Γράφει ο Απόστολος Λακασάς
Μία βιβλιοθήκη σε πανεπιστήμιο της χώρας μας –στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης– χτίζεται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Και αυτό διότι μικρή ομάδα φοιτητών αντιδρά στις εργασίες που γίνονται σε χώρο που ήταν επί δεκαετίες κατειλημμένος. Το σκηνικό που ξεκίνησε στο ΑΠΘ από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συνεχίστηκε και χθες μετά την ολοκλήρωση των αργιών του Πάσχα. Από νωρίς χθες το πρωί, κλούβες των ΜΑΤ, ευρισκόμενες στο κάμπους, απέκλεισαν την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών σε όσους θα επιχειρούσαν να εισβάλουν αντιδρώντας στις κατασκευαστικές εργασίες. Μέσα στον χώρο του ΑΠΘ επίσης υπήρχαν διμοιρίες δίπλα από το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες.
Οι αστυνομικές δυνάμεις μοιάζει να λειτούργησαν εν μέρει και προληπτικά, καθώς ομάδες φοιτητών που αυτοτοποθετούνται σε πτέρυγες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του ΑΕΙ να «απελευθερώσει» χώρο του Τμήματος, το «Στέκι του Βιολογικού» όπως ονομαζόταν, που ήταν κατειλημμένος επί 34 χρόνια. Η απόφαση του ιδρύματος είναι στον χώρο αυτό να κατασκευαστεί βιβλιοθήκη. Τα χθεσινά επεισόδια ήταν συνέχεια των εκτρόπων που ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν μέλη φοιτητικών σχημάτων προσπάθησαν να πλησιάσουν στον χώρο των κατασκευαστικών εργασιών με στόχο να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της αστυνομίας εκεί, και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών μεταξύ των φοιτητών. Τότε δύο άτομα, 23 και 25 ετών, συνελήφθησαν και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβιάσεις της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και όπλων.
Ο χώρος του πανεπιστημίου όπου γίνονται οι εργασίες ήταν κατειλημμένος επί 34 χρόνια.
Το «Στέκι του Βιολογικού» ήταν χώρος κατειλημμένος επί 34 χρόνια και αποδεσμεύθηκε έπειτα από αστυνομική επιχείρηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 κάτω από άκρα μυστικότητα. Τότε, μάλιστα, ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο δέχθηκε επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του, πράξη η οποία συνδέθηκε με την ανάληψη του έργου. Οταν ο χώρος παραδόθηκε στις ακαδημαϊκές αρχές του ιδρύματος, είχε εκτεταμένες φθορές και εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης.
«Αυτή τη στιγμή συγκρούεται το αυτονόητο με το παράλογο», παρατήρησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση της Συγκλήτου ενός ΑΕΙ για την αξιοποίηση ενός χώρου για ακαδημαϊκή χρήση. Δεν αντέχουν στην κριτική οι θέσεις όσων αντιδρούν σε κάτι τέτοιο. Οι δημοκρατικές αποφάσεις των οργάνων του πανεπιστημίου, που είναι προς όφελος της ακαδημαϊκής οικογένειας, θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο ίδιος.
Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σήμερα τόσο εντός όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠΘ, για να διασφαλίσει την ομαλή κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την οποία ήδη κάνουμε πράξη».