Γράφει ο Μιχάλης Κοσμετάτος
Η αμφισβήτηση της διαθήκης του μεγαλοτραπεζίτη, η διαφωνία της πλουσιότερης Ελληνίδας του κόσμου με τον γιο της για την «χρυσή» κληρονομιά και η προσπάθεια για συμβιβασμό
Ο θάνατος του Λιβανέζο-Βραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, τον Δεκέμβριο του 2020 στα 82 του, «πυροδότησε» μια ενδοοικογενειακή διαμάχη με φόντο μια κληρονομιά πολλών δισ. δολ., όσα άφησε ο ίδιος πίσω του στην ελληνικής καταγωγής πρώην σύζυγό του και τα παιδιά τους.
Το όνομα της Βίκυ Σάφρα επανήλθε στην επικαιρότητα τα προηγούμενα 24ωρα με αφορμή τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην οποία η ίδια κατέχει την πρώτη θέση από την πλευρά των Ελλήνων billionaires με net worth 7,4 δισ. δολ. (νο 321) και 7,8 δισ. δολ. σε real time.
Αν αναζητήσει κανείς στην κατάταξη του Forbes για το έτος 2022 και τους …υπόλοιπους κληρονόμους του αείμνηστου Σάφρα, τα 4 ενήλικα παιδιά του δηλαδή, αυτά εντοπίζονται λίγο πιο πάνω από την μητέρα τους (νο 304) με συνολική περιουσία ύψους 7,7 δισ. δολ. (αν και σε real time τους αποδίδεται ένας πλούτος 8,1 δισ. δολ), με την ξεκάθαρη αναφορά ότι «κληρονόμησαν κάτι λιγότερο από την μισή περιουσία του πατέρα τους».
Στο portfolio του καθενός, βέβαια, συμπεριλαμβάνονται και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, ή χρήματα τα οποία έχουν κερδίσει από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες…
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που καταγράφηκε από τον διεθνή τύπο, προς τα τέλη του περασμένου έτους, ήθελε την οικογένεια του Τζόζεφ Σάφρα να βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ των μελών της, μετά από δικαστική διαμάχη που προηγουμένως είχε ξεσπάσει για τον «θησαυρό» των 15-16 δισ. δολ.
Οι κόντρες και τα δικαστήρια
Τι είχε συμβεί; O ένας εκ των γιων του Τζόζεφ και της Βίκυ Σάφρα, ο Αλμπέρτο, αμφισβήτησε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την διαθήκη του Λιβανέζο-Βραζιλιάνου δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη και ζήτησε, τότε, πριν από μερικούς μήνες, πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία, όπως είχαν μεταδώσει και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι όταν άλλαξε για τελευταία φορά το περιεχόμενο της, το 2019, η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση και δεν διέθετε την απαιτούμενη διανοητική ικανότητα να την συντάξει, λόγω του ότι έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον πριν πεθάνει.
Υποστήριξε, εν ολίγοις, ότι με αυτή την νέα διαθήκη του ο πατέρας του ουσιαστικά τον αποκλήρωνε, κάτι το οποίο η μητέρα του Βίκυ Σάφρα είχε αμφισβητήσει διαχειριζόμενη την διαδικασία της κληρονομιάς, σύμφωνα με έγγραφο που επίσης κατατέθηκε στο δικαστήριο.
Ο Αλμπέρτο σκόπευε δε, όπως αποκάλυπτε το Bloomberg, να προσφύγει στην ελβετική δικαιοσύνη…
Εφημερίδα της Βραζιλίας έκανε, ωστόσο, λόγο για «συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αλμπέρτο Σάφρα και την οικογένεια του» εκείνη την εποχή, αν και οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση που τους απασχολούσε και τα οικονομικά τους ζητήματα.
Έξι-επτά μήνες αργότερα, μέσω του Forbes, διαπιστώνεται ότι η περιουσία του Τζόζεφ Σάφρα έχει μοιρασθεί κατά περίπου …50%-50% στην πρώην σύζυγο και τα 4 παιδιά τους: τους 3 γιους τους, τον 45χρονο Τζέικομπ, τον 36χρονο Ντέιβιντ, τον 41χρονο Αλμπέρτο και τη μονάκριβη κόρη τους, την 43χρονη Εσθερ.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα ιστορικό στις «κόντρες» της οικογένειας, καθώς ο Αλμπέρτο Σάφρα είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Banco Safra, τον Νοέμβριο του 2019, μετά από μια διαφωνία με τον μικρότερο αδερφό του Ντέιβιντ και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε τη δική του τράπεζα, την ASA Bank.
