Γράφει ο Λάμπρος Καραγεώργος
Αισιόδοξα μηνύματα για μια πολύ ικανοποιητική θερινή σεζόν στέλνει η κίνηση των ημερών του Πάσχα αν και στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά σε εσωτερικό τουρισμό. Η διάθεση όμως για ταξίδια που καταγράφουν διεθνείς έρευνες επιβεβαιώθηκε και εν τοις πράγμασι και μεταξύ των ελλήνων, με την έξοδο από τα αστικά κέντρα για τις ημέρες του Πάσχα να θυμίσουν 2019.
Την βεβαιότητα του ότι ο τουρισμός θα είναι ξανά ο πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος μέσω του twitter.
«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τον πόλεμο κοντά μας, αλλά και με συνθήκες ακρίβειας που επηρεάζουν τις ζωές όλων, καλούμαστε ν’ ανταπεξέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Ο τουρισμός, ξανά πρωταγωνιστής, θα ενισχύσει τοπικές κοινωνίες και οικονομία. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!» έγραψε ο κ. Ρέτσος.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τον πόλεμο κοντά μας, αλλά και με συνθήκες ακρίβειας που επηρεάζουν τις ζωές όλων, καλούμαστε ν’ ανταπεξέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα. Ο τουρισμός, ξανά πρωταγωνιστής, θα ενισχύσει τοπικές κοινωνίες και οικονομία. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! pic.twitter.com/xoPckGTckF
— Yiannis A. Retsos (@YARetsos) April 23, 2022
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για υψηλές πληρότητες που φτάνουν μέχρι και το 90% στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως Κέρκυρα, Σαντορίνη και Μύκονος, ενώ όπως είπε, σε αυτά τα νησιά υπάρχουν και ξένοι τουρίστες. Επίσης ο κ. Τάσιος συμπλήρωσε ότι η τουριστική κίνηση κινείται καλά σε ένα μέρος της Πελοποννήσου, στο νομό Ιωαννίνων, το Πήλιο, τα νησιά των Κυκλάδων και η Κρήτη.
Αισιόδοξος και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δηλώνει ότι «oι κρατήσεις αυξάνονται, οι προορισμοί πληθαίνουν αλλά δεν εφησυχάζουμε και με στρατηγική door to door προγραμματίζω να επισκεφτώ πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σερβία που φέρνουν οδικό τουρισμό ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και χώρες που έχουν ισχυρό τουριστικό σήμα στην Ελλάδα όπως οι Σκανδιναβικές».
Οι κρατήσεις
Ότι φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό παρά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ). Το ΞΕΕ έχει αναθέσει στο ΙΤΕΠ την διενέργεια μιας εβδομαδιαίας έρευνας πάνελ αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκύπτει ότι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας μήνα τον μήνα ανεβάζουν ταχύτητα. Τα αποτελέσματα για το Μάρτιο του 2022 ότι στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας άνοιξα ν το 85,0% έναντι 78,1% τον Φεβρουάριο και 79,2% τον Ιανουάριο.
Η μέση πληρότητα στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας από 16,3% τον Ιανουάριο ανέβηκε στο 22,7% τον Φεβρουάριο για να φτάσει στο 31,2% τον Μάρτιο.
Τον Απρίλιο αναμένεται μια πολύ καλύτερη εικόνα, ενώ από τις 15 Μαΐου και μετά με τις πρώτες μεγάλες αφίξεις από το εξωτερικό, εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει και όλα τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.
Στη συνέχεια και για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους καταγράφεται σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού μία πολύ καλή κινητικότητα.
«Αγκάθι» ωστόσο αποτελεί το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, η αύξηση του οποίου ξεπερνά το 25%. Ο τουριστικός κλάδος αναμένει τα γενικότερα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν υπάρξουν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.