Γράφει ο Στέφανος Νικήτας
Ένας ξενοδοχειακός σύλλογος στην Βενετία σχεδιάζει να αποκρούσει τους «επιθετικούς και ενοχλητικούς» προσφέροντας νεροπίστολα στις παροχές προς τους πελάτες τους.
Η παρουσία των γλάρων στην Βενετία έχει γίνει ολοένα και πιο προβληματική τα τελευταία χρόνια – ένας πρόσφατα άρπαξε ένα παγωτό από μια τουρίστα καθώς περνούσε από την πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Αν και το σκηνικό ήταν διασκεδαστικό για τους θεατές, η ένωση ξενοδόχων της Βενετίας διοργάνωσε μια ημερίδα με σκοπό να βρεθούν ιδέες που θα αποτρέπει τους γλάρους να αρπάζουν το φαγητό των τουριστών από εξωτερικούς χώρους εστίασης.
Παλιότερα, το πρόβλημα στη Βενετία ήταν τα περιστέρια, τα οποία προσέλκυαν κατά κύριο λόγο οι πωλητές σπόρων στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Όταν αυτό απαγορεύθηκε, το 2008, με απόφαση του δημάρχου, ο πληθυσμός των συγκεκριμένων πτηνών μειώθηκε κατά 50%. Όμως, ήδη είχαν αρχίσει να προκαλούν «πονοκέφαλο» οι γλάροι.
Οι γλάροι – εκτιμάται ότι περίπου 1.000 «κυκλοφορούν» στο κέντρο της Βενετίας- δεν διστάζουν να αρπάξουν φαγητά μόλις τα δουν, ακόμη και από τα χέρια των ανθρώπων.
Έτσι, οι ξενοδόχοι κατέφυγαν στη λύση του νεροπίστολου, για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών, «επιθετικών» γλάρων. «Αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση όταν ένας πελάτης σήκωσε ένα κρουασάν προς το στόμα του και ένας γλάρος που παραμόνευε έκανε βουτιά και το άρπαξε από τα χέρια του», δήλωσε στους Times ο Ενρίκο Ματσόκο, διευθυντής του Monaco & Grand Canal.
«Σε άλλη περίπτωση, ένας γλάρος έφυγε πετώντας με μία ολόκληρη μπριζόλα, μόλις ο σερβιτόρος σήκωσε το καπάκι από το πιάτο. Αρχίσαμε να βάζουμε νεροπίστολα σε κάθε τραπέζι όταν αρχίζουν να πλησιάζουν οι γλάροι», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Πάολο Λορεντσόνι, διευθυντή του Gritti Hotel, το νεροπίστολο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν είναι πορτοκαλί. «Είχαμε προσπαθήσει με κάθε τρόπο. «Από έναν ειδικό προέκυψε ότι δεν τους αρέσει το πορτοκαλί χρώμα, τα ενοχλεί», συμπλήρωσε αναφερόμενος στους γλάρους.
Έτσι, επιστρατεύθηκαν αυτά τα παιχνίδια. «Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε, απλά να τα έχετε πάνω στο τραπέζι», είναι η οδηγία που δίνει το ξενοδοχείο στους πελάτες του.
Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε σεμινάριο για τον ξενοδοχειακό τομέα, προκειμένου να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι αντιμετώπισης. Ανάμεσα σε αυτές που συζητιούνται είναι ακουστικά συστήματα, αλλά και η λύση του γερακιού.
Πηγή: Thetimes