Πώς θα «εξαλειφθεί» η ρήτρα αναπροσαρμογής- Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

96

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Παρέμβαση τριών επιπέδων για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων συζητά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου παραμένει η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν σκέψεις ωστόσο για υβριδικές λύσεις όπως η παράλληλη συνέχιση της επιδότησης στις κύριες κατοικίες με διεύρυνση των μηνιαίων ορίων κατανάλωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κοστολόγηση του μέτρου της αναδρομικής αποζημίωσης των καταναλωτών ρεύματος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με στοχευμένες ενισχύσεις στις μεγάλες καταναλώσεις κύριας κατοικίας, που αυτό το διάστημα λαμβάνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που «ζαλίζουν».

Το θέμα βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της νέας χθεσινής σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ώρα των ανακοινώσεων πλησιάζει και τοποθετούνται χρονικά, ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Πλαφόν στη χονδρική

Ο στόχος είναι η τιμή της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στη χονδρική αγορά να διαμορφωθεί σε περίπου 100 ευρώ/MWh, για να περιοριστεί αντίστοιχα η ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική που οδηγεί στα ύψη τον τελικό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του μέτρου αυτού σε σχέση με τις υφιστάμενες επιδοτήσεις, είναι πως θα ωφελήσει το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και όχι μόνο τις παροχές ηλεκτρισμού στις κύριες κατοικίες. Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε η τιμή για το σύνολο των καταναλωτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,16 ευρώ/kWh.

Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών είναι με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ζήτημα που προκαλεί έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι θα χρειαστούν κεφάλαια περί τα 2,5 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για μια περίοδο μερικών μηνών και συνολικά άνω των 5 δισ. έως το τέλος του επόμενου χειμώνα.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι και η αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια που θα εξασφαλιστούν δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Για το θέμα η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές και με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, με μεγάλο «αγκάθι» για την ώρα τη μορφή της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, όταν το κόστος ξεπερνάει τα 100 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις