Γράφει η Ξανθή Γούναρη
Σε «μαγνήτη» υπερ-πλουσίων έχει αρχίσει να εξελίσσεται η αγορά πολυτελών κατοικιών της Αθήνας, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να βαίνει αυξανόμενο, τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία τελευταίας έκθεσης της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank «Wealth Report», οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν το 2021 κατά 9,8%, με αποτέλεσμα η Αθήνα να φιγουράρει στην 27η θέση της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά ανόδου στον πλανήτη.
Η έκθεση της Knight Frank αναφέρεται στις επενδύσεις κεφαλαίων στην κατηγορία των υψηλότερων εισοδημάτων. Πρόκειται για τους λεγόμενους UHNWI (Ultra High-Net-Worth Individuals) που ορίζονται ως άτομα με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον δείκτη Prime International Residential Index (PIRI 100), ο οποίος καταγράφει τις αυξομειώσεις στην αλλαγή της τιμής στις κατοικίες πολυτελείας ετησίως, κατά τη διετία 2017-2018 η Αθήνα ήταν στο μηδέν. Η τιμή των πολυτελών σπιτιών στην ελληνική πρωτεύουσα ούτε αυξήθηκε, ούτε μειώθηκε.
Το 2019 η ποσοστιαία αύξηση ήταν της τάξης του 7%, ενώ το 2020, εν μέσω πανδημίας, η άνοδος άγγιξε το 5%. Ο ρυθμός αύξησης διπλασιάστηκε το 2021, αγγίζοντας το 10%.
Η αποτύπωση αυτής της ανόδου στην πράξη διαπιστώνεται από τον αριθμό των αγοραπωλησιών πολυτελών κατοικιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, τόσο από εγχώριους όσο και ξένους αγοραστές. Ενώ το άλμα στη ζήτηση μοναδικών πανάκριβων ακινήτων φαίνεται και από τις προπωλήσεις των κατοικιών στο mega project του Ελληνικού.
Ενδεικτικές είναι συναλλαγές που έγιναν πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ η Γιάννα Αγγελοπούλου απέκτησε το 700 τ.μ. διαμέρισμα του Μιχάλη Γουλανδρή επί της Βασιλέως Γεωργίου. Η αγορά έγινε μέσω πλειστηριασμού.
Έτερο διαμέρισμα, επίσης 700 τ.μ., δευτέρου ορόφου, και πάλι της οικογένειας Γουλανδρή, αγοράστηκε από εφοπλιστικά κεφάλαια, με τιμή στα 25.000 ευρώ ανά τ.μ.
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παλαιό Ψυχικό το Φθινόπωρο του 2021 πραγματοποιήθηκε αγορά οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων αντί 12,5 εκατ. ευρώ, με αγοραστή Κύπριο.
Σε απόλυτο κυρίαρχο στο συγκρότημα υπερπολυτελών κατοικιών του Αστέρα Βουλιαγμένης φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Έχει αποκτήσει 11 από τα 13 συνολικά αδειοδοτημένα οικόπεδα στην περιοχή.
Σπάει τα κοντέρ η αξία του PIRI 100
Η αξία του PIRI 100 αυξήθηκε κατά 8,4% το 2021, όταν το 2020 είχε ανέβει λίγο λιγότερο από 2%. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια άνοδό του από την έναρξη καταγραφής του δείκτη το 2008.
Από τις 100 αγορές πολυτελών κατοικιών που εξετάστηκαν, μόνο 7 είδαν τις τιμές να μειώνονται το 2021, ενώ ένα εντυπωσιακό 35% των τοποθεσιών τις «είδε» να αυξάνονται κατά 10% ή περισσότερο, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της αγοράς των πωλητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πρωταθλητής αυξήσεων ήταν πέρσι η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Ντουμπάι. Οι βασικές τιμές επιταχύνθηκαν 44,4%, στέλνοντας το Εμιράτο στην κορυφή της κατάταξης του PIRI 100.
Με ανάπτυξη 42,4%, η Μόσχα δεν έμεινε πολύ πίσω, με το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων της Ρωσίας και τη μικρή προσφορά να τροφοδοτούν την αύξηση των τιμών, έστω και προσωρινά. Το Σαν Ντιέγκο (+28,3%), το Μαϊάμι (+28,2%) και τα Χάμπτονς (+21,3%) συμπληρώνουν την υπόλοιπη πεντάδα.
Τι αυξάνει τη ζήτηση;
– Τα χαμηλά επιτόκια και η διαθεσιμότητα φθηνής χρηματοδότησης.
– Η έλλειψη αποθέματος.
– Η αύξηση εισοδημάτων και αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια των lockdowns.
– Οι ισχυρές επιδόσεις στην αγορά μετοχών και η παροχή των μπόνους – ρεκόρ.
– Η επαναξιολόγηση των στεγαστικών αναγκών και του τρόπου ζωής λόγω της πανδημίας.
– Τα πιο ευέλικτα μοτίβα εργασίας.
– Η δημιουργία πλούτου – Οι νέοι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 5 εκατομμύρια το 2021.
– Η χρήση των ιδιόκτητων ακινήτων ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού.