Γράφει η
Τη Σαρακοστή έχει την τιμητική του. Ωστόσο, ο σουσαμένιος χαλβάς είναι ένα γλύκισμα επίκαιρο όλον το χρόνο, γι αυτό αξίζει να ξέρουμε την ιστορία του αλλά και διαφορετικούς τρόπους να τον απολαύσουμε.
Λίγη ιστορία
Ο “χαλβάς του μπακάλη” έφτασε στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που έφεραν μαζί τους τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του. Μάλιστα, κάποιες οικογένειες ακόμα και σήμερα τον φτιάχνουν με την ίδια συνταγή, όπως τότε. Το πρόχειρο αυτό γλυκό κουβαλά, λοιπόν, ιστορία και πολλή μαεστρία στην παρασκευή του. Η δε γεύση του είναι πλούσια και ενδιαφέρουσα, με το προτέρημα να σβήνει απευθείας την έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό με το παραπάνω! Ο ταχινένιος χαλβάς είναι σύγχρονος αλλά και επίκαιρος όσο ποτέ και έχει μάθει να ανταποκρίνεται στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.
Πώς φτιάχνεται;
Καραμέλα και ταχίνι είναι η βάση του, και κάθε εργαστήριο ή εργοστάσιο που τον παράγει έχει τη δική του συνταγή. Αρωματίζεται με βανίλια, μαστίχα και εμπλουτίζεται με μέλι, κακάο, σοκολάτα, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κράνμπερις, σταφίδες κ.ά. Τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουμε και σε πιο light εκδοχές, γλυκαμένο με φρουκτόζη ή στέβια.
Εσείς πώς τον προτιμάτε;
Οι υφές του ποικίλουν κι έτσι στο εμπόριο θα βρείτε από χαλβά τραγανό, με μαστιχωτές κλωστούλες ή αφράτο, τριφτό χαλβά που λιώνει στο στόμα. Και να θυμάστε πώς κάθε υλικό που προστίθεται στο ζύμωμα επηρεάζει και την υφή του!
3 νόστιμα κολατσιό με χαλβά
* Σάντουιτς μέσα σε σουσαμένιο ψωμάκι, αλειμμένο με λίγη μαρμελάδα.
* Σάντουιτς μέσα σε τσουρέκι, κρουασάν ή μπριός, αλειμμένο με πραλίνα φουντουκιού.
* Ζεσταμένο κι ελαφρά λιωμένο πάνω σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί ή σε ένα κράκερ, με μερικές σταγόνες λεμονιού.
Και 3 συνταγές με χαλβά
Μους με χαλβά του μπακάλη και κανέλα
Κορμός σοκολάτας με χαλβά, φουντούκια και σταφίδες