Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Τα ρώσικα σύννεφα πάνω από τον Σκορπιό

2314

Γράφει ο Μιχάλης Κοσμετάτος

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ρώσου billionaire Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για την δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου για τους rich and famous του διεθνούς jet set στο θρυλικό νησί Σκορπιός, άλλοτε ιδιοκτησία του μεγάλου Αριστοτέλη Ωνάση και της οικογένειάς του, εφάμιλλου με τους «επίγειους παραδείσους» που συναντά κανείς σε εξωτικούς προορισμούς όπως η Καραϊβική ή ο Ινδικός Ωκεανός, βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα δραματικά παρεπόμενα του δεν επιτρέπουν σε κανέναν, να νιώθει απόλυτα σίγουρος για τίποτε.

Ούτε, ίσως, να θέτει ασφαλή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των business plans του, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας. Πόσο μάλλον όταν ανήκει στην ρωσική ελίτ, έστω και αν οι σχέσεις του συγκεκριμένου επιχειρηματία, του Ριμπολόβλεφ δηλαδή, με τον πρόεδρο της χώρας του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θεωρούνται οι καλύτερες. Παρότι λοιπόν ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος δεν έχει τους λόγους για να αισθάνεται την …ανασφάλεια άλλων βαθύπλουτων συμπατριωτών του, όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Αλισερ Ουσμάνοφ, ο Ιγκόρ Σέτσιν και πολλοί άλλοι, μάλλον δεν τον βλέπουν όλοι με το ίδιο μάτι.

Γιατί την ώρα που εμφανίζεται -κατά πληροφορίες- στη λίστα η οποία καταρτίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο με τα άτομα που διατηρούν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, παράλληλα η αντιμετώπιση του από την πλευρά της Ε.Ε. δείχνει διαφορετική, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εν ολίγοις, ο Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με αναφορές από τον γαλλικό τύπο και δη την «Le Parisien», φέρεται να μην συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 400 Ρώσους και Λευκορώσους που προσδιορίζονται από την Ευρώπη ως υποστηρικτές του Πούτιν.

Το όνομα του αναπόφευκτα ήταν σε αυτά τα οποία ήρθαν στο προσκήνιο, μαζί με την απορία αν κινδυνεύει με κυρώσεις. Σε αυτό που κάποιοι και στην Ελλάδα αναρωτιούνται, το αν και κατά πόσον υψώνονται ή όχι …ρωσικά σύννεφα πάνω από τον μυθικό Σκορπιό, η απάντηση φαίνεται αρνητική.

Γεγονός είναι ότι για το «πάγωμα» ή τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως γιοτ ή επαύλεις, και τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων ολιγαρχών δεν αποφασίζει αυτόνομα η κάθε χώρα της Ε.Ε.

Όσο οι κυρώσεις εναντίον τους γενικεύονται από την Δύση, σε ΗΠΑ και Ε.Ε., ως αντίποινα προς τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η σχετική διαδικασία προχωρά στην Ευρώπη με βάση τον κατάλογο της Κομισιόν και η Ελλάδα δεν εξαιρείται. Λογικά οι αρμόδιες αρχές αναμένουν σχετικές οδηγίες για να πράξουν αναλόγως, πάντα σε συνάρτηση με το ποιοι –και αν- περιέχονται στην «black list».

Αρκετοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι του εξωτερικού «παλεύουν» για να τις αποφύγουν, αλλά αν το ρεπορτάζ της «Le Parisien» επιβεβαιωθεί, ο Ριμπολόβλεφ πράγματι δεν θα αναγκαστεί να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό, όπως ο Αμπράμοβιτς την Τσέλσι και δεν θα του επιβληθούν κυρώσεις. Η γαλλική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά πως Ριμπολόβλεφ ισχυριζόταν πάντα ότι δεν είναι κοντά στον Πούτιν και έκανε την περιουσία του πριν αυτός έρθει στην εξουσία, το 1999.

Βασικό αντικείμενο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πηγή πλούτου του γεννημένου το 1966 Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, με σπουδές στην – ιατρική ειδικευμένος στην καρδιολογία και γονείς γιατρούς, υπήρξε η μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία παραγωγής καλιούχου λιπάσματος Uralkali την οποία αργότερα πούλησε και στράφηκε σε επενδύσεις όπως αυτές στον τραπεζικό κλάδο, το ποδόσφαιρο, το real estate και τον τουρισμό κ.α., με την περιουσία του να αποτιμάται στα 6,7 δισ. δολ. (Forbes νο 391).