Στην πορεία επανεξέτασε τα σχέδια του και ίδρυσε την επενδυτική ASA Investments, διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων, ενώ και πριν θέσει υπό αμφισβήτηση την διαθήκη του πατέρα του, αντιτάχθηκε με την πολιτική που ακολουθούσε η εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας του.
Στα πρακτικά μιας συνέλευσης των μετόχων της J.Safra Holding SA, η οποία ελέγχει εμπορικά κτίρια και άλλες μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, καταγράφηκε ότι ο συγκεκριμένος δεν δέχθηκε τη διανομή μερισμάτων στα ελάχιστα επίπεδα και καταψήφισε την απόφαση…
Βραζιλιάνοι με ελληνικό αίμα
Βραζιλιάνοι πολίτες με …ελληνικό αίμα στις φλέβες τους οι Σάφρα της νεότερης γενιάς, διαθέτουν ποσοστά σε τράπεζες στη Βραζιλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και άλλων επενδύσεων που περιλαμβάνει τον Πύργο Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο γραφείων και κατοικιών 660 Madison Avenue στην καρδιά του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μερίδιο στην εταιρεία μπανάνας Chiquita Brands International κ.α. και η συνολική περιουσία μητέρας και παιδιών υπολογίζεται στα 16 δισ. δολ.
Τι κάνουν σήμερα οι γιοι και η κόρη της Βίκυ Σάφρα;
Ο Τζέικομπ είναι υπεύθυνος για την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin, τη Safra National Bank της Νέας Υόρκης και την ακίνητη περιουσία της οικογένειας στις ΗΠΑ.
Ο Ντέιβιντ διαχειρίζεται την Banco Safra στη Βραζιλία και τη βραζιλιάνικη ακίνητη περιουσία του Ομίλου J. Safra.
Ο Αλμπέρτο έχει αυτονομηθεί επιχειρηματικά όπως προαναφέρθηκε και εδρεύει στο Σάο Πάολο, ενώ η Εσθερ Σάφρα Νταγιάν παντρεύθηκε τον γιο ενός άλλου Βραζιλιάνου …τραπεζίτη, τον Κάρλος Νταγιάν και ζει, επίσης, στο Σάο Πάολο!
Από τα καραβάνια με τις καμήλες…
Η «Δυναστεία» των Σάφρα γιγαντώθηκε με την πάροδο 180 ετών, μέσα από την επιχειρηματική δράση 3 διαφορετικών γενεών. Οι «ρίζες» τους κρατούν από το Χαλέπι της Συρίας όπου το πολύ μακρινό 1840 ιδρύθηκε η Safra Freres & Cie, με αντικείμενο της την χρηματοδότηση των καραβανιών από καμήλες που στήριζαν το εμπόριο από τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τζέικομπ Σάφρα ο πρεσβύτερος, εβραϊκής καταγωγής, μετέφερε την οικογένεια του στην Βραζιλία το 1953 και εκεί έστησε μια εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην πώληση μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν ιδρύσει τράπεζα και οι επιχειρήσεις του μετεξελιχθούν σε έναν όμιλο με το μέγεθος του Safra Group.
Μόνο η J. Safra Sarasin και η Banco Safra θεωρούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ενεργητικό 90 δισ. δολ., χωρίς να συνυπολογίζονται η αξία των assets που διαχειρίζονται εταιρείες real estate των Σάφρα…
Η ζωή της 69χρονης Βίκυ Σάφρα (ή Εσκενάζι Σαρφάτη) ελληνικής υπηκοότητας και καταγωγής μοιάζει με παραμύθι: σε παιδική ηλικία μετανάστευσε με την οικογένεια της από την Ελλάδα στην Λατινική Αμερική στα ‘50s και σε ηλικία 17 ετών παντρεύθηκε τον Τζόζεφ Σάφρα, ένας γάμος θα άλλαζε την μοίρα της…
Αν και έζησε πολλά χρόνια στην Βραζιλία, τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει ως τόπο διαμονής της την Ελβετία και γενικώς θεωρείται χαμηλού προφίλ με πλούσια φιλανθρωπική δράση μέσω του ιδρύματος Vicky and Joseph Safra Philanthropic Foundation, το οποίο επιδίδεται σε δωρεές σε νοσοκομεία, στην εκπαίδευση και τις τέχνες.