Ζελένσκι: Η ενημέρωση μας είναι για επίθεση στις 16 Φεβρουαρίου

57

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμα του σήμερα – το οποίο αναρτήθηκε και στο Facebook – δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως η Ρωσία θα επιτεθεί την Τετάρτη, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Τα σχόλια του Ουκρανού ηγέτη έρχονται καθώς η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχει χτυπήσει κόκκινο. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αν και αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή.

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε δήλωση του στο Facebook ότι η Ουκρανία θα γιορτάσει την επόμενη Τετάρτη την “Ημέρα της Ενότητας”.

“Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Θα την κάνουμε την Ημέρα της Ενότητας. Το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί. Την ημέρα αυτή, θα υψώσουμε σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας.

Έχουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Θέλουμε την ελευθερία και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε. 14.000 υπερασπιστές και πολίτες που σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μας παρακολουθούν. Και δεν θα προδώσουμε τη μνήμη τους”.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. “Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας”, τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

“Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Το Spiegel μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Συμμάχους τους στην Ευρώπη πως ανησυχούν για μια ρωσική επίθεση αυτή την Τετάρτη.

Επικαλούμενο αρκετούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το Spiegel ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πολλές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι πιθανές διαδρομές για τη ρωσική εισβολή, καθώς και οι μεμονωμένες ρωσικές μονάδες που θα κινητοποιηθούν και ποια καθήκοντα επρόκειτο να αναλάβουν. Ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της εισβολής δόθηκε η 16η Φεβρουαρίου.

Ρωσική εισβολή “ανά πάσα στιγμή”

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι “μια ρωσική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή”, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει “και εντός αυτής της εβδομάδας”, ενώ υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται για μια διπλωματική λύση που θα οδηγεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν Πιερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν “ξεκάθαρη εικόνα” για την κατάσταση στο πεδίο, με δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα “The Guardian” ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ ανέφερε πάντως ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

“Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε”, ανέφερε. “Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις