Αδιέξοδο σε τουρισμό και επισιτισμό από τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας

98

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε τουρισμό και επισιτισμό οι 50.000 κενές θέσεις εργασίας.
Για την κάλυψη τους ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, την ΔΥΠΑ και τον ΣΕΤΕ.

Ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος με τις παραιτήσεις εργαζομένων σκιαγραφούν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάρτιο του 2022, μήνα που ξεκινούν οι προσλήψεις εν όψει της θερινής σεζόν.

  • Στην εστίαση έγιναν 54.698 προσλήψεις και 53.148 αποχωρήσεις, αποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος εξεύρεσης εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο πόστο τους.
  • Στα καταλύματα πραγματοποιήθηκαν 19.772 προσλήψεις και 4.645 αποχωρήσεις.
  • Καμαριέρες, σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι, ρεσεψιονίστ, καθαρίστριες και λαντζέρηδες αλλάζουν δύο και τρεις εργοδότες μέσα στην ίδια σεζόν.

Την σαφή την αδυναμία αναπλήρωσης του προσωπικού που παραιτείται δείχνει το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων για τον μήνα Μάρτιο που ήταν αρνητικό, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ανδρος, η Κάλυμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Λήμνος ακόμη και η Εύβοια.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι έχουν χαμηλές αμοιβές, εξοντωτικά ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά και υψηλό κόστος ζωής στους δημοφιλείς προορισμούς και ιδίως στα νησιά.

Αυτά έχει ως αποτέλεσμα να επιλέγουν το επίδομα ανεργίας και να αμείβονται με «μαύρα» για ορισμένα μεροκάματα στα ξενοδοχεία.

Ακόμη και οι αλλοδαποί (κυρίως Αλβανοί και Πακιστανοί) εργαζόμενοι στα νησιά προτιμούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες με δέλεαρ τις υψηλότερες αμοιβές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις