Το εκθετήριο πωλητήριο του Χαροκοπείου Εργαστηρίου μεταφέρθηκε στην Τούρη στην πιατσέτα τση Καμπάνας !

909
Στάμω Σκλαβουνάκη

 Το εκθετήριο πωλητήριο του Χαροκοπείου Εργαστηρίου μεταφέρθηκε στην Τούρη στην πιατσέτα τση Καμπάνας !

Η ιστορική-αναστηλωμένη βέβαια επί Δημαρχίας  Μαρίνου Φωκά Κοσμετάτου(1975-1982)  και με χορηγίες επιφανών πολιτών-τούρη ή πύργος στην πιατσέτα τση Καμπάνας ή γκραν σπιανάδα, απέκτησε νέα ζωή και αποτελεί πλέον  σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, την παράδοση  και την Επτανησιακή κουλτούρα.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου και τον Δήμαρχο  κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο παραχωρήθηκε δωρεάν  χώρος ούτως ώστε εσωτερικά, στο πιάνο τερένο, να υπάρχει μόνιμη έκθεση από τα μοναδικά χειροτεχνήματα που οι κυρίες με μεγάλη τέχνη πλέκουν και κεντάνε στο εργαστήριο και στα σπίτια τσου, ενώ στο πρίμο πιάνο θα δημιουργηθεί έκθεση  φωτογραφίας  με όψεις του προσεισμικού  Αργοστολίου.

Το Χαροκόπειο Εργαστήριο  ιδρύθηκε το 1911 από τον μεγάλο Κεφαλονίτη-Ρισιάνο-ευπατρίδη και ευεργέτη  Παναγή Χαροκόπο (1835-1911) και σκοπός του ήτανε οι γυναίκες του νησιού με την πλεκτική, κεντητική και υφαντική τέχνη να αποκτήσουν  εφόδια για την ζωή τους και να προσπορίζονται χρήματα για την αυτονομία τους αλλά και  στο οικογενειακό προϋπολογισμό. Από το 1971 με την μορφή του μη κερδοσκοπικού φορέα συνεχίζεται αυτή η δραστηριότητα στο Χαροκόπειο Εργαστήριο η μακραίωνη Επτανησιακή παράδοση του πλεξίματος με κροσέ ή βελόνες, της  κροσσιοδετικής, του κεντήματος με σύνθετες ή απλές πουντιές, η σπουδή για τσι  κλωνές και τη χρήση τους, η αντοχή των υλικών αλλά  και κάτι πολύ σημαντικό η   συντήρηση των  παλιών εργοχείρων. Εδώ θα βρούμε τσι παραδοσιακές τσι ντεμέλες, μεσάλες, τουβαέλια και μπόλιες στις γνωστές αλλά και νέες χρήσεις.

Υπέροχα και μοναδικής τέχνης χειροτεχνήματα λοιπόν,σε ιδιαίτερα λογικές τιμές, θα τα βρούμε στο Πασχαλιάτικο bazaar στο Χαροκόπειο Εργαστήριο στη τούρη  τση πιατσέτας στην Καμπάνα, το διάστημα αυτό στο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων και μετά  στο ωράριο των καταστημάτων.

 Η Στάμω Σκλαβουνάκη δασκάλα της μακραίωνης παράδοσης της κεφαλονίτικης  χειροτεχνίας

Στάμω Σκλαβουνάκη

Ωστόσο η Έφορος και ψυχή του Χαροκόπειο Εργαστήριου είναι η κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη που διευθύνει το εργαστήριο, μυεί και μεταλαμπαδεύει τις νεότερες γενιές τις πολύτιμες γνώσεις τις.

Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από το τεύχος  αριθμ.25,περίοδος Β΄,Ιανουάριος-Μάρτιος 2018, του περιοδικού «η Κεφαλονίτικη Πρόοδος», από άρθρο του γράφοντος αφιερωμένο στην μακραίωνη ιστορία τις κεφαλονίτικης τέχνης του μέρλου ή μέρουλου ή νταντέλας  και εργόχειρου γενικότερα  και βεβαίως στην κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη την σπουδαία Δασκάλα τις κεφαλονίτικης κεντητικής και πλεκτικής τέχνης!

(…) «  Η κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη συνεχίζει με ακάματο ζήλο και ζουλευτή δραστηριότητα την  διδασκαλία στο Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου, τις νεώτερες γενιές κυριών για να τις  μεταλαμπαδεύσει την αγάπη μαζί με τα μικρά αλλά καίρια μυστικά τις  κεντητικής και πλεκτικής τέχνης.

Μαθαίνει με υπομονή τις μαθήτριες τις  στην φημισμένη κεφαλονίτικη  αλλά και Πανεπτανησιακή παράδοση του κεντήματος σε υφάσματα λινά, μπαμπακερά, μάλλινα και μεταξωτά. Στην τέχνη του πλεξίματος με κροσέ ή βελονάκι, βελόνες, βελόνι, κοπανέλι και σαΐτα. Στην  ιδιαίτερη κεφαλονίτικη  δεσιά δηλαδή την κροσσοδετική, με απλούς, περίτεχνους ή ιδιαίτερους κόμπους. Τις κλωνές και την ποικιλόμορφη χρήση τις. Τις, με πολλή προθυμία αναλύει, και σε όσες ενδιαφέρονται δείχνει, τις βασικές κατηγορίες απλών ή σύνθετων δημιουργιών δεσίματος με κλωνές  που συναντώνται στον Ελληνικό χώρο και είναι οι παρακάτω:

α) δέσιμο των κλωνών μόνο με τα χέρια

β) δέσιμο των κόμπων με βοήθεια τις σαΐτας ή δέσιμο των  συνεχόμενων κόμπων  με την βοήθεια του βελονιού του ραψίματος

γ) στο κοπανέλι έχουμε δέσιμο των κλωνών με το κοπανέλι που είναι στερεωμένο επάνω στο κουσούνι δηλαδή  με βοηθητικό εργαλείο

δ) στο πλεκτό δέσιμο των κλωνών σε παράλληλες σειρές από θηλιές με βελόνες ή κροσέ.»(…).

Την κυρία Στάμω πλαισιώνουν κυρίες που βοηθούν ποικιλοτρόπως το εργαστήριο και στην ψεσινή βίζιτα διακρίναμε τις κυρίες Τασία Σκλαβουνάκη, Ελένη Αντωνάτου, Τερέζα Ρούσσου, Φωτεινή Χαραμαντά.

Το έμβημα στην τούρη  πρέπει να ματατοποθετηθεί!

Η τούρη στο ρολόι της Πλατείας Καμπάνας

Η ιστορική τούρη δηλαδή ο πύργος τση καμπάνας κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί το ρολόι,  στην περίοδο της Βενετικής Κυριαρχίας, στο τότε ιστορικό και αριστοκρατικό κέντρο της χώρας του Αργοστολιού. Η εξωτερική του όψη άλλαξε κάποιες φορές ωστόσο στην πρόσοψή του υπήρχε εντοιχισμένο το σεβαστό και αγαπητό από όλους έμβλημα των Φραγκισκανών Αδελφών- emblema dell’ Ordine dei Frati Minori-  το μεσαιωνικό σύμβολο της Κεφαλονιάς. Το έμβλημα αυτό υπήρχε σε αρκετά μέρη στην Κεφαλονιά με εγγύτερο ένα ακόμα εντοιχισμένο στην πεσκαρία του προσεισμικού Αργοστολιού. Φέρεται ότι  αυτό τση καμπάνας διασώθηκε και κάπου λανθάνει.

Ρολόι Πλατείας Καμπάνας

Όπως και να είναι οπωσδήποτε πρέπει να κατασκευασθεί εκ νέου πέτρινο ή μαρμάρινο και να εντοιχιστεί ή ακόμα καλύτερο να βρεθεί το αυθεντικό και να ματατοποθετηθει στην πρόσοψη της τούρης πάνω από το βόλτο τση πόρτας.

Ευελπιστούμε ο Δήμαρχος Αργοστολίου κύριος  Μιχαλάτος να μεριμνήσει προσωπικώς και για αυτή την λεπτομέρεια.

Τάκης Τόκκας

Για το casa-Museo , Καραβόμυλος

Oι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι απο το εκθετήριο :

Συντηρημένο παλιό κέντημα από την ομάδα του Χαροκόπειου.
Η κυρία Στάμω Σκλαβουνάκη δεξιά με την θυγατέρα τση Τασία Σκλαβουνάκη
Λεπτομέρεια του συντηρημένου παλιού κεντήματος.
Η κυρία Τερέζα Ρούσσου από την ομάδα του Χαροκόπειου .
Από αριστερά οι κυριες Φωτεινή Χαραμαντά,Τερέζα Ρούσσου,Ελένη Αντωνάτου από το Χαροκόπειο Εργαστήριο.
Το αρμάρι με τα τεζόρα!
Πορτραίτο ζωγραφισμένο από την θυγατέρα της κ. Στάμως ,Θάλεια Σκλαβουνάκη.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις