Και η φωτογραφία ανέβηκε ξανά. Ο συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Ντον Γουίνσλοου ανέβασε στον λογαριασμό του μία από τις πλέον αγαπημένες φωτογραφίες του διαδικτύου: το δωμάτιο που θα θέλαμε να έχουμε όλοι.
Με γλυκό φωτισμό και με τα ράφια, τα τραπεζάκια γεμάτα βιβλία αυτός είναι ο παράδεισος των βιβλιόφιλων. Ποιος δεν θα ήθελε να αποσυρθεί για λίγο (ή πολύ) εδώ, μακριά από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας και τον θόρυβο. Ο Γουίνσλοου έγραψε απλώς «εύχομαι να βλέπεις την ομορφιά που βλέπω και εγώ» αποσπώντας 32.000 καρδούλες.
«Για εμένα είναι το σπίτι ενός ανθρώπου που λατρεύει και συλλέγει βιβλία» δήλωσε ο Γουίνσλοου σχετικά. «Αυτή η φωτογραφία είναι τόσο καθηλωτική όσο ένα ηλιοβασίλεμα. Θα μπορούσα να περάσω ατέλειωτες μέρες κλειδωμένος σε αυτή τη βιβλιοθήκη και να φυλλομετρήσω κάθε βιβλίο». Πιστεύει ότι αυτή η εικόνα έχει κάτι που καθησυχάζει τον θεατή είναι ένα δωμάτιο στο οποίο μετά χαράς θα μπορούσε να χαθεί κανείς. Ο ίδιος ωστόσο δεν γνώριζε σε ποιον πραγματικά ανήκε.
Η φωτογραφία επανέρχεται ξανά και ξανά στο Twitter κάθε τόσο με το δωμάτιο να λένε πως άλλοτε ανήκει στον συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο ή σε κτίρια της Ιταλίας και της Πράγας.
Τελικά, όμως, η βιβλιοθήκη δεν βρίσκεται στην Ευρώπη. Και δεν υπάρχει πια. Ήταν η βιβλιοθήκη του Δρ. Ρίτσαρντ Μακ Κένζεϊ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη. Ο Δρ. Μακ Κένζεϊ απεβίωσε το 2019 και ήταν συλλέκτης βιβλίων, πολύγλωσσος και μελετητής της συγκριτικής λογοτεχνίας.
Η συλλογή του συμπεριλάμβανε 51.000 τίτλους, σύμφωνα με τον γιο του Άλαν, χωρίς να μετρήσει κανείς τις περιοδικές εκδόσεις. Μέχρι πρότινος τα πιο πολύτιμα βιβλία ήταν η πρώτη έκδοση του Μόμπι Ντικ και το… του Έλιοτ, όπως και συλλογές του Κιτς και του Σέλεϊ, βιβλία που μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικό χώρο του Πανεπιστημίου Χοπκινς. Μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από βιβλιοθηκονόμους και συντηρητές χτένισαν τη συλλογή και επέλεξαν 35.000 βιβλία προκειμένου να μεταφερθούν σε βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου.
Μέχρι πρότινος τα πιο πολύτιμα βιβλία ήταν η πρώτη έκδοση του Μόμπι Ντικ και το… του Έλιοτ, όπως και συλλογές του Κιτς και του Σέλεϊ, βιβλία που μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικό χώρο του Πανεπιστημίου Χοπκινς. Μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από βιβλιοθηκονόμους και συντηρητές χτένισαν τη συλλογή και επέλεξαν 35.000 βιβλία προκειμένου να μεταφερθούν σε βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου.
Ανάμεσα στα πολύτιμα ευρήματά τους ήταν ένα κείμενο του Ρουσσώ του 18ου αιώνα, ένας σπάνιος κατάλογος από έκθεση του Καντίνσκι το 1950 όπως και αυθεντικές αφίσες από τις πορείες διαμαρτυρίας του Μαϊου του 1968 στο Παρίσι.
Τα υπόλοιπα βιβλία δόθηκαν σε έμπορο ώστε να αδειάσει ο χώρος προκειμένου να πωληθεί το σπίτι.
Πληροφορίες από την εφημερίδα The New York Times
Κεντρική εικόνα: Twitter