Γράφει ο Άλκης Καλογήρου
Επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων με έμφαση στο φυσικό αέριο πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ένα σήμα στους ξένους επενδυτές να προσέλθουν για επενδύσεις στην έρευνα για νέα κοιτάσματα.
Εκφράζοντας την πολιτική βούληση να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις αυτές, αναμένεται να αναγγείλει και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια και χερσαία blocks που έχουν παραχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πετρελαϊκούς ομίλους.
Για να επιταχυνθούν οι έρευνες προέχει να δηλωθεί η πολιτική βούληση υποστήριξης των επενδύσεων, ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα «ασφάλειας δικαίου» στις εταιρείες που εμπλέκονται στα mega projects νότια της Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσουν τις έρευνες στις περιοχές που έχουν εκδοθεί άδειες ή ακόμη να τις προσελκύσει στα κοιτάσματα που σήμερα έχουν άδειες μόνο ελληνικές εταιρείες.
Αυτό μπορεί να σημαίνει και ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου ώστε να ξεπερνιούνται τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι σεισμικές έρευνες πριν καν ξεκινήσουν.
►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές λόγω ανησυχιών για την προσφορά
Ενεργειακή μετάβαση με ορυκτά καύσιμα
Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση περιλαμβάνει πλέον και τα ορυκτά καύσιμα και η ευρωπαϊκή αυτή στροφή αλλάζει και την πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, ο στόχος απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο ως το 2027 έχει αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό, το πώς δηλαδή μπορεί να προωθηθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων, πριν από περίπου έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Άρη Στεφάτο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη.
Στη σημερινή συγκυρία προέχει η ανάγκη εξασφάλισης της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, καθώς και στην Ευρώπη υπάρχει στροφή στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Κοιτάσματα με αξία 250 δισ. ευρώ
Υπενθυμίζεται πως η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, με βάση τα αρχικά ευρήματα των εταιρειών παραχωρησιούχων των οικοπέδων, ήταν της τάξης των 250 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με βάση τιμές αερίου στα 60 ευρώ και είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα με την τιμή του φυσικού αερίου πάνω από 100 ευρώ.
Τα κοιτάσματα αυτά, σύμφωνα με μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και του Greek Energy Forum (GEF) θα μπορούν μακροπρόθεσμα να καλύψουν ακόμη και το 15% με 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα, από την Κέρκυρα έως την Κρήτη και το Καστελλόριζο, εκτιμώνται σε 70 με 90 τρισ. κυβικά πόδια -ή 2 με 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα- φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου εστιάζεται ως επί το πλείστον στην Κρήτη.
►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Η Aramco αύξησε τις τιμές σε νέο επίπεδο – ρεκόρ
Ποιες είναι οι τρέχουσες έρευνες στην Ελλάδα
Οι τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων αφορούν έρευνες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Δύο είναι οι ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στις έρευνες, τα ΕΛΠΕ και η Energean, οι οποίες πλέον είναι μόνες τους στις άδειες που έχουν αναλάβει, με εξαίρεση τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης στα οποία το 80% των κοινοπραξιών ανήκει σε Exxon Mobil και Total και τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 20%.
Οι έρευνες στην ξηρά αφορούν τα κοιτάσματα:
- Αιτωλοακαρνανίας (Energean Oil & Gas)
- Ιωαννίνων ( Energean Oil & Gas)
- Άρτας – Πρέβεζας (Ελληνικά Πετρέλαια)
- Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια).
Οι θαλάσσιες έρευνες αφορούν τις περιοχές:
- Κατάκολου (Energean Oil & Gas)
- Θρακικού Πελάγους (Calfrac well Services, Ελληνικά Πετρέλαια)
- Δυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
- Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
- Περιοχή 1 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Ελληνικά Πετρέλαια)
- Περιοχή 2 Δυτικά της Κέρκυρας (Energean, Ελληνικά Πετρέλαια)
- Περιοχή 10 Δυτικά της Πελοποννήσου (Κυπαρισσιακός) (Ελληνικά Πετρέλαια)
- Ιόνιο (Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια)