Ήρθε και άλλαξε τη ζωή μας και το ενοίκιο που πληρώνουμε. Ο λόγος για την πλατφόρμα του Airbnb, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2008 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, με δημιουργούς τους Μπράιαν Τσέσκι, Τζο Γκέμπια και Νέιθαν Μπλετσάρζικ. Αν και στη χώρα μας έφτασε μερικά χρόνια αργότερα, σήμερα υπάρχουν ακίνητα σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας (και όχι μόνο), τα οποία έχουν μετατραπεί σε Airbnb.
Όλο αυτό φυσικά έχει κάνει από δύσκολη έως αδύνατη την εύρεση μιας ικανοποιητικής κατοικίας για τους πολίτες της Αθήνας (ή και άλλων πόλεων). Η αλήθεια είναι πως οι δημιουργοί της πλατφόρμας, όταν κατέστρωναν τα σχέδιά τους πριν από 15 χρόνια, δεν μπορούσαν καν να φανταστούν πως θα επηρεάσουν τόσο πολύ τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις του κόσμου το 2022.
Πώς ξεκίνησε, όμως, η εταιρεία που σήμερα κοστολογείται περίπου στα 113 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει εργατικό δυναμικό που ξεπερνά τα 5.500 άτομα; Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Τζο Γκέμπια και Μπράιν Τσέσκι, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής.
Κάπως έτσι, αφού είδαν ότι αυτή η ιδέα τους είχε απήχηση, αποφάσισαν να τη συνεχίσουν και να τη μεγαλώσουν δημιουργώντας την Airbedandbreakfast, όπου το Air μεταφραζόταν ουσιαστικά σε στρώμα αέρα. Τις πρώτες ημέρες δημιουργίας της, η πλατφόρμα μετρούσε ελάχιστους εγγεγραμμένους χρήστες, ωστόσο σιγά σιγά τα νούμερα άρχισαν να αυξάνονται. Λίγο αργότερα άλλαξαν και το όνομα και το μετέτρεψαν σε Airbnb, για λόγους συντομίας.
Σήμερα η πλατφόρμα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της, μετρά 5,6 εκατομμύρια καταχωρίσεις σε τουλάχιστον 100.000 πόλεις παγκοσμίως. Πάνω από 150 εκατομμύρια κόσμου χρησιμοποιούν το Airbnb για τη διαμονή τους. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.