Και αν έχουν δίκιο οι Γάλλοι, τότε η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση των έργων και την ολοκλήρωση του mega project των 230 εκατ. ευρώ στο πανέμορφο νησάκι του Ιονίου Πελάγους δίπλα στην Λευκάδα. Ένα έργο το οποίο κυβερνητικά στελέχη έχουν χαρακτηρίσει ως « εμβληματικής σημασίας» για την Ελλάδα. Την αλήθεια για τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο την ξέρει, άλλωστε, καλύτερα από τον οποιονδήποτε εκείνος…

Το deal του …1963 και το πωλητήριο

Η ιστορία του Σκορπιού ξεκινά ουσιαστικά έξι δεκαετίες πριν και μοιάζει με παραμύθι. Το νησί συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες, του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος λέγεται ότι το αγόρασε το 1963 έναντι 3,5 εκατ. δραχμών (περίπου 10.000 αγγλικές λίρες σήμερα) και μετά από 50 περίπου χρόνια, το καλοκαίρι του 2013 πουλήθηκε από την εγγονή και μοναδική κληρονόμο του μεγιστάνα, Αθηνά Ωνάση, στην κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου «βασιλιά της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως το δώρο γενεθλίων του προς αυτήν, την Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα με αντίτιμο 100 εκατ. λιρών.

Πριν από το πωλητήριο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ριμπολόβλεφ, ο Ωνάσης επένδυσε πολύ περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει το δικό του ησυχαστήριο, το οποίο έζησε μεγάλες δόξες στο παρελθόν μα με το πέρασμα του χρόνου και τις απώλειες μελών της οικογένειας από τα ΄70s, άρχισε να ερημώνει…

Το κάποτε σχεδόν άγονο «νησί του Ωνάση» απέκτησε επί των ημερών του ένα κατάφυτο δάσος με πάνω από 200 ποικιλίες δέντρων –που εισήχθησαν από το εξωτερικό- ενώ ο εφοπλιστής έφερε άμμο από γειτονικό νησί για την δημιουργία της τεχνητής παραλίας.

Εκεί, παραθέριζε η Μαρία Κάλλας, μετέπειτα η άλλοτε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. Τζάκι Κένεντι παντρεύτηκε στα ‘60s τον μυθικό Αριστοτέλη Ωνάση, σε ένα από τα μεγάλα γεγονότα του πλανήτη και ουκ ολίγες φορές ο Σκορπιός αποτέλεσε προσφιλή προορισμό για ξένους paparazzi – διότι η παρουσία των VIP επισκεπτών του πάντοτε «έδινε» θέμα…

Ο Ρώσος billionaire «αναβάθμισε» στην πορεία το πλάνο του για την επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στα 230 εκατ. ευρώ (ορισμένες πηγές μιλούν και για ακόμα υψηλότερο budget) για την ανάπλαση του ιδιωτικού ελληνικού νησιού των 830 στρεμμάτων στην Λευκάδα, με σκοπό να το μεταμορφώσει σε ένα υπερπολυτελές συγκρότημα, αν και κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ως τώρα έχει δαπανήσει ένα πολύ χαμηλότερο ποσό (30 εκατ. ευρώ).

Βρετανικά ταμπλόιντς έχουν τολμήσει την σύγκριση του Σκορπιού με φημισμένα θέρετρα του εξωτερικού γράφοντας π.χ. ότι θα μπορεί να ανταγωνισθεί το νησί Mustique της Καραϊβικής.

Πέρσι, είχε γίνει γνωστό πως όσοι διαθέτουν το ανάλογο βαλάντιο θα έχουν την δυνατότητα να μισθώσουν από το 2024 το νησί με ελάχιστη τιμή 866.117 λιρών (ή 1 εκατ. ευρώ).

Το σχέδιο περιλαμβάνει οικισμό με βίλες υψηλών προδιαγραφών για «γερά πορτοφόλια», στο οποίο, μεταξύ άλλων παροχών, προβλέπεται και συνεδριακό κέντρο, όπως έχει γραφεί. Μια επένδυση που θα απολαμβάνουν έως και 50 εύρωστοι οικονομικά επισκέπτες όταν θα λείπουν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες και παράλληλα στους συνεδριακούς και αθλητικούς χώρους θα φιλοξενούνται έως και 100 άτομα.

