BofA: Τα 6+1 σημεία που θα αλλάξουν την Ευρώπη για πάντα μετά την εισβολή στην Ουκρανία

67

Γράφει ο Νίκος Μελαχροινός

Η Ευρώπη θα γίνει πιο ανεξάρτητη και θα επαναπροσδιορίσει πολλούς τομείς και οικονομικά ζητήματα», προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που φαίνεται ότι θα επαναπροσδιορίσουν πολλές μεγα-τάσεις στην Ευρώπη, εκτιμά η BofA. «Πιστεύουμε ότι είναι ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα στην ιστορία που θα αναδιαμορφώσουν τη γεωπολιτική, τις κοινωνίες και τις αγορές. Η Ευρώπη θα γίνει πιο ανεξάρτητη και θα επαναπροσδιορίσει πολλούς τομείς και οικονομικά ζητήματα», προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.

«Οι συνέπειες θα κυμαίνονται από την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, την επιτάχυνση των υφιστάμενων, πρόσθετες υποδομές και τεχνολογίες, ενώ θα φτάσει στην ανεξαρτησία και την ηγεσία για ορισμένους κλάδου», εκτιμά ο οίκος. «Αυτό θα έχει κόστος, ορισμένοι κλάδοι μπορεί να καταλήξουν στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης κόστους του κλάδου τους, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να καταλήξουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα μπορεί να είναι οι μεγάλοι χαμένοι», επισημαίνει η BofA.

«Προσπαθούμε να προσφέρουμε τις πρώτες μας σκέψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η πορεία προς μια νέα Ευρώπη και να αρχίσουμε να την περιηγούμαστε. Σκοπός της έκθεσης είναι να εντοπίσουμε τις τάσεις που πιστεύουμε ότι θα είναι μακροχρόνιες και τις εταιρείες που θα επηρεαστούν», συνεχίζει η BofA.
Τα επτά θέματα που θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρώπη

Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας είναι θα υπάρξουν επτά κομβικά θέματα που αναπροσδιορίσουν τις συνθήκες και την κατάσταση στη Γηραιά ήπειρο.

* Το πρώτο θέμα θα αφορά τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά, κατά την άποψή τους και αναμένουν επιπρόσθετες δαπάνες 150-200 δισ. ευρώ ετησίως για τη βιομηχανία.

* Το δεύτερο ζήτημα είναι η μεγαλύτερη έμφαση στους κανονισμούς και τις επενδύσεις σε όρους περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών µε τη διακυβέρνηση (ESG). Αναμένουμε τώρα ότι οι νέοι κανονισμοί θα συνυπάρχουν με τους όρους ESG, καθώς και μια πιο λεπτομερή προσέγγιση.

* Το τρίτο αποτελεί η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η υπ’ αριθμόν ένα στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος – η BofA εκτιμά περισσότερος απ’ ό,τι προβλέπουν οι περισσότεροι – και θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου, πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και δέσμευση άνθρακα. Η τράπεζα πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από τα 200 δολάρια για τη δεκαετία ή πάνω από 6 φορές τα προ του COVID επίπεδα για το ορατό μέλλον.

* Το τέταρτο είναι η ενεργειακή μετάβαση και ο παράγοντας που θα επιτρέψει την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. «Αναμένουμε περισσότερες επενδύσεις σε κλάδους που ήταν ήδη αναπτυσσόμενοι. Αυτό δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις, αλλά σημαίνει μεγαλύτερη ανάπτυξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή ενέργεια), το υδρογόνο, τις υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την πυρηνική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο», εξηγεί η BofA.

* To πέμπτο με σημασία είναι η επανατοποθέτηση και η ασφάλεια του εφοδιασμού, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Ευρώπη να γίνει πιο ανεξάρτητη. Η Ευρώπη θέλει να επαναφέρει βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει περισσότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Το προτελευταίο και έκτο ζήτημα είναι διαρθρωτικές προκλήσεις για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σημαίνουν ότι οι βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης θα μπορούσαν να τιμολογηθούν και θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Για τις τοπικές βιομηχανίες, όπως π.χ. τσιμέντο, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στα περιθώρια κέρδους και αύξηση των τιμών.

Τέλος, το έβδομο στοιχείο είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Βλέπουμε τα υψηλότερα επιτόκια ως θετικό για τις τράπεζες και αρνητικό για τα ακίνητα. Πιστεύουμε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος και είμαστε επιφυλακτικοί στο λιανικό εμπόριο», καταλήγει η αμερικανική τράπεζα BofA.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις