Ο τρόπος ζωής, οι κλιματολογικές συνθήκες και η ζωή στην πόλη είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που η ξηροφθαλμία έχει αρχίσει να γίνεται, μίας μορφής, «επιδημία». Πολλοί άνθρωποι, κατά κύριο λόγω γυναίκες, υποφέρουν και πολλές φορές μπορεί να μην το καταλαβαίνουν.
Τι μπορεί να νιώθουμε όταν έχουμε ξηροφθαλμία;
· Ημικρανίες ή πονοκεφάλους
· Κνησμό στα μάτια
· Ερυθρότητα
· Αίσθηση ξένου σώματος
· Ξηρότητα
· Υπερέκκριση δακρύων
· Ευαισθησία στο φως
Οι λόγοι που «δημιουργούν» την ξηροφθαλμία είναι πολλοί και πολλές φορές σχετίζονται με διαφορετικούς παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι αν τα συμπτώματα εμμένουν μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα, μας κάνουν λιγότερο αποδοτικούς στην δουλειά μας και σε γενικές γραμμές μας δημιουργούν ένα αίσθημα κόπωσης ανάλογο με αυτό ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Και παρόλο που μπορεί να οφείλεται, σε συνδυασμό με την ξηροστομία, στο σύνδρομο Sjogren, υπάρχουν ωστόσο πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει ένας γιατρός να αποκλείσει πρώτα έτσι ώστε να υποψιαστεί το σύνδρομο αυτό.
Η ξηροφθαλμία, λοιπόν, συναντάται συχνότερα σε:
1. Γυναίκες
2. Άτομα άνω των 50 ετών
3. Άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
4. Άτομα που λαμβάνουν μεταεμμηνοπαυσιακή θεραπεία με οιστρογόνα
5. Άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α
6. Άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα
7. Εγκυμονούσες
8. Άτομα που καταναλώνουν πολλή ώρα σε οθόνες υπολογιστή, tablet και κινητών
9. Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση)
10. Άτομα που περνάνε μεγάλο χρόνο σε χώρους με κλιματιστικά
11. Άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με πολύ αέρα, με πολύ κρύο, με ξηρή ατμόσφαιρα ή με ατμόσφαιρα επιβαρυμένη από σκόνη.
Σίγουρα μία επίσκεψη στον φαρμακοποιό σας ή στον γιατρό σας θα σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία αλλά και την λύση στο πρόβλημά σας. Παρόλα αυτά πάντα σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και τι μπορούμε να αποφύγουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε το πρόβλημα.
Dont’s
Μην περνάτε πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες ιδίως σε σκοτεινά περιβάλλοντα
Μειώστε το κάπνισμα και ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Μειώστε την έκθεσή σας σε χώρους με κλιματισμό και αν αυτό είναι απαραίτητο φροντίστε για τον συχνό αερισμό τους
Μειώστε τον χρόνο έκθεσής σας σε χώρους με καπνό και σκόνη
Σε καμία περίπτωση, μην σταματήσετε την συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή σας, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας
Dos
Χρησιμοποιήστε υγραντήρα αν το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό
Κάντε συχνά διαλλείματα από την χρήση οθονών για να «ξεκουράζονται» τα μάτια
Καθαρίστε τα βλέφαρά σας, τόσο ευλαβικά όσο και το υπόλοιπο πρόσωπο
Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή ακριβώς κάτω από το επίπεδο των ματιών
Αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής καλό είναι να τους χρησιμοποιείτε με διαλλείματα για να ανακουφίζονται τα μάτια
Κρατήστε την υγρασία στα μάτια σας βοηθώντας με σταγόνες φυσικών δακρύων
Tip
Μια εύκολη και πρακτική ιδέα που βοηθάει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας είναι οι οφθαλμικές κομπρέσες. Μουλιάστε ένα καθαρό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος σε χλιαρό νερό, στύψτε το καλά και τέλος τοποθετήστε το στα μάτια σας. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε όταν η κομπρέσα κρυώσει. Παρόλη την απλότητα της διαδικασίας πρέπει να προσέξουμε δύο παράγοντες.
Αρχικά το νερό να μην είναι καυτό αλλά χλιαρό. Ένα έξυπνο trick είναι να βράσουμε το νερό, έτσι ώστε να έχει αποστειρωθεί, και να το αφήσουμε να κρυώσει. Επίσης είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιήσουμε διάλλειμα χαμομηλιού γιατί μπορεί αυτό, λόγω των συστατικών του, το να μας προκαλέσει αλλεργίες και να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αυτή η διαδικασία εκτός από ότι προσφέρει ανακούφιση βοηθάει και στην παραγωγή φυσικών ελαίων των ματιών. Ιδανικά μπορούμε να το συνδυάσουμε με χαλαρωτική μουσική, και γιατί όχι, και με διαλογισμό!