Το όνομα Ριμπολόβλεφ από μόνο του «ιντριγκάρει» πολύ κόσμο και μπορεί να «μαγνητίσει» άλλους ξένους tycoons, που θα βάλουν πορεία προς το Ιόνιο με τα γιοτ, τα τζετ και τα ελικόπτερα τους, καθότι εν μέσω της πανδημίας ο high income τουρισμός όχι μόνο δεν έχασε την δυναμική του, αλλά μάλλον την αύξησε…

Το project με την ονομασία VIP Exclusive Club από την εταιρεία «Μυκήναι», έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, για να είναι έτοιμο το νέο ελληνικό θέρετρο να καλωσορίσει τους πρώτους επισκέπτες του καλοκαίρι του 2024.

Ως μέρος των σχεδίων της οικογενείας του δισεκατομμυριούχου για την ριζική αναμόρφωση του Σκορπιού εμφανίζονται η κατασκευή μιας νέας «κύριας σουίτας» για την διαμονή των Ριμπολόβλεφ, ένα 5άστερο ξενοδοχείο (με δυναμικότητα 30 δωματίων και 60 κλινών, προϋπολογισμό 26,6 εκατ. ευρώ και φορέα της επένδυσης την Luxurious Aeropi Ανώνυμος Ξενοδοχειακή & Εμπορική Εταιρεία), περίπου 10 μεγάλες και μεσαίες βίλες, αμπελώνας, σπα, αθλητικό συγκρότημα, τεχνητή λίμνη, γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα αγρόκτημα και ελικοδρόμιο.

Μέχρι πρότινος δε, εκκρεμούσε η απόφαση του Ριμπολόβλεφ για το αν θα μετατρέψει την διάσημη ροζ βίλα που έφτιαξε ο Ωνάσης για την Jackie O εξ ολοκλήρου σε μουσείο ή θα τη διατηρήσει ως κατοικία.

Το «Davos», το «νησί τέχνης», οι δωρέες

Τα πλάνα και για την κατασκευή ενός πολυλειτουργικού κέντρου με σκοπό την διοργάνωση κλειστών VIP συνεδρίων και την παροχή υπηρεσιών «αλά Davos» – την ελβετική πόλη που φιλοξενεί το τετραήμερο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ- στον Σκορπιό δεν είναι τα μόνα.

Θα ακολουθήσει ένα αμφιθέατρο για ιδιωτικές συναυλίες και παραστάσεις και θα αναβαθμισθεί η μαρίνα «Χριστίνα» (που πήρε το όνομά της από την αείμνηστη κόρη του μεγιστάνα και τη μητέρα της Αθηνάς), έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα mega-yacht.

Ο σχεδιασμός με την υπογραφή της νορβηγικής Snøhetta – την αρχιτεκτονική εταιρεία πίσω από τη νέα ενσωμάτωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη – θα μετατρέψει, επίσης, τον Σκορπιό σε ένα «έξυπνο» νησί με την εγκατάσταση ενός νέου δικτύου οπτικών ινών.

Από τα πιο πρόσφατα νέα που αφορούν το project, ήταν οι διαρροές για την πρόθεση του να προσδώσει ένα καλλιτεχνικό προφίλ στον Σκορπιό, ως φανατικός συλλέκτης πινάκων μεγάλων ζωγράφων και να τον κάνει νησί τέχνης (Art Island), και να καταθέσει εντός του 2022 αίτηση για τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τα όσα προβλέπει η εγκεκριμένη ανάπλαση του. Αν «περάσει» το νέο πλάνο, γίνεται λόγος για πιθανή αύξηση κατά 50% του συντελεστή δόμησης και για τοποθέτηση έργων σε εξωτερικούς που θα φιλοτεχνήσουν κορυφαίοι γλύπτες.

Για την διευκόλυνση της κατασκευής του project –που επιδοτήθηκε από το κράτος με ποσό 4,3 εκατ. ευρώ- έχει παραχωρηθεί ένα μικρό λιμάνι στην Λευκάδα όπου ενοικιάσθηκε αντίστοιχος χώρος για την μεταφορά των οικοδομικών υλικών, με φέρι μπόουτ από νησί σε νησί, με στόχο όσο το δυνατόν να μην ενοχλείται η τοπική κοινωνία, ειδικότερα κατά την διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου που υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση.

Είναι, πάντως, γνωστός για την φιλανθρωπική δράση του και αποκτά μάλιστα κοινωφελές ίδρυμα στην Ελλάδα με έδρα τον Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας, το οποίο φέρει το όνομα του. Ο Ρώσος κροίσος έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές με επίκεντρο την Λευκάδα και κυρίως τον εξοπλισμό της πόλης αλλά και την τοπική ομάδα, ως λάτρης του ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις