σε κάθε δήμο και ταυτόχρονα επίκειται κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους στους δήμους !!!

Ο Θεόφιλος πάντως ευχήθηκε … “να μην χρειαστεί να συνεδριάσει το ΔΣ για να περιλάβει στον προϋπολογισμό του δήμου τις δύο παραπάνω τεράστιες αυξήσεις για τους δημότες” ! (Να στείλει τον Ματιάτο να ανάψει λαμπάδα στον Αγιο μπας και εισακουστεί..).

* Θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε και την αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  Γιάννη Κουρούκλη ότι υπάρχουν μεγαλοεταιρίες που χρωστάνε πολλά χιλιάδες ευρώ στο δήμο, όπως και

* την αποκάλυψη μέσα από τις επιβεβαιωτικές απαντήσεις των υπηρεσιακών στελεχών στα στοιχεία που ανέφερε από τον προϋπολογισμό ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Φόρτες ότι τελικά δεν είναι 30% η αύξηση στα τέλη για την διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ της κ. Κράτσα αλλά 54 % !!!

* Μια ακόμα  αποκάλυψη ήταν για τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τα οποία περιλαμβάνονται στον κωδικό για… τα δάνεια ! Ο δήμαρχος γι’ άλλη μία φορά ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για δανεισμό αλλά δυστυχώς γιαυτόν ο ίδιος ο δικός του προϋπολογισμός τον διαψεύδει !  Τι δεν πρόκειται για δανεισμό αφού καταγράφηκαν στον κωδικό των δανείων;

Το μόνο που βρήκε να πει ήταν να επαναλάβει τον (αναληθή βεβαίως) ισχυρισμό του βουλευτή Παναγή Καππάτου ότι… μόνο στο δήμο Αργοστολίου απ’ όλη την Ελλάδα υπάρχει ο ισχυρισμός περί δανείων για τα έργα του «Α. Τρίτση» ! Οταν δεκάδες  Δήμοι εχουν ξεσηκωθεί για το ίδιο θέμα.

* Ιδιαίτερα προβλημάτισε η ομολογία της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων ότι τα έσοδα του δήμου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω κορονοϊού.

* Στα αξιοσημείωτα επίσης είναι ότι τα δεν υπήρξε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα, στα κοιμητήρια και στους κοινόχρηστους χώρους.

Με τη συνεδρίαση της Κυριακής ο νεοσύστατος Δήμος Αργοστολίου έκλεισε κοντά τρία χρόνια λειτουργίας με ελάχιστα έργα σε ελάχιστες κοινότητες του Δήμου παρόλο που “λεφτά υπάρχουν”…

Τι να πούμε εμείς ! Δεν ξέρουν,  δεν θέλουν να τα αξιοποιήσουν; Δεν μπορούν να διαχειριστούν το δήμο ;

Στη τοπική κοινωνία κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και … συνοδοιπόροι, προσπαθώντας να δικαιολογίσουν την απραξία , ισχυρίζονται  ότι ο Θεόφιλος θα φουλάρει τα έργα τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να τα έχουν φρέσκα στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι πριν την κάλπη..

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ : ” Η αποκάλυψη” , έργο της Sally Coulden

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις