ΜΕΞΙΚΟ- Απίστευτες εικόνες με φιλική γκρι φάλαινα- Την φιλούν, την χαϊδεύουν και εκείνη τους ψεκάζει…και βυθίζεται στο νερό

164

Μια πολύ φιλική γκρίζα φάλαινα βάρους 45 τόνων έκανε την έκπληξη σε τουρίστες που έκαναν μια περιήγηση με πλοιάριο στον κόλπο του Μεξικού.

Το τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαινε ο 36χρονος Άλεξ Μπάνκι έκανε την 1η Φεβρουαρίου μια συνηθισμένη βόλτα στον κόλπο Μπαχία Μανταλένα. Λίγο ώρα μετά ο Αμερικανός τουρίστας, που με το ταξίδι αυτό γιόρταζε ότι έγινε αξιωματικός στο Εμπορικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έζησε μια εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη.

Η χερσόνησος αυτή αποτελεί τόπο της ετήσιας – από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο – μετανάστευσης των γκρίζων φαλαινών από τα κρύα νερά του Αρκτικού στα θερμά νερά της Κάτω Καλιφόρνιας και έναν από τους καλύτερους τόπους παρατήρησης φαλαινών παγκοσμίως.

Απίστευτες εικόνες με φιλική γκρι φάλαινα- Την φιλούν, την χαϊδεύουν και εκείνη τους ψεκάζει...και βυθίζεται στο νερό

Στο βίντεο βλέπουμε την απίστευτη στιγμή που η φιλική γκρίζα φάλαινα έκανε τα παιχνίδια της με τους τουρίστες και στη συνέχεια επέστρεψε στο νερό.

“Έχω ξαναδεί φάλαινες, αλλά από απόσταση. Έχω κάποιες φωτογραφίες μακρινές όμως από τις ακτές τις Ινδίας, αλλά σαν κι αυτό ποτέ. Ποτέ δεν φανταζόμουν να αγγίξω ή ακόμα και να φιλήσω μια φάλαινα. Η φάλαινα είχε απλώς μια καθαρή, μυρωδιά ωκεανού. Το δέρμα της ήταν μαλακό και λείο στην αφή και κάπως ελαστικό”, είπε ο τυχερός τουρίστας.

Φάλαινα Μεξικό τουρίστες

Και συνέχισε περιγράφοντας αυτή την εμπειρία: “Περάσαμε δύο μέρες στην περιοχή εξερευνώντας αμμόλοφους και βραχώδη σημεία και παρακολουθώντας τις φάλαινες τριγύρω. Μια τέτοια εμπειρία σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με κάποιο τρόπο και ότι παρόλο που αυτό το ζώο θα μπορούσε εύκολα να αναποδογυρίσει τις βάρκες στις οποίες βρισκόμασταν, επέλεξε να έρθει κοντά μας και να είναι ευγενικό”.

Οι γκρίζες φάλαινες

Οι γκρίζες φάλαινες (Eschrichtius robustus) είναι ένα είδος κητώδους θηλαστικού χωρίς δόντια. Κάποτε ζούσαν και στον Βόρειο Αντλαντικό και περνούσαν και από τη Μεσόγειο, εξαφανίστηκαν όμως από την περιοχή τον 17ο ή 18ο αιώνα λόγω της φαλαινοθηρίας.

Σήμερα απομένουν στον πλανήτη μόνο δύο μεγάλοι πληθυσμοί, στο ανατολικό και το δυτικό άκρο του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι γκρίζες φάλαινες περνούν τα καλοκαίρια στα πλούσια ψυχρά νερά κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, και τον Οκτώβριο ξεκινούν ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων για να γεννήσουν στα νερά της Καλιφόρνια.

Το ταξίδι μετ’ επιστροφής των 22.000 χλμ είναι η μεγαλύτερη μεταναστευτική διαδρομή για οποιοδήποτε είδος θηλαστικού.

Οι νεαρές φάλαινες περνούν το χρόνο τους σε λιμνοθάλασσες όπου αποφεύγουν τα φαλαινοθηρικά. Η γκρίζα φάλαινα μπορεί να φάει 1.200 κιλά τροφής σε μία μόνο μέρα και χαρακτηρίζεται ως “είδος υπό εξαφάνιση”.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις