Γράφει η
Η χρόνια φλεγμονή είναι υπεύθυνη για πολλές παθήσεις και ασθένειες που μας ταλαιπωρούν. Προκαλείται είτε από συγκεκριμένες ασθένειες είτε από τον μολυσμένο αέρα και τις περιβαλλοντικές τοξίνες είτε από τη διατροφή μας. Το φάρμακο ή τουλάχιστον ένα από τα φάρμακα είναι να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές και ποτά. Πρέπει να βρίσκετε κάθε ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας έστω και μια μικρή ποσότητα από τέτοιου είδους τρόφιμα.
Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη αρτύματα, που μπορεί να βρίσκονται στο ντουλάπι σας ή το ψυγείο σας και να μην το γνωρίζετε. Ένας εύκολος τρόπος να τα καταναλώνετε καθημερινά είναι να τα εντάξετε ως σος σε όλα σας τα φαγητά και να δώσετε έξτρα υγιεινές αλλά και νόστιμες πινελιές στα πιάτα σας.
Δείτε παρακάτω 5 αντιφλεγμονώδεις σάλτσες που μπορείτε να βάζετε σε όλα σας τα φαγητά
Σάλτσα Ζhug
Η σος αυτή με βασικό υλικό την πράσινη τσίλι πιπεριά λέγεται και Ζεστή πράσινη σος από την Υεμένη. Όλα τα συστατικά του έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Πέρα από τα κλασικά – σκόρδο, θυμάρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού- περιέχει και καρδάμωμο, πράσινες τσίλι πιπεριές, κύμινο, κόλιανδρο και άλλα υλικά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε πάνω από πρωτεΐνες, ως σος σε σάντουιτς ή ντιπ για λαχανικά.
Υλικά
2 λοβούς καρδάμωμο
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
½ κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
4 πράσινες πιπεριές τσίλι σεράνο, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
χοντρό αλάτι
1 φλιτζάνι πολύ λεπτοκομμένο θυμάρι
¾ πολύ λεπτοκομμένο κόλιανδρο
2/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
4 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τους σπόρους κύμινου, καρδάμωμου, κόλιανδρου και τους κόκκους πιπεριού για 2 περίπου λεπτά μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Στη συνέχεια τα περνάμε από μύλο μπαχαρικών.
Στη συνέχεια λιώνουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές είτε με το μεγάλο μαχαίρι είτε στο μούλτι μέχρι να αποκτήσουν την υφή πάστας. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να ανακατευτούν τα αρώματα. Ανακατεύουμε ρίχνοντας ταυτόχρονα και τον χυμό λεμονιού.
Αντιφλεγμονώδες dressing σαλάτας
Το dressing αυτό περιέχει μόλις 5 υλικά: κουρκουμά, ελαιόλαδο, σκόρδο, χυμό λεμονιού και μουστάρδα. Και τα 5 υλικά είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Και ο συνδυασμός τους είναι ευεργετικός για τον οργανισμό. Παράλληλα το συγκεκριμένο dressing είναι πολύ εύγευστο αλλά και εύκολο στην παρασκευή. Ταιριάζει τόσο σε ωμά όσο και σε βρασμένα λαχανικά, δίνει άρωμα, φροντίζοντας για την υγεία μας.
Υλικά
Ε.π. ελαιόλαδο
Μουστάρδα τύπου Dijon
Χυμός λεμονιού
σκόρδο
Τζίντζερ
Κουρκουμάς
Διαδικασία
Αναμειγνύουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούμε ως dressing στη σαλάτα μας.
Πέστο
Το κλασικό πέστο φτιάχνεται από φρέσκο βασιλικό, κουκουνάρι και ελαιόλαδο, γεγονός που το κάνει υγιεινό και θεραπευτικό. Ο βασιλικός έχει αντιφλεγμονώδη δράση ενώ οι σπόροι του κουκουναριού είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη συνταγή. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα πράσινα λαχανικά ( όπως πχ σπανάκι) στη θέση του βασιλικού ή σε συνδυασμό με αυτόν. Παράλληλα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τους σπόρους κουκουναριού με άλλους ξηρούς καρπούς, που έχουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παράλληλα, για να ενισχύσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες της σάλτσας, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλα μυρωδικά με αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά, όπως πχ το δενδρολίβανο.
Υλικά για πέστο με σπανάκι
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 φλιτζάνι καρύδια (ή άλλους ξηρούς καρπούς, πχ. κάσιους)
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
χυμό από ένα λεμόνι
¼ κουτ. σούπας αλάτι
μια μεγάλη μεζούρα ψιλοκομμένο πιπέρι
1/4- ½ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σοτάρουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια περνάμε όλα τα υλικά στο μούλτι, εκτός από το ελαιόλαδο.
Όταν δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το χρησιμοποιούμε ως σος ή ως ντιπ.
Romesco sauce
Είναι η σος που πρέπει να υπάρχει πάντα στο ψυγείο σας και που όταν μπει στη ζωή σας, θα μείνει δια παντός. Τι περιέχει; Σκόρδο, ελαιόλαδο, θυμάρι, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, ξίδι, πελτέ ντομάτας και πράσινες πιπεριές. Είναι ιδανικό dressing για λαχανικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σάλτσα στα μακαρόνια, σος σε ένα σάντουιτς ή dressing σε κρεατικά. Στη γεύση της θα βρείτε μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο καυτερό, το γλυκό και το πικρό.
Υλικά
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο μούλτι
1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν
¼ φλιτζανιού πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι αμύγδαλα αποφλοιωμένα
1 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μισό ματσάκι θυμάρι
Διαδικασία
Περνάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα αναμειγνύουμε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη σος που θα έχει την υφή του πουρέ.
Πίκλες σκόρδου με μέλι
Το μέλι και το σκόρδο είναι δύο υλικά με ιδιαίτερη αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης του σκόρδου απελευθερώνονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει και γίνεται ακόμη πιο ευεργετικό για την υγεία μας. Το μέλι είναι κι εκείνο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η σος που προκύπτει ταιριάζει υπέροχα με λαχανικά αλλά και με κρεατικά και δίνει στα φαγητά μια γλυκιά επίγευση.
Υλικά
Μερικές σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το βάζο που έχετε)
Μέλι μέχρι να καλύψει την επιφάνεια των σκελίδων.
Ένα βάζο μαρμελάδας αποστειρωμένο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαρμελάδας. Στη συνέχεια προσθέτουμε αρκετό μέλι τόσο ώστε να καλύψει τα σκόρδα. Κλείνουμε αεροστεγώς το βάζο και αφήνουμε να γίνει η ζύμωση για κάποιες εβδομάδες. Ανά διαστήματα, να ανοίγουμε το βάζο για να απελευθερώνονται αέρια, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία της ζύμωσης. Όταν το μέλι έχει χάσει την παχύρρευστη του υφή, τότε η σος είναι έτοιμη για χρήση.