Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «no pain, no gain». Εάν θέλεις να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι ή να πετύχουμε ένα δύσκολο στόχο, η διαδικασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτήσει από εμάς να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να υποφέρουμε λίγο (ή πολύ). Αλλά οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε αυτή την ταλαιπωρία ως υποπροϊόν της διαδικασίας, κάτι που πρέπει να περιμένουμε και να υπομείνουμε αλλά και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά μας κρατάει επίσης πίσω, σύμφωνα μια νέα μελέτη από το Cornell και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εάν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την επιτυχία μας, σύμφωνα με την έρευνα, δεν πρέπει να κυνηγάμε την επιτυχία. Αντίθετα, πρέπει να αναζητήσουμε καταστάσεις που να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Έτσι, θα καταλήξουμε να πετύχουμε τους στόχους μας πιο γρήγορα.
Όσο πιο άβολα νιώθουμε, τόσο πιο γρήγορα βελτιωνόμαστε
Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλεις να γίνεις διάσημος κωμικός. Ως πρώτο βήμα, μπορείς να εγγραφείς σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού. Όταν περάσεις την πόρτα, τι πρέπει να πεις στον εαυτό σου; Το πρώτο ένστικτο πολλών ανθρώπων θα ήταν να μιλήσουν στον εαυτό τους και να τον παρακινήσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο αστείος ή δημιουργικός. Αυτός είναι και ο τελικός στόχος. Αλλά όταν οι ερευνητές κάλεσαν 557 εθελοντές να παρουσιαστούν σε ένα μάθημα αυτοσχεδιασμού για αρχάριους, όσοι έλαβαν ως οδηγία να προσπαθήσουν να κάνουν τον εαυτό τους να νιώσει όσο πιο άβολα γίνεται, στην πραγματικότητα είχαν καλύτερη απόδοση και ήταν πιο επίμονοι από εκείνους που απλώς είχαν στόχο να τα πάνε καλά στην τάξη.
Ενδιαφέρον, μπορεί να σκεφτείς, αλλά τι σχέση έχει αυτό με εμένα; Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε επίσης μια σειρά από πειράματα παρακολούθησης. Είτε οι συμμετέχοντες μελετούσαν τρέχοντα γεγονότα είτε ολοκλήρωναν μια γραπτή εργασία, εκείνοι στους οποίους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να νιώθουν άβολα κατά τη διαδικασία κατέληξαν να τα καταφέρνουν καλύτερα σε όποια εργασία τους δόθηκε.
«Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να αναζητήσουμε τα συναισθήματα αβολοσύνης ή δυσφορίας που συχνά συνδέονται με την προσωπική ανάπτυξη και να τα ερμηνεύσουμε ως σημάδια προόδου προς τους στόχους μας», αναφέρει το ιστολόγιο Research Digest της British Psychological Society συνοψίζοντας τα αποτελέσματα. Δηλαδή, με απλά λόγια, είτε είσαι κωμικός, επιχειρηματίας ή επίδοξος συγγραφέας, το να στοχεύεις στο να βγαίνεις από το comfort zone σου θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς πιο γρήγορα.