ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΞ – Τα «καυτά» ζητήματα του ξενοδοχειακού κλάδου και οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν

113

της Εύας Οικονομάκη

Η ρύθμιση του πλαισίου βραχυχρόνιων μισθώσεων, η έλλειψη προσωπικού, οι ανισορροπίες που συναντώνται στον ξενοδοχειακό κλάδο, το υψηλό λειτουργικό κόστος και η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

«Ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε», τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η άναρχη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εκτός από στρέβλωση του ανταγωνισμού, μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

«Καταλαβαίνουμε τον λόγο που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικο-κοινωνικό. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε σε μια κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας να εμφανίζονται επιχειρήσεις και να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες, που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου, πάρα πολύ μεγάλη ζημιά για την κυβέρνηση και την οικονομία», είπε ο Γ. Ρέτσος.

Η έλλειψη προσωπικού

Η έλλειψη προσωπικού βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής γενικής συνέλευσης της ΠΟΞ, με τους φορείς του τουρισμού να επισημαίνουν ότι η έλλειψη εργαζομένων αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών, όχι μόνο τον τουρισμό και όχι μόνο την Ελλάδα. «Θέλουμε στρατηγική προσέγγιση του θέματος. Θέλουμε και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Ελληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε εργαζομένους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών», τόνισε ο Γ. Ρέτσος, κάνοντας λόγο για ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση άμβλυνσης της εποχικότητας, που, όπως είπε, αποτελεί τον βασικό λόγο που δεν θέλουν να εργαστούν νέα παιδιά στον τουρισμό.

Η πανδημία και ο πόλεμος

Στις ανισότητες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης επικεντρώθηκε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και κάποιες άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστίασε στα τρία αιτήματα του κλάδου και τόνισε: «Βάλαμε πολύ υψηλούς κόφτες. Θα πρέπει η έκθεση των επιχειρήσεων αυτών στην αγορά της Ρωσίας είτε να αντιστοιχεί στο 60% των εσόδων του 2019, είτε το 40% του 2021 και να αποδεικνύεται με συμβόλαια».

Η πορεία της σεζόν

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν, την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι αναφορικά με την πορεία της σεζόν. Και μπορεί να μην τέθηκαν ποσοτικοί στόχοι, ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, τόνισε: «Περιμένουμε ένα πραγματικά καλό καλοκαίρι. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη της σεζόν, να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτό το momentum γιατί έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας του τουρισμού για την οικονομία. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας για το καλύτερο, συνεχίζοντας να χτίζουμε αντοχές και προσδοκώντας τη μεγάλη ανάκαμψη το 2023, προσαρμόζοντας και την τιμολογιακή πολιτική μας στα νέα δεδομένα».

Βέβαια, όπως τόνισαν πάντως οι ξενοδόχοι, η υψηλή ζήτηση και οι αυξημένες αφίξεις δεν αντανακλούν αντίστοιχα αποτελέσματα και στα ταμεία τους, με τον Γ. Ρέτσο να τονίζει: «Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντική η φετινή πορεία και το φετινό αποτέλεσμα του τουρισμού», επισημαίνοντας ότι «αν ο τουρισμός “πιάσει” τα 15 δισ. ευρώ, βάσει Προϋπολογισμού, είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν τα ξεπεράσει και φτάσει στο 2019 μιλάμε για 3 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία με νούμερα 2021 είναι περίπου 1,6-1,7 μονάδες του ΑΕΠ, πράγμα πάρα πολύ κρίσιμο».

Ενίσχυση ασφάλειας

Τη σημασία του αισθήματος της ασφάλειας ανέδειξε από τον πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα ακόμη και σε μια τόσο όμορφη χώρα συνδέεται με τον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος θεωρώ ότι είναι απολύτως κρίσιμος για τον τουρισμό». Τόνισε, δε, ότι φέτος στις εισόδους και εξόδους της χώρας και στους τουριστικούς προορισμούς θα ενισχυθεί κατά 50% η αστυνομική παρουσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσθετοι 1.250 αστυνομικοί έχουν κατευθυνθεί σε εισόδους και εξόδους και τουριστικούς προορισμούς. «Θα καλύψουμε και τα αεροδρόμια και τον Προμαχώνα με πρόσθετες δυνάμεις, έτσι ώστε οι τουρίστες να έχουν την εικόνα ότι έρχονται στον ασφαλέστερο προορισